Poți fi erou! – Să oprim bullyingul și cyberbullyingul în școala ta! Colegiul Național ”Traian Lales

Elevii din învățământul primar și gimnazial sunt angrenați în activități care să îi ajute să conștientizeze amploarea fenomenului de bullying, pericolele existente și care să le trezească dorința de a lua atitudine față de acest fenomen. Totodată, profesorii sunt familiarizați cu modalități de acționare în cazul situațiilor de bullying și cyberbullying.

Poveste de schimbare facilitată de Perian Gabriela, Dolot Lavinia, Badea Anca, Călin Verona.

Enumeră problemele identificate de elevi:

Elevii simt zilnic presiunea fenomenului de bullying, cele mai des întâlnite ”scenarii” fiind cauzare de:

- diferențele legate de înfățișare sau de greutate

- performanța școlară

- naționalitate, religie sau apartenență la un grup minoritar

- venituri mici ale părinților/ condiția socială

- dizabilități sau alte situații de nevoi speciale de sănătate

Tot ei identifică puterea, popularitatea, răzbunarea, prejudiciile sau plăcerea ca fiind motivele principale pentru care cei din jur au un comportament de bullying, atât în clasă sau școală, cât și în comunitate. Aceasta este însă partea vizibilă a aisbergului. În fapt, vulnerabilitatea copiilor provine și din lipsa de comunicare, atât cu colegi sau prietenii, cât și cu familia, o lipsă de încredere de sine, adâncirea tot mai des în realitatea virtuală, etc.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

- Copiii doresc să cunoască modalități de a se raporta la acțiunile de bullying, de a reacționa, de a se feri de ele. Totodată, ei doresc să își dezvolte sentimentul de apartenență și acceptare într-un grup.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

În special, în timpul perioadei școlare, oricare dintre copii poate deveni o victimă a acestui fenomen, fie că se situează în categoria celor care sunt abuzați, fie că sunt cei care comit abuzuri, sau sunt doar martori tăcuți. Această senzație de continuă vulnerabilitate este cea care îî face pe copii să dorească să găsească o modalitate de a riposta.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-Discuțiile pe această temă sunt principala modalitate aleasă de copii pentru a înțelege amploarea fenomenului și a se exprima. Modalitățile de exprimare sunt multiple, însă. Pentru că subiectul este sensibil, copiii au sugerat inclusiv exprimarea prin intermediul poveștilor, al desenelor, al colajelor. De asemenea, am facilitat jocuri de rol și scenarii care să le permită o implicarea mai puțin personală. Tot ei au sugerat discutarea problemei și cu părinții.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Toate soluți