top of page

Profesor pentru colegii mei, Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria”, Timișoara


Elevii din clasa a V a H au devenit, in cadrul acestui proiect, profesori pentru colegii lor. Copiii si-au dat seama ca fiecare dintre ei are un talent, o pasiune, pe care vor sa-l arate si sa-l transmita colegilor lor. Fiecare din ei are ceva de invatat, intr-un anumit domeniu, de la colegii sai si, la randul lui, poate sa-i invete pe colegi ceea ce stie mai bine.

Elevii au povestit ce talent au, ce pasiuni au, ce aptitudini au. Acestea au fost confirmate de colegii lor. Apoi, fiecare elev a recunoscut in fata colegilor si ceea ce nu stie foarte bine sa faca si ca ar avea nevoie de ajutor.

Elevii au constatat ca unii colegi nu stiu sa joace handbal si au nevoie de ajutor la handbal, exista elevi care nu stiu sa sa joace baschet si au nevoie de ajuor la baschet, exista elevi care nu stiu sa sa joace fotbal si au nevoie de ajutor la fotbal. De asemenea, sunt in clasa elevi care nu stiu sa cante, nu stiu sa danseze si nu au imaginatie.

Cei talentati la muzica, dans si arte, au devenit profesori pentru colegii lor. La randul lor, „profesorii” de muzica, dans si arte au devenit elevi la baschet, fotbal si handbal. Elevii clasei a V a H s-au impartit pe ateliere, fiecare elev a lucrat in ateliere diferite, avand roluri diferite, de „profesor” si de „elev”.

Elevii s-au organizat singuri, in functie de aptitudinea fiecaruia sau de lipsa unui talent, s-au coordonat singuri, „profesorii” au creat singuri activitati pentru „elevii” lor.

Proiect facilitat de Țundrea Marinela.


Problemele identificate de elevi:

Elevii s-au gandit intai la problemele legate de curatenia clasei, la faptul ca unii colegi isi uita lucruri prin banci, unii copii nu respecta regulile de igiena.

Una dintre problemele propuse a fost lipsa sapunului in grupurile sanitare. In cadrul dezbaterii, elevii au spus ca ei au intotdeauna la ei un gel antibacterian si ca aceasta nu reprezinta o problema.

O alta problema identificata de copii a fost cea legata de copiii saraci, pe care ii ajuta prin diferite donatii, in cadrul unor alte proiecte la care au mai participat.

In cele din urma, a fost identificata ca problema lipsa de imaginatie a unor copii la desen si pictura. Apoi, au inceput sa curga ideile: dar si altii sunt lipsiti de talent la dans, muzica, baschet, fotbal si handbal.

Problema aleasă pentru a fi soluționată:

Dupa ce am scris pe tabla problemele propuse, le-am spus ca problema proiectului va fi votata. I-am intrebat daca doresc sa spuna ce voteaza sau votul sa fie secret. Au ales sa spuna ce voteaza si au votat, in majoritate: lipsa de talent la desen, pictura sau la muzica, dans, baschet, fotbal si handbal.

Au ales spre rezolvare aceasta problema deoarece, in scoala noastra, ei au mai participat la targuri de Craciun sau de Paste prin care au donat diferite lucruri copiilor din familii nevoiase, au mers la Centre de zi pentru batrani cu diferite cadouri, in apropierea sarbatorilor. Ideea de a deveni profesor pentru colegii lor si de a organiza un targ de talente a castigat in unanimitate.


Personele afectate de problemă:

Toti elevii din clasa sunt considerati afectati de problema, dar si parintii, profesorii de la clasa, care trebuie sa ofere ajutor suplimentar unor elevi.

In aceasta situatie, elevii doresc sa fie ajutati suplimentar intr-o alta atmosfera, mai colegiala, intr-o altfel de ora, de catre un altfel de „profesor”.


Soluțiile identificate:

Copiii s-au gandit la rezolvarea problemei printr-o colaborare dintre elevii cu aptitudini deosebite din clasa lor si elevi talentati din alte clase. De asemenea, s-au gandit la faptul ca, daca acei elevi din clasa au un orar care poate sa le permita colaborarea cu clasa lor sau nu.

O alta solutie propusa a fost realizarea proiectului doar la clasa lor, cu implicarea tuturor colegilor. O a treia solutie propusa a foost realizarea proiectului in afara programului scolar, dar elevii au ajuns la concluzia ca astfel s-ar reduce numarul de copii implicati.

