top of page

4 R SUPERHERO –Redu- Reciclează – Refoloseşte – Refuză Plasticul Școala Gimnazială Lehliu-Gară

Proiectul nostru, numit SUPEREROUL 4 R, a plecat de la întrebarea unui elev: „D-nă am văzut la televizor că un pui de balenă – pilot, a fost găsit mort pe coastele Thailandei şi în corpul lui s-a descoprit o cantitate de aproximativ 8kg de plastic! Cum a ajuns plasticul acolo?” Ce putem face? Am căutat posibile răspunsuri, le-am descoprit împreuna şi deşi, noi nu însemnăm decât o „picătură’ în ocean, ne-am hotărât să demarăm acest proiect, să reducem cantitatea de plastic, să reciclăm, să refolosim şi nu în ultimul rând să Refuzăm plasticul – respectiv sacoşa de platic de la magazin. Am reciclat obiecte vestimentare mai vechi, am croit sacoşi de pânză, după care am căutat voluntari în rândul părinţilor şi al bunicilor pentru a le coase şi apoi, le-am dăruit colegilor din şcoală şi oamenilor întâlniţi pe stradă.


Proiect de schimbare facilitat de Rucăreanu Ioana


Problemele identificate de elevi:

- absenţa unei săli de festivităţi; - coşuri de colectare selecivă a gunoaielor; - absenţa unor dozatoare de apă; - lipsa unui spaţiu de joacă în curtea şcolii; - bullyingul; - spaţiul verde aproape inexistent din jurul şcolii; - stressul generat de orele de meditaţii; - poluarea exercitată de Fabrica Bunge; - prezenţa gunoaielor de pe stradă şi din parc; - număr mare de câini fără stăpân; - părinţi plecaţi în străinătate; - timpul scurt petrecut cu părinţii; - navetismul, pentru elevii care vin din localităţile vecine;



Problema alesă pentru a fi rezolvată:

Elevii care s-au implicat în această activitate, şi-au îndreptat atenţia asupra problemelor de mediu din localitatea în care trăiesc. Mai întâi au identificat surse de poluare din oraşul Lehliu-Gară, apoi, s-au concentrat pe cauza nr. I - poluarea cu plastic.


Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

La modul general şi copii, dar şi adulţii sunt deranjaţi de această problemă şi, nu în ultimul rând, vietăţile din jurul nostru! Au fost intervievaţi elevii din şcoală cu privire la această problemă şi s-a hotărât rezolvarea acesteia prin modalităţi aflate la îndemâna lor!

Enumeră toate soluțiile la care copiii s-au gândit:

Pentru eliminarea plasticului, elevii au identificat următoarele soluţii: - înlocuirea sticlelor de apă din plastic; - eliminarea pungilor din plastic; - reducerea folosirii recipientelor din plastic pentru depozitarea alimentelor; - reciclarea creativă; - compostarea peturilor; - sa nu mai utilizeze dozatoarele; - colectarea selectivă a deşeurilor menajere; - reciclarea jucăriilor din plastic; - refuzarea plasticelor mici de unică folosinţă; - reducerea folosirii obiectelor vestimentare din polistiren.




Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru a fi implementată și de ce?

După ce au analizat cu atenţie soluţiile identificate, s-au gândit să experimenteze şi să pună în aplicare ideea cu eliminarea pungilor din plastic. În cadrul orelor de opţional şi geografie au urmărit scurte documentare despre poluarea cu plastic. Au observat că deşi această problemă nu îi influenţează în mod direct, faptul că au devenit dependenţi de plastic, afectează natura, animalele din mediul marin (pentru că o bună parte din plasticul de pe Terra ajunge în râuri şi apoi în oceane) şi nu în ultimul rând afectează sănătatea lor. Dacă acum ne confruntăm cu o cantitate aşa de mare de plastic, generaţiile viitoare oare cum vor gestiona această problemă?

