Patrula Curățeniei, Școala Gimnazială Nr. 7 Galați

Am studiat problemele din scoala noastra si am observat ca cei din jurul nostru, colegii, nu sunt deloc preocupati de curatenie. Arunca gunoaiele pe unde apuca, nu le pasa ca isi petrec 6 ore pe zi intr-un mediu , uneori, dezolant. Asa ca, ne-am organizat și ne-am luat rolurile în serios.

Am ales "PATRULA CURATENIEI" deoarece, avem convingerea ca o educatie in ceea ce priveste protectia mediului incepe de la cea mai frageda varsta si schimbarea vine din noi. Daca azi reusim sa pastram curatenia intr-o clasa, maine vom reusi in doua clase, apoi, in mod sigur, mai tarziu, vom reusi sa pastram curatenia in toata tara si chiar in intreaga lume si astfel sa avem deprinderi puternice in acest sens!

Poveste de schimbare facilitată de Doamna Rusu Mariana.

Enumeră problemele identificate de elevi:

-1. lipsa unui teren de sport adecvat

- 2. lipsa de respect a copiilor fata de mediul in care traiesc - mizeria din salile de clasa

- 3. lipsa unor echipamente electronice pentru desfasurarea unor lectii mai interactive. Le-ar face placere sa aiba in clasa o tabla magnetica interactiva.

- 4. lipsa unui spatiu in care sa manance- lipsa unei cantine 5. prezenta bullying-ului printre colegi

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Copiii, in urma unei dezbateri, au ales ca pentru inceput , pentru primul lor proiect de acest gen, sa abordeze problema curateniei din salile de clasa, de pe culoarele si curtea scolii..

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

-De aceasta problema sunt afectati atat elevii care mananca , se schimba si invata in sala de clasa, in care nu este pastrata curatenia, cat si profesorii, dar mai ales ingrijitoarele salilor de clasa care sunt responsabile de igienizarea salilor de clasa.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-Copiii implicati in proiect s-au gandit sa infiinteze o patrula - "PATRULA CURATENIEI", care sa mearga din clasa in clasa ( la inceput sa mearga la clasele aV-a), sa verifice, sa ii faca pe colegi sa constientizeze faptul ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de spatiul din jurul bancii lui, sa arunce cu grija gunoaiele in spatiile special amenajate, sa nu il lase la intamplare si in eventualitatea in care prima parte a programului nu ar functiona sa aplice un cod de sanctiuni!

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

-Toate solutiile de mai sus au fost alese pentru a fi implementate in functie de modul cum evolueaza proiectul. Au pregatit insa si un cod de sanctiuni dur, deoarece s-au gandit ca fara acest cod, copiii nu vor fi constransi sa faca tot ce le sta in putere pentru a avea un mediu mai curat si pentru a deveni mai responsabili.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Patrula va fi formata din cinci copii, care vor purta banderole pe brat, inscriptionate cu logoul proiectului"PATRULA CURATENIEI", vor patrula clasele zilnic! In functie de starea de curatenie din clasa vor aplica sanctiuni sau vor premia clasa care respecta mediul in care invata!