,,EU POT IUBI!”, MAGUS TEAM – clasa a VII-a B, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, Dorohoi,Botoșa

Proiectul ,,Eu pot iubi!” s-a născut din dorința elevilor clasei a VII-a B de a deveni mai buni prin iubire. Experiența de anul trecut i-a făcut să înțeleagă că zâmbetul este un semn al fericirii, al bunăstării, al liniștii sufletești. Pe tot parcursul anului se tot întrebau de ce acei copii, deși au lipsuri atât de evidente (în comparație cu ei, lipsuri materiale, financiare, de acces la educație), puteau zâmbi atât de ușor și atât de sincer.

După discuția cu mentorul nostru, cu Simona Jugăstreanu, s-a făcut lumină în mintea lor și au realizat că vor să facă mai mult pentru comunitate. Dar le va fi greu, aproape imposibil dacă ei, ca grup, nu vor fi uniți, nu vor merge în aceeași direcție și nu se vor sprijini reciproc. Așa că ideea lor a fost una cât se poate de familiară și familială J: au ales familia! Au realizat că zâmbetele lor nu se arată pe chip prea des căci nu au motive să zâmbească. Școala este un factor de stres, așa cum spun ei. Foarte puține sunt momentele care îi fac fericiți și îi determină pozitiv.

Și atunci, dacă, în timpul petrecut în bancă, ei nu se simt liberi să gândească, nu se simt motivați, ce este de făcut? Luptăm pentru familie! Luptăm pentru iubirea părinților, cerem timpul nostru de la ei, le cerem să se uite în ochii noștri și să ne asculte vorbele, să ne șteargă lacrimile, să râdă cu noi, să se joace cu noi! De asta avem nevoie cu toții, noi, copii mari sau mici!

Proiectul a respectat metodologia ESIAC și a avut în vedere două tipuri de activități: schimbarea grupului și schimbarea familiei.

Pentru prima parte, Evelina Pînzariu, liderul clasei, a preluat frâiele clasei și a conceput de la zero tot proiectul. A ales jocurile, împreună cu alți colegi și colege, pentru ei, jocuri desfășurate cu atenție, în așa fel încât copiii să simtă emoții puternice, să sesizeze punctele slabe ale clasei și să construiască în jurul celor puternice.

A doua întâlnire i-a avut ca invitați și parteneri pe părinții lor. Și de această dată copiii, elevii clasei, au conceput întregul demers instructiv-educativ J. Această activitate a avut ca punct de plecare activitatea precedentă: Copacul vieții (datele desprinse din cele scrise de copii), scrisorile pregătite pentru părinți, discursurile lor și răspunsurile venite în joacă, atunci când au fost ,,provocați” să se alinieze la dunga trasată pe mijlocul clasei.

Notă*** Întreaga prezentare a etapelor proiectului – ESIAC – a fost realizată de către o parte dintre elevii clasei, coordonați de către Evelina Pînzariu.

Poveste de schimbare facilitată de Antonescu Catalina și mentor Simona Jugăstreanu.

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Eu pot zambi!

Ce au decis elevii?

Continue proiectul început

X Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Ce-i drept, anul trecut am trăit toți niște experiențe care ne-au făcut să realizăm că vrem mai mult, care au aprins în noi o dorință de a face mai mult. Am încercat să înăbușim de-a lungul anului această flacără care se făcea tot mai mare pe zi ce trece. Dar nu prea am reușit. Am căutat soluții si decis că ar fi mai bine să începem un nou proiect care să stingă focul din interiorul nostru.