Grădina Visurilor Noastre! Echipa: Supereroi de pe Siret! LICEUL TEHNOLOGIC „VASILE SAV”

Am învățat că putem gândi pozitiv și putem transforma în bine tot ce nu ne place. Am privit cu drag spre școala noastră și am văzut că unele lucruri pot fi schimbate.

Ne-am gândit CE-AM FACE DACĂ AM FI SUPEREROI?

A venit primăvara! Se apropie Paștele, sărbătoarea sufletelor noastre. Am putea face din grădina școlii un colt de rai, cu verdeață, cu multe flori și cu lumini care să radieze din interior – simbol a aspirațiilor noastre. Ne-am propus să arătăm că ne pasă de tot ce ne înconjoară, că iubim natura și dorim să o protejăm, că merităm încrederea și respectul oamenilor pentru ceea ce suntem și putem face.

Marea provocare a fost petrecerea timpului liber într-un cadru natural plăcut, într-un mod cât mai eficient.Ne-am luat rolul în serios și am pornit să căutăm modele: o persoană care are respectul celorlalți oameni din comunitate. Și l-am găsit: e tatăl lui Bogdan, colegul nostru. Toți vecinii noștri cunosc pasiunea domnului Grigoraș pentru a da viață pietrelor și lemnului pe care alții le-ar arunca. Am vizitat micul paradis din curtea familiei și ne-am molipsit de pasiunea lor. Atunci am înțeles ce lucruri minunate face Bogdan alături de tatăl lui când noi stăm pe stradă, de vorbă, ca băieții. Ca printr-o vrajă, buturugi se transformă în urși, felii de lemn sunt fluturi, iar scândurile deformate devin măști expresive. Din mlădițe de salcie din Lunca Siretului împletesc coșuri de diferite forme și mărimi. Au fost de acord să aducem o parte din obiectele lor pentru expoziția pe care ne-o doream. Am adunat crengi, mlădițe și rădăcini de pe Valea Siretului și din ele ne-am propus să obținem fel de fel de forme. Noi, fetele, am colindat casele și am descoperit că viața locuitorilor se desfășoară încă după un calendar ce ține de spiritualitate, credință și pământul în a cărui țărână își au rădăcinile de secole. Referitor la interiorul casei, ne-am oprit cu interes asupra produselor realizate de mâinile harnice și pricepute ale femeii. Aceasta își îmbrăca atât casa, cât și familia, conform obiceiurilor locului. Am găsit obiecte vechi, lucrate de mâna bunicelor noastre după modele de sute de ani. Am adunat aceste obiecte și am realizat o expoziție.

Ne-am propus valorificarea obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătorile Pascale. Femeile curățau interiorul și exteriorul caselor, lucrau din pânza țesută în casă cămășuțe pentru copii, fetele își înflorau iile pentru a ieși înnoite la hora satului, pentru că actualul cartier Bălcescu este pe vechea vatră a satului Carol I.

Ajutate de doamna Grigoraș am încercat o tehnică nouă de ornat ouă de Paște: cu mărgele. Doamna Ștefănică ne-a învățat să coasem și să împletim.

Poveste de schimbare facilitată de ȘTEFĂNICĂ LILIANA, CROITORU MAGDA, AMĂZĂROAIE LĂCRĂMIOARA și Mentor Alina Deleanu din partea Oracle Romania.


Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Grădina Visurilor Noastre!

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

Suntem diferiți: avem vârste diferite, personalități diferite, performanțe școlare diferite, situații familiale și experiențe personale diferite, idealuri diferite. am căutat și lucruri comune, care să ne unească și să putem crea un climat în care să ne manifestăm liber aceste diferențe. și am descoperit că:

- suntem elevii aceleeași școli;

- ne place să fim apreciați pentru ceea ce suntem fiecare, individual și pentru ceea ce putem face toți – împreună, pentru prestigiul școlii noastre;

- suntem creativi, muncitori, respectăm tradițiile și obiceiurile comunității noastre, gândim critic și vrem să fim ascultați atunci când vorbim sincer și deschis despre experiențele noastre de viață;

- respectăm natura, ne place să ne jucăm în mijlocul naturii;

- ne dorim să trăim într-o comunitate care ne respectă;

- putem cunoaște persoane sau organizații care aduc valoare proiectului nostru.

