top of page

Picturi Murale în Laboratorul de Științe! Școala Gimnazială Palanca, Com. Palanca, Bacău

În urma identificării situațiilor și lucrurilor care nu ne plac în comunitatea noastră, inspirați fiind de eroii noștri din desenele animate preferate, precum Buburuza Miraculoasă și Motan Noir, s-a născut proiectul ,,PICTURI MURALE ÎN LABORATORUL DE ȘTIINȚE” cu scopul de a avea o școală mai prietenoasă, veselă și colorată - o inițiativă ce răspunde nevoilor noastre reale. Nu am pictat la intâmplare, ci am pictat ecosisteme în care putem identifica biotopul și biocenoza specifică. Am format echipele de lucru, 4 echipe pentru patru picturi murale, am studiat atlase de biologie, botanică și zoologie pentru o reprezentare cât mai corectă a ecosistemelor și am trecut la lucru. Ne-am bucurat că alături de noi au fost și colegii speciali care au lucrat foarte frumos și corect. În scurt timp am înțeles că, pentru a realiza ceva, trebuie să colaborăm, să avem încredere unii în ceilalți.

Am găsit un sponsor generos – Asociația Centrul Ecologic ”Buha” din Ghimeș-Făget, județul Bacău, cu care am încheiat un protocol de colaborare și care ne-a oferit materialele necesare – culori acrilice, pensule, pensoane, șabloane, carioci, hârtie foto, imprimarea fotografiilor pentru album, etc.)Implementarea proiectului a durat trei luni - trei luni de joacă, bucurie, satisfacții de nedescris.

După ce am realizat un album cu fotografiile din timpul activităților noastre, am invitat colegii și profesorii noștri și am inaugurat noul laborator. Alături de noi au fost și doamnele profesoare din Cercul de chimie, nr.5 Moinești, județul Bacău, de la care am primit multe laude și încurajări ca să ne continuăm munca și în celelalte săli de clasă.

Părinții noștri sunt foarte mândri de noi și nu regretă că au semnat acordul de participare la proiectul Change Architects realizat de Asociația All Grow.

Poveste de schimbare facilitată de JUVERDEANU ANDREEA

Enumeră problemele identificate de elevi:

Lipsa rețelei de apă potabilă și a rețelei de canalizare în unele sate , ceea ce face imposibilă construirea de bucătării și băi cu apă curentă;

Gunoaiele de pe malul apelor;

Noroiul de pe drum;

Poluarea aerului;

Defrișările masive ale pădurilor;

Curtea școlii neamenajată;

Gențile prea grele;

Sălile de clasă neatractive.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

- Sălile de clasă cu pereții albi nu sunt pe placul elevilor. Ei au ales să facă clasele în care învață mai prietenoase, vesele, și au început cu laboratorul de științe prin pictarea pereților.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Această problemă afectează atât profesorii, cât și elevii.Albul, o cromatică ternă, creează monotonie, plictiseală, dorință de a scăpa cât mai repede din acel loc.


Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

Soluțiile găsite de copii:

- mai multe ghivece cu flori în clase;

- montarea unor planșe, hărți, tablouri pe pereți,

- abțibilduri pe pereți;

- băncile viu colorate;

- zugrăvirea pereților în culori pastelate;

- pictarea pereților;

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Dintre soluțiile găsite, elevii au ales pictarea pereților în laboratorul de științe, pentru ca acesta să arate mai vesel, prietenos și să pară plin, să nu mai aibă pereții albi ca un salon de spital.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Procesul de implementare a avut următoarele etape:

1. Realizarea echipelor de lucru;

2. Semnarea acordului cu părinții privind participarea elevilor la proiectul Change Architects;

3. Documentare despre ecosisteme din atlase;

4. Documentarea despre cum se realizează o pictură murală – vizionare de tutoriale;

5. Încheierea protocolului cu Asociația Centrul Ecologic ” Buha” din Ghimeș – Făget și obținerea materialelor pentru pictură;

6. Realizarea picturilor murale;

7. Realizarea unui album cu cele mai reprezentative momente ale proiectului nostru;

8. Inaugurarea noului laborator de științe;

9. Completarea formularului proiectului și trimiterea acestuia către Asociația All Grow;

10. Diseminarea proiectului nostru prin publicarea acestuia pe siteul școlii și pe pagina de facebook

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

Impactul asupra elevilor:

-motivarea și antrenarea elevilor în activități extrașcolare prin dezvoltarea capacității de învățare prin cooperare;

-dezvoltarea încrederii în sine;

-îmbunătățirea rezultatelor școlare;

Impactul asupra cadrelor didactice:

-experiență dobândită pe parcursul derulării proiectului;

-îmbunătățirea relației cadru didactic – elev-părinte;

Impactul asupra școlii:

-creșterea prestigiului în comunitate;

-colaborarea școlii cu alte instituții – școli, ONG-uri;

-impactul asupra celorlalte unități școlare prin diseminarea proiectului.

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

mai mult de 100

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

””Felicitări pentru colegii noștri mai mari, pentru domnișoara profesoară care i-a îndrumat pe aceștia pentru a ne oferi nouă, viitorii elevi de gimnaziu, cele mai bune, minunate, interesante, atractive condiții pentru a învăța, cu mare drag și bucurie, biologia, fizica și chimia. Vă mulțumim! ”

Elevii clasei a IV-a, împreună cu doamna profesor pentru învățământul primar Avădăni Adriana, Școala Gimnazială Palanca, județul Bacău.

”Lecțiile de științe se desfășoară într-un loc atractiv, care îi motivează pe elevi să participe la activități. Elevii au fost implicați în mod activ în crearea atmosferei propice învățării!

prof. Moga Mariana, Școala Gimnazială ”Tristan Tzara” Moinești, județul Bacău,

prof. Mocanu Petrina, Colegiul Tehnic ” Dimitrie Ghika” Comănești, județul Bacău.

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Lipsa mijloacelor materiale pentru realizarea proiectului, programul de școală foarte încărcat, vacanțele școlare ne-au pus piedici, dar printr-un orar bine stabilit pentru fiecare zi de lucru, prin identificarea surselor financiare am reușit să finalizăm proiectul.

Cât timp a durat să implementați soluția?

mai mult de 3 luni

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

De la debutul activității am postat la avizierul școlii un afiș despre proiect. Elevii din celelalte clase, în urma orelor ținute în laborator, au fost martorii evoluției proiectului nostru. Toți au fost încântați și dornici să picteze și ei. Acasă, cu părinții, am vorbit despre activitățile de la școală și când au fost invitați la ședința cu părinții, au vizitat laboratorul de științe.

După ce am finalizat proiectul, am invitat colegii de clasa a IV-a, împreună cu învățătorii lor, și le-am prezentat etapele și rezultatele proiectului. Am prezentat proiectul și altor cadre didactice, din 12 școli din zona Palanca – Moinești, județul Bacău, precum și informații despra All Grow România. De la toți am primit felicitări și gânduri de bine, care au fost așternute în albumul proiectului.

Multe likeuri am primit și pe facebook, unde am postat fotografii din laboratorul de științe

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

mai mult de 100

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

-Picturile murale din laboratorul de științe au fost făcute cu mult profesionalism, cu materiale de calitate, care nu se vor șterge prea curând și vor avea un impact pozitiv asupra multor generații de elevi care vor studia fizica, chimia și biologia – științele, de-a lungul timpului.

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page