top of page

Împreună devenim mai buni Echipa - Steluțele prietenoase - Liceul Tehnologic Telciu, Bistrița-Năsăud

Amplificarea sentimentului de apartenență la comunitatea școlară, prin propunerea de elemente care să definească identitatea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”-Galați: conceperea unei mascote a școlii, a unui imn, a unei devize și a unui drapel.

Proiect facilitat de Tompa Ana-Gabriela


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Proiectul a pornit de la dorința copiilor de a găsi un numitor comun în relațiile dintre ei. Pandemia și-a pus amprenta asupra comportamentului lor și au întâmpinat dificultăți foarte mari în a se adapta la condițiile școlare.

Pentru că sunt clasa steluțelor, au luat hotărârea de a forma o echipă numită Echipa steluțelor prietenoase. Sub deviza ,,Împreună devenim mai buni” au identificat problema cea mai importantă cu care se confruntă, și anume relațiile dificile cu colegii din clasă și din afara acesteia. Pe parcursul a două săptămâni, aceștia s-au gândit la mai multe soluții pe care le-ar putea aplica pentru a îmbunătăți situația și au ajuns la concluzia că doar uniți, muncind împreună, pot să devină mai buni din toate punctele de vedere.

Au realizat desene împreună, afișe, bilețele motivaționale pe care le-au oferit colegilor.

Proiectul s-a finalizat cu un miniconcert de Crăciun oferit părinților.


Provocările alese:

Elevii au identificat următoarele probleme:

-          Risipa alimentară: mai ales în preajma sărbătorilor, când sunt pregătite multe feluri de mâncare, în cantitate mult prea mare;

-          Poluarea: aerului, de la mașini, de la arderea deșeurilor; a apei, prin aruncarea diferitelor deșeuri în ea; a solului, prin îngroparea diverselor deșeuri și folosirea în exces a îngrășămintelor;

Relațiile dintre persoane, în general și cele dintre elevi, în mod special. Elevii au observat că limbajul și comportamentul lasă mult de dorit.Soluțiile identificate:

Cea mai importantă problemă pentru elevi a fost cea a relațiilor dintre copii, în special a celor dintre colegi. Pentru a avea rezultate bune pe toate planurile, consideră că e necesară o stare de armonie la nivelul clasei, cel puțin. Au hotărât să îmbunătățească relațiile dintre ei pentru a se juca împreună, a învăța împreună și pentru a realiza în bune condiții proiectele și activitățile școlare și extrașcolare.


Activitățile realizate de elevi:

Pentru a rezolva problema aleasă de ei, elevii s-au raportat la situația în care ceilalți copii au comportamente nepotrivite atunci când vor să comunice sau să se joace împreună. Ei s-au gândit la mai multe soluții:

-să sune la poliție;

-să nu-i bage în seamă;

-să plece de acolo;

-să anunțe un adult;

-să nu mai vorbească cu ei;

-să-i întrebe de ce au făcut asta;

-să le spună că nu e frumos ce fac;

-să devină un model pentru cei care au astfel de comportamente, implicându-se în activități comune.Procesul de implementare a activităților:

Elevii s-au implicat în activități comune atât școlare, cât și extrașcolare. Au participat la diverse ateliere de lucru:

-atelier de identificare a emoțiilor, pornind de la cărți și filmulețe terapeutice:

• Ai umplut găletușa azi? https://www.youtube.com/watch?v=QazW1GZEoZI

• Fetița care rănea prin cuvinte https://www.youtube.com/watch?v=yujnKCwNuXc&t=512s

• Tobias a învățat să-și controleze furia https://www.youtube.com/watch?v=sFIFDMGyBXY

-atelier de scriere de bilete ce conțin mesaje motivaționale ce au fost oferite colegilor din clasă și din școală;

Au realizat postere în care au promovat prietenia , politețea și le-au afișat într-un loc vizibil atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

Au pregătit un miniconcert de colinde pentru părinți, în care au integrat și un joc de rol.Rezultatele proiectului:

Proiectul a avut un impact pozitiv asupra elevilor. Aceștia și-au dezvoltat capacitatea de a comunica între ei, de a se juca împreună, de a colabora în condiții bune atât în cadrul cursurilor, cât și în pauze. Au învățat să-și rezolve problemele raportându-se la personajele din cărțile și filmulețele vizionate. Fenomenul de bullying s-a redus semnificativ la nivelul clasei, dar nu suficient la nivelul școlii. A crescut motivația pentru învățare, elevii buni oferindu-și ajutorul celor care întâmpină dificultăți în învățare


Beneficiarii proiectului:

Aproximativ 1000 de elevi, cadre didactice și părințiFeedback:


Copiii sunt încântați că au descoperit atât de mulți prieteni. Părinții trebuie să pună merinde copiilor pentru mai multe persoane, să poată mânca împreună. Acasă, copiii vorbesc la telefon fără să-și dea seama de trecerea timpului. În pauze, i-am surprins cum își explică unul altuia exercițiile mai dificile.


Dificultăți întâlnite:

O problemă destul de importantă este vocabularul destul de sărac la această vârstă și scrierea ideilor. Am depășit această problemă folosind mai mult desenele pe care le-au ,,povestit” cu ajutorul întrebărilor puse de colegi, atunci când se doreau mai multe explicații.


Durata de implementare a proiectului:

11- 22 Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Pentru promovarea proiectului au fost realizate afișe, care au fost puse la loc vizibil pentru toți, copii și părinți.

Am adus la cunoștința părinților, colegilor profesori și directorului școlii proiectul și modul de desfășurare al acestuia, precum și rezultatele.

Părinții s-au dovedit a fi deschiși și încântați de idee.

Susținerea impactului:

Cum bullyingul a atins cote alarmante în rândul copiilor, consider că e necesar ca acest proiect să fie continuat pe viitor și extins și la clasele mai mari. Poate fi susținut prin activități comune, ce-i pune pe elevi în situația de a colabora între ei pentru a duce la bun sfârșit sarcinile primite. Aceste activități pot avea loc sub diferite forme, de la concursuri, excursii, proiecte comune, până la diferite spectacole de teatru și serbări.
Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page