Plecând de la această întrebare, au trecut la acţiune demarând campania

FiiCOOL, nu mai folosi punga din plastic!” şi au descoperit alternative pentru înlocuirea acesteia. Şi-au imaginat cum vor rezolva problema identificată şi cum se va desfăşura campania. Au realizat un plan de acţiune în cadrul căruia au identificat resursele de care aveau nevoie, şi-au fixat activităţi cu un anumit timp alocat şi au hotărât cine se va ocupa de desfăşurarea fiecărei activităţi în parte.






Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor?

Şi a început povestea noastră....urmând planul stabilit din etapa anterioară, fiecare echipă a demarat acţiunea de realizare a sacoşilor de pânză! Grupa Captain America s-a ocupat de acţiunea de reciclare a unor obiecte vestimentare; au dat sfoară în ţară si într-o saptamână au strâns materialele necesare pentru grupa Wonder Woman, care la rândul ei s-a ocupat de croirea sacoşilor. Între timp grupa Superman a identificat voluntari din rândul mămicilor şi al bunicuţelor, spre care au plecat tiparele croite de colegii lor, pentru a deveni sacoşi! Grupa Aquaman a realizat diferite materiale care au fost afişate în punctul de informare al proiectului, materiale prin care elevii au fost informaţi despre ce înseamnă „consumul” de plastic şi ce ar putea să facă ei pentru a reduce efectele acestuia. Pe măsură ce sacoşile veneau de la „croitorese”, s-a trecut la accesorizarea acestora; accesoriile au fost realizate tot de elevi în timpul liber! În sfârşit cele peste 100 de sacoşi au fost dăruite colegilor de la alte clase şi unor membri din comunitate.


Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

În urma proiectului 100 de elevi din şcoala noastră (câte 10 elevi din fiecare clasă de gimnaziu) au înlocuit punga de plastic, pe care o foloseau pentru schimburile de la sală sau pentru diferite auxiliare, cu sacoşa din pânză! În oraş au fost distribuite 14 sacoşi de pânză!









Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

peste 100 de persoane


Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluția voastră? Scrie 2 citate sau păreri

„Ce idee super! Chiar sunt cool cu sacoşica mea din blugi!.” „Voi le-aţi făcut? Vă pot ajuta şi eu?” întreba o bunicuţă de pe stradă!


Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Dificultăţi nu prea am întâmpinat, poate doar faptul că jumătate din timpul în care s-a desfăşurat proiectul nostru a fost vacanţă şi nu prea am avut timp să ne întâlnim toţi! Dar, mobilizarea pe grupe a fost excelentă!


Cât timp a durat să implementați soluția?

peste 30 de zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școală sau în comunitate? Cu cine ați vorbit despre proiect? Ce răspunsuri ați primit?

Pentru ca toţi să afle de povestea lor, grupei Batman i-a revenit sarcina de a informa elevii din şcoală şi membrii comunităţii. Informarea s-a desfăşurat pe mai multe paliere: - a fost realizat un filmuleţ, postat apoi pe youtube; - promovare pe facebook-ul şcolii; - realizare a unui panou cu informaţii despre proiect; - informări în cadrul Consiliului Profesoral şi la şedinţele cu părinţii; - au împărţit pliante şi sacoşi oamenilor întâlniţi pe stradă; - au mers la Primăria Lehliu-Gară şi au vorbit cu reprezentanţi ce răspundeau de mediu;


Aproximativ cu cate persoane ați vorbit despre proiect

-mai mult de 100 de persoane


Pe scurt cum vă propuneți să susțineți impactul proiectului pe viitor?

În mod sigur povestea noastră va continua! Mai avem multe de făcut! Noi suntem 500 de elevi în şcoală şi ne gândim să primească fiecare sacoşica din pânză! Ne mai preocupă o problemă....sticlele de apă din plastic! Trebuie să facem ceva şi în acest sens! Dacă la începutul poveştii ne-am imaginat că suntem nişte eroi preferaţi din poveştile spuse de alţii...la jumătatea poveştii noastre, chiar am devenit SUPEREROI adevăraţi în bătălia cu plasticul!




Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page