Radacini pentru aripi, Echipa: Zburatorii, Școala Gimnazială Speciala nr.9

Acest proiect este povestea unui drum nebatatorit pe care copiii nostri au avut curajul sa-l porneasca.Este povestea despre a convinge pe cei din jurul nostru ca pot,ca nu sunt o povara si ca cer doar dreptul de a fi lasati sa demonstreze ca si ei sunt folositori.Acest proiect este despre responsabilitate,despre dragoste si incredere in puterile proprii!

Copiii au creat o gradina ,pornita de la pregatitul pamantului,pregatirea rasadurilor, plantare, design,ingrijire.In afara de faptul ca au demonstrat ca pot fi responsabili acesti copii si-au depasit toate barierele si si-au sustinut proiectul in fata Consiliului Profesoral.

Apoi,poate cea mai mare reusita a fost felul cum au reusit sa-i implice pe cei mici in aceasta poveste. Cum s-au maturizat intr-un an,intelegand ce responsabilitate au in a modela sufletele celor din clasa I a.

Acest proiect este despre cat de frumos au crescut intr-un an 13 copii! Au crescut odata cu semintele acelea mici puse intr-un vas,intr-o zi de octombrie!

Poveste de schimbare facilitată de Barbu Liana Dumitru Andreea și mentor Mihaela Blaga.

Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Rădăcini pentru aripi

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Pentru cei din clasa a IX a argumentul cel mai puternic a fost dorul de colegii plecati la sfarsitul clasei a VIII a si dorinta de a pastra unul din obiectivele proiectului de anul trecut: cei plecati sa aiba un motiv in plus sa se intoarca spre scoala lor,dar,cel mai puternic argument a fost sa demonstreze ca si ei POT!Suntem in mijlocul unui proces de cautare de solutii pentru ce se va intampla cu ei la finalul celor zece clase si acest proiect a fost perfect pentru a demonstra celor pe care incercam sa-i atragem de partea noastra ca acesti tineri pot fi utili comunitatii.Pentru cei mici argumentele au fost mai „de copii”: curiozitatea,prietenii.starea de bine pe care o au fiind parte din proiect.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Emotionanta! Am avut sansa unui mentor empatic,care s-a apropiat imediat de copii si pe care ei au primit-o cu toata dragostea.A fost o intalnire benefica pentru noi,am mai castigat un prieten pe viata. Multumim, Mihaela Blaga

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Elevii clasei a IX a au dorit sa devina”fratii mai mari „de la scoala pentru elevii clasei I a.Au ales aceasta problema pntru ca avand foarte multe activitati comune anul trecut ,uneori acestea nu s-au putut derula normal,cu multa veselie,cu galagie,n-am putut merge in toate proiectele in care am fi dorit,lovindu-ne de caracteristicile diagnosticelor celor mici.Si pentru ca am dorit sa nu apara o prapastie intre cele doua grupuri si am dorit sa formam o echipa unita a trebuit sa explicam celor mari de ce uneori colegii lor reactioneaza asa.Peste vara gandurile s