top of page

Grădina Visurilor Noastre! Echipa: Supereroi de pe Siret! LICEUL TEHNOLOGIC „VASILE SAV”

Am învățat că putem gândi pozitiv și putem transforma în bine tot ce nu ne place. Am privit cu drag spre școala noastră și am văzut că unele lucruri pot fi schimbate.

Ne-am gândit CE-AM FACE DACĂ AM FI SUPEREROI?

A venit primăvara! Se apropie Paștele, sărbătoarea sufletelor noastre. Am putea face din grădina școlii un colt de rai, cu verdeață, cu multe flori și cu lumini care să radieze din interior – simbol a aspirațiilor noastre. Ne-am propus să arătăm că ne pasă de tot ce ne înconjoară, că iubim natura și dorim să o protejăm, că merităm încrederea și respectul oamenilor pentru ceea ce suntem și putem face.

Marea provocare a fost petrecerea timpului liber într-un cadru natural plăcut, într-un mod cât mai eficient.Ne-am luat rolul în serios și am pornit să căutăm modele: o persoană care are respectul celorlalți oameni din comunitate. Și l-am găsit: e tatăl lui Bogdan, colegul nostru. Toți vecinii noștri cunosc pasiunea domnului Grigoraș pentru a da viață pietrelor și lemnului pe care alții le-ar arunca. Am vizitat micul paradis din curtea familiei și ne-am molipsit de pasiunea lor. Atunci am înțeles ce lucruri minunate face Bogdan alături de tatăl lui când noi stăm pe stradă, de vorbă, ca băieții. Ca printr-o vrajă, buturugi se transformă în urși, felii de lemn sunt fluturi, iar scândurile deformate devin măști expresive. Din mlădițe de salcie din Lunca Siretului împletesc coșuri de diferite forme și mărimi. Au fost de acord să aducem o parte din obiectele lor pentru expoziția pe care ne-o doream. Am adunat crengi, mlădițe și rădăcini de pe Valea Siretului și din ele ne-am propus să obținem fel de fel de forme. Noi, fetele, am colindat casele și am descoperit că viața locuitorilor se desfășoară încă după un calendar ce ține de spiritualitate, credință și pământul în a cărui țărână își au rădăcinile de secole. Referitor la interiorul casei, ne-am oprit cu interes asupra produselor realizate de mâinile harnice și pricepute ale femeii. Aceasta își îmbrăca atât casa, cât și familia, conform obiceiurilor locului. Am găsit obiecte vechi, lucrate de mâna bunicelor noastre după modele de sute de ani. Am adunat aceste obiecte și am realizat o expoziție.

Ne-am propus valorificarea obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătorile Pascale. Femeile curățau interiorul și exteriorul caselor, lucrau din pânza țesută în casă cămășuțe pentru copii, fetele își înflorau iile pentru a ieși înnoite la hora satului, pentru că actualul cartier Bălcescu este pe vechea vatră a satului Carol I.

Ajutate de doamna Grigoraș am încercat o tehnică nouă de ornat ouă de Paște: cu mărgele. Doamna Ștefănică ne-a învățat să coasem și să împletim.

Poveste de schimbare facilitată de ȘTEFĂNICĂ LILIANA, CROITORU MAGDA, AMĂZĂROAIE LĂCRĂMIOARA și Mentor Alina Deleanu din partea Oracle Romania.


Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Ce au decis elevii?