Am găsit destule lucruri comune și căutăm mijloace prin care să reușim prin ceea ce vom face să schimbăm convingeri, conștiințe, păreri sau impresii.

Ne-am propus :

1. să schimbăm mediul ambiental într-un spațiu curat, plăcut, creativ;

2. să petrecem util timpul liber, valorificând tradițiile și obiceiurile locale.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Din prima clipă am simțit că ne este un prieten care ne înțelege și ne poate sprijini.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Școala este a doua casă a noastră iar aspectul ei este esențial pentru a ne atrage pașii zi de zi; petrecerea timpului în incinta școlii vrem să se desfășoare într-un climat plăcut, învățând despre tradițiile și obiceiurile locale prin experiență proprie.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

Grupul țintă – 44 elevi.

Elevii din școala gimnazială ,, Carol I”– 197 elevi.

Părinții, bunicii, vecinii noștri din cartierul Nicolae Bălcescu

Reprezentanți ai primăriei Roman, personal medical

Comunitatea locală din municipiul Roman, judeșul Neamț

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

Provocări:

1. Marea provocare a fost petrecerea timpului liber într-un cadru natural plăcut, într-un mod cât mai eficient;am semnalat o problemă veche – fete și băieți stau în curtea școlii sau pe stradă, în pauze sau după terminarea cursurilor, unde calcă spațiile verzi, aruncă gunoaie, vorbesc tare, uneori vulgar.

2. Nu ne-au plăcut părerile celor maturi despre noi: ne consider superficiali, nu au încredere în noi, cred că nu suntem capabili să muncim și să ne descurcăm în viață.

Dar noi SUNTEM SUPEREROI și putem schimba prin faptele și comportamentul nostru aceste păreri, să schimbăm comportamente prin exemplul nostru!

Avem și oprtunități:

1. putem să schimbăm mediul ambiental într-un spațiu curat, plăcut, creativ.

2. dorim să petrecem util timpul liber, să valorificăm obiceiurile și tradițiile pascale locale.


Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

- Să ecologizăm spațiul din incinta școlii: srângem gunoaiele și resturile vgetale;

- Să înfrumusețăm școala și grădina școlii: reparăm soclul și îl dăm cu var, vopsim gardul, plantăm flori și pomi, să facem expoziții cu lucrările noastre;

- Să adunăm obiecte care reprezintă comunitatea locală și să le expunem pe suporturi;

- Să construim o statuie a patronului școlii noastre , Carol I;

- Să participăm la jocuri ale copilăriei: iepurașul în iarbă, Alunelul, Țăranul e pe câmp, Paparudele, Dacă vesel se trăiește, Podul de piatră...

- Să învățăm să coasem și să împletim;

- Să purtăm ii tradiționale, chiar să învățăm să le confecționăm;

- Să decorăm ouă pentru Paște,

- Să împletim coșuri pentru mers la biserică;

- Să obținem obiecte decorative din lemn și pietre de pe Valea Siretului.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Să facem din grădina școlii „Grădina visurilor noastre”, sub deviza: „EU POT! Noi putem! Și VOI puteți!”


Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Ne-am organizat în 6 echipe, 3 de fete și 3 de băieți, cu elevi și din clasa I și din clasa a VII-a.

1. GRUPA CREATIVILOR

Ne-am propus și am realizat ecologizarea zonei de sud, am săpat rondurile de flori, am plantat puieți, am adunat pietre de râu și am încercat să realizăm un tablou cu ele.Materialele necesare: hârleț, puieți, pietre, suport, adeziv, lac, penson și ….dorința de a crea. Lucrarea noastră finală: Tablou din pietre de râu – cu titlul „Flori de pe Siret”

PRIN CEEA CE AM REALIZAT NE DORIM O SCHIMBARE ÎN COMPORTAMENTUL FIECĂRUIA DINTRE NOI, CU POSIBIL IMPACT DE DURATĂ ASUPRA COMUNITĂȚII NOASTRE.

2. GRUPA MEȘTERILOR PRICEPUȚI