Zâmbete în culori! Școala Gimnazială Horgești, structura Sohodor, Bacău

Echipa Rebelilor de la Școala Gimnazială Horgești, structura Sohodor, Bacău, și-a propus să aducă ”Zâmbete în culori” în sala lor de clasă, pentru ca mediul în care învață să fie mai primitor și mai motivațional. Ei au pictat pereții clasei lor, urmând ca proiectul lor să se extindă și în restul școlii cu ajutorul celorlați elevi și a cadrelor didactice.

Poveste de schimbare facilitată de Iuliana Panțiru.


Enumeră problemele identificate de elevi:

- lipsa unei toalete în școală;

- lipsa apei potabile;

- lipsa unor spații adecvate pentru desfășurarea orelor;

- mediul școlar neprietenos și demotivant;

- lipsa unor coșuri de gunoi în comună;

- poluarea aerului prin arderea necontrolată a gunoaielor.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Pentru că le-a fost la îndemână, elevii clasei a VIII-a s-au gândit să își transforme clasa într-un mediu de învățare mai prietenos. Clădirea în care ei învață are peste 50 de ani și, din păcate, până se va construi altă școală, o parte dintre copii învață în acel corp de clădire. Mai există un corp mai nou în care învață celelalte clase, atât în schimbul de dimineață, cât și în schimbul de după-masă.

Așadar, având în vedere în urmă cu doi ani acea clasă a mai fost pictată și acest lucru le-a plăcut foarte mult, anul acesta s-au gândit să își pună ei amprenta asupra clasei lor, lucru pe care l-au făcut cu foarte mare dăruire.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

- În primul rând, elevii clasei a VIII-a sunt afectați de problema acestui spațiu impropriu de învățare. Partea bună este că ei vor termina anul acesta, însă ei se gândesc în continuare cum va fi pentru cei mici care învață acolo (grupe de grădiniță și clasă pregătitoare). Ei consideră că cei mici merită mult mai mult si speră ca în anul următor să se înceapă demersurile de construire a unei noi școli, așa cum ni s-a promis din 2017.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

- văruirea spațiilor;

- înfrumusețarea spațiilor de învățare cu produse ale activității copiilor;

- pictarea pereților;

- schimbarea ușilor și a geamurilor.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?