JOCUL NE FACE MAI BUNI! Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu, Tg-Jiu, Gorj

Prin proiectul JOCUL NE FACE MAI BUNI!, elevii clasei a IV a C, au urmărit să reducă numărul actelor de bullyng din comunitatea școlii noastre. Au identificat problema bullyng-ului, au simțit ce inseamnă să fie agrezați, și-au imaginat cum ar fi pauzele lor dacă ar fi armonie între ei, cum s-ar distra, au acționat făcând un plan, au comunicat atât între ei cât și cu elevii din alte clase, dar și cu personalul de conducere și administrativ al școlii. Rezultatele muncii lor sunt remarcabile.

Adulții au înțeles că jocurile au o influență bună asupra copiilor și s-au mobilizat și i-au ajutat pe inițiatori să – și ducă planul la bun sfârșit, așa că s-au achiziționat desene profesionale pe asfalt. Elevii au început să se joace, să respecte regulile jocurilor, să se împrietenească, să fie mai veseli, să fie pozitivi.

Poveste de schimbare facilitată de Vladu Ana Nicoleta.

Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Jocul ne face mai buni

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

Elevii au considerat ca tema pusă în discuție anul trecut este una de actualitate, așa că și-au dorit să continue acel proiect, deoarece știau că dacă nu va fi cineva care să fie inițiatori în continuare se va reveni la vechile obiceiuri.

Au vrut de asemenea să ajunga la un nivel mai mare, să se facă auziți în comunitate și să contribuie mai mult la înlăturarea bullyng-ului.

Știau că pot să îmbunătățească proiectul de anul trecut și că pot să creeze ei jocuri amuzante.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Proiectul s-a desfășurat fără interacțiunea cu un mentor.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Eradicarea bullyng-ului din viața scolară și în special din timpul pauzelor. Elevii sunt conștienți de problemele de sănătate, și că bunăstarea lor este pusă în pericol atunci când asupra lor acționează o emoție negativă sau o violență de orice natură este ea.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

În general elevii din clasele mai mici sunt abuzați de către cei mai mari, elevii mai emotivi sunt agresați sau cei care au dezechilibre emoționale. Profesorii de serviciu sunt nevoiți să intervină mereu în medierea conflictelor dintre elevi.

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

Elevii au identificat că POT să reducă bulyng-ul din rândul lor și să aducă bunăstare și armonie în școală. Punerea în practică a proiectului lor era mult așteptat. Era o provocare pentru ei să se implice în organizare și gestionarea proiectului.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

- Crearea de jocuri amuzante.

- Utilizarea jocurilor de mișcare.

- Atasarea unor panouri de divertizment.

- Amenajarea unor cluburi ce pot fi folosite în pauze

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

-S-au gândit cum să combine primele două soluții identificate și au ajuns la concluzia că cel mai eficient ar fi să imprime, pe asfaltul curții școlii, jocuri colorate.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Inițiatorii au ieșit în fiecare pauză și propuneau jocuri celorlalți elevi, însă era greu de gestionat întrucât trebuiau repetate mereu regulile și erau consumatoare de timp, așa că s-au gândit să le deseneze pe asfalt.

Ploaia și timpul făceau ca desenele să nu reziste mult timp, așa că au decis să solicite ajutorul administrației școlii.

S-au făcut demersurile necesare și în cel mai scurt timp au jost achiziționate jocuri profesionale imprimate pe asfalt. Fiind colorate și jocuri de echipă ce nesesită mișcare, au avut un real succes.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

Pe parcursul acestui an, s-au redus numărul de cazuri de plângeri adresate direcți