Soluția aleasă pentru a fi implementată:

Solutia aleasa a fost cea de-a doua: ca fiecare elev din clasa sa aiba un rol in acest proiect. Atunci cand poate impartasi un talent, o aptitudine, cand poate sa-i invete pe alti colegi ceva, el devine profesor pentru colegii lui, iar acolo unde nu este foarte talentat, devine „elev” si participa la activitatile propuse de „profesorii” lui.

Copiii se organizeaza pe ateliere, iar „profesorii” si „elevii” desfasoara activitatile de creatie, desen, muzica, dans, fotbal, handbal si baschet. In acest fel, nu mai exista impedimentul orarului de la celelalte clase. Partea pozitiva este ca toti copiii din clasa se implica intr-unul din roluri: „profesor” si „elev”.

Procesul de implementare a soluției:

Copiii s-au gandit sa-si promoveze singuri proiectul. „Profesorii” au creat invitatii pentru „elevi”, pentru a participa la atelierul pe care ei il conduc. Copiii s-au impartit pe ateliere, iar „profesorii” si „elevii” au desfasurat activitatile de creatie, desen, muzica. Activitatile de dans, fotbal, handbal si baschet s-au desfasurat in curtea scolii. Activitatea a fost libera si creativa, pe placul elevilor. Elevii si-au propus sa implementeze proiectul si la alte clase, pentru a invata unii de la altii lucruri noi.


Impactul proiectului:

La nivelul elevilor, s-au produs schimbari atitudinale si comportamentale fata de colegii lor, dar si fata de ei insisi. Elevii clasei a V a H au reusit sa comunice foarte bine, sa socializeze si sa colaboreze unii cu altii.

La nivelul scolii, s-a creat o traditie prin implicarea activa a elevilor si profesorilor in proiecte.

La nivelul comunitatii, s-au valorificat exemplele de buna practica, de implicare activa in rezolvarea problemelor.


Câți beneficiari au fost?

20-50 persoane


Ce auzis oamenii care au beneficiat de soluția voastră? Scrie 2 citate sau păreri.

Una dintre pareri a fost o intrebare de la un alt cadru didactic din scoala, care a aflat de proiectul clasei a V a H: „Chiar a fost ideea copiilor? E geniala!” Am raspuns: „Da, a fost ideea lor. Eu doar i-am sprijinit sa creada in ideea lor”.

„ Prin astfel de proiecte, descoperim ce copii extraordinari avem in scoala”, ne-a spus un alt coleg profesor care a aflat despre desfasurarea proiectului.


Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Proiectul nostru nu s-a desfasurat in saptamana altfel, deoarece, la noi la scoala, saptamana altfel a fost in octombrie 2017. Desi am gandit proiectul ca o colaborare cu alte clase a V a, datorite nepotrivirilor de orar, am desfasurat proiectul doar in timpul orei de educatie sociala si doar cu clasa a V a H.

Principala dificultate intalnita a fost timpul. Elevii s-au grupat, si-au impartit clar sarcinile, s-au coordonat bine intre ei, interventia profesorului fiind minima.


Cât timp a durat să implementați soluția voastră?

15 -30 zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școală sau în comunitate? Cu cine ați vorbit despre proiect? Ce răspunsuri ați primit?

Promovarea proiectului in scoala si in comunitate s-a realizat prin: Afise de prezentare Invitatii la atelierele din curtea scolii Discutii formale si informale cu participantii directi si indirecti, cu conducerea scolii, elevi, profesori, parinti, membrii ai comunitatii Promvare la nivelul catedrelor si comisiilor din scoala


Aproximativ cu câte persoane ați vorbit de proiect?

- 20-50 persoane

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți impactul proiectului pe viitor?

Fiecare activitate are potentialul de a fi continuata pe viitor, prin mijloace proprii, dar si cu ajutorul unor noi parteneri. Astfel, pot continua exemplele pozitive, de implicare activa in viata sociala. Pe viitor, ne propunem sa extindem proiectul la nivelul mai multor clase, astfel incat sa dam sansa si altor copii sa devina profesor pentru colegii lor, iar cei mai putin talentati, intr-un anumit domeniu, sa aiba sansa sa creeze, sa cante, sa danseze sau sa practice un sport, intr-o atmosfera relaxanta.


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page