top of page

Patrula Curățeniei, Școala Gimnazială Nr. 7 Galați

Am studiat problemele din scoala noastra si am observat ca cei din jurul nostru, colegii, nu sunt deloc preocupati de curatenie. Arunca gunoaiele pe unde apuca, nu le pasa ca isi petrec 6 ore pe zi intr-un mediu , uneori, dezolant. Asa ca, ne-am organizat și ne-am luat rolurile în serios.

Am ales "PATRULA CURATENIEI" deoarece, avem convingerea ca o educatie in ceea ce priveste protectia mediului incepe de la cea mai frageda varsta si schimbarea vine din noi. Daca azi reusim sa pastram curatenia intr-o clasa, maine vom reusi in doua clase, apoi, in mod sigur, mai tarziu, vom reusi sa pastram curatenia in toata tara si chiar in intreaga lume si astfel sa avem deprinderi puternice in acest sens!

Poveste de schimbare facilitată de Doamna Rusu Mariana.

Enumeră problemele identificate de elevi:

-1. lipsa unui teren de sport adecvat

- 2. lipsa de respect a copiilor fata de mediul in care traiesc - mizeria din salile de clasa

- 3. lipsa unor echipamente electronice pentru desfasurarea unor lectii mai interactive. Le-ar face placere sa aiba in clasa o tabla magnetica interactiva.

- 4. lipsa unui spatiu in care sa manance- lipsa unei cantine 5. prezenta bullying-ului printre colegi

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Copiii, in urma unei dezbateri, au ales ca pentru inceput , pentru primul lor proiect de acest gen, sa abordeze problema curateniei din salile de clasa, de pe culoarele si curtea scolii..

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

-De aceasta problema sunt afectati atat elevii care mananca , se schimba si invata in sala de clasa, in care nu este pastrata curatenia, cat si profesorii, dar mai ales ingrijitoarele salilor de clasa care sunt responsabile de igienizarea salilor de clasa.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-Copiii implicati in proiect s-au gandit sa infiinteze o patrula - "PATRULA CURATENIEI", care sa mearga din clasa in clasa ( la inceput sa mearga la clasele aV-a), sa verifice, sa ii faca pe colegi sa constientizeze faptul ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de spatiul din jurul bancii lui, sa arunce cu grija gunoaiele in spatiile special amenajate, sa nu il lase la intamplare si in eventualitatea in care prima parte a programului nu ar functiona sa aplice un cod de sanctiuni!

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

-Toate solutiile de mai sus au fost alese pentru a fi implementate in functie de modul cum evolueaza proiectul. Au pregatit insa si un cod de sanctiuni dur, deoarece s-au gandit ca fara acest cod, copiii nu vor fi constransi sa faca tot ce le sta in putere pentru a avea un mediu mai curat si pentru a deveni mai responsabili.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Patrula va fi formata din cinci copii, care vor purta banderole pe brat, inscriptionate cu logoul proiectului"PATRULA CURATENIEI", vor patrula clasele zilnic! In functie de starea de curatenie din clasa vor aplica sanctiuni sau vor premia clasa care respecta mediul in care invata!

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

La inceput lucrurile nu pareau prea serioase, insa copii de la clase au comunicat intre ei si au observat perseverenta Patrulei si astfel, ei au devenit, pe masura ce trecea timpul, mai constienti de misiunea Patrulei si devreme ce copiii raspundeau pozitiv la proiect s-a hotarat chiar colectarea acestuia SELECTIONAT!

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

20 - 50 de persoane

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

"A fost o idee minunata! Copiii au constientizat faptul ca e important sa traim intr-o lume curata si faptul ca a ridica gunoiul altcuiva, nu e un lucru rusinos!" - profesor

" Mi-a placut la nebunie sa fac parte din "Patrula curateniei"! Sper sa mai facem astfel de proiecte!" - participant proiect

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Unii elevi au crezut ca e o joaca si la inceput nu le-au dat atentia cuvenita membrilor din "Patrula Curateniei"

Cât timp a durat să implementați soluția?

7 - 15 de zile


Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

Pentru a promova proiectul am impartit flyere, am confectionat afise, banderole si le-am aratat copiilor ca "Un pas mic pentru o clasa mai curata, insemna un pas mare pentru o planeta mai curata!"

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

10 persoane

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

-La nivelul scolii dorim sa facem mai multe patrule. Pentru inceput ne-am concentrat atentia asupra celor trei clasa de a V-a. Dorim ca pe viitor sa facem cate o patrula pentru curtea scolii, una pentru culoare si sa dublam numarul patrulelor pentru clase, deoarece incepand cu 1 sept 2019, scoala noastra va beneficia de un corp suplimentar!


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page