Eu Pot să deschid porțile bucuriei! Școala Gimnazială Nr. 28, Galaţi

Folosind sistemul SIAC, elevii clasei a IV-a A ai Școlii Gimnaziale Nr. 28, Galaţi, au concluzionat că tema proiectului lor ar fi cea legată de discriminare, de inegalitatea de șanse pentru toţi copiii.

Au răspuns unor „DE CE-uri” și au vrut să schimbe starea de bine a unor copii abandonaţi, fără familie.Conștientizarea de către elevi a importanţei respectării normelor civice din societate, a rolului pe care îl are familia în dezvoltarea sănătoasă a copiilor din punct de vedere emoţional, fizic și material, precum și responsabilizarea elevilor s-a realizat prin implicarea în acţiuni de voluntariat, acţiuni sociale și antreprenoriale menite a crea posibilităţi unor copii abuzaţi.

În acest sens, la nivelul clasei s-a desfășurat o campanie prin care elevii au participat la o întâlnire cu judecători ai Tribunalului Galaţi care le-au explicat situaţia copiilor abandonaţi, fără familie, apoi în cadrul unor ateliere de lucru au confecţionat felicitări și produse handmade pe care le-au comercializat în cadrul unui târg cu prilejul sărbătorilor de primăvară.

Banii colectaţi (aprox. 4000 ron) au fost folosiţi pentru achiziţionarea de rechizite și produse de papetărie pentru 30 copii din Centrul de zi al Asociaţiei Filantropice Creștin- Ortodoxe „Sf. Vasile cel Mare”- Galaţi.

Poveste de schimbare facilitată de Dediu Camelia.


Enumeră problemele identificate de elevi:

- inegalitatea de șanse

- copii abandonaţi

-discriminare

- bullying:jigniri, loviri

- neîncredere în sistemul de adopţii

- mediu poluat

- străzi neasfaltate

- sistem de sănătate defectuos

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Copiii au ales ca problemă de analizat “inegalitatea de șanse a copiilor abandonaţi”, deoarece aceștia sunt părăsiţi cu bună ştiinţă de părintele său, care poate fi identificat şi a cărui intenţie nu este de a se întoarce, ci de a respinge voit răspunderea părintească. Mai mult, niciun alt membru al familiei nu poate sau nu vrea să-şi asume răspunderea de părinte şi să aibă grijă de copil.Implicit, abandonul presupune implicaţii juridice, copiii sunt traumatizaţi, nu au parte de condiţii decente de trai, de afecţiune, sunt nevoiţi să trăiască din “mila” semenilor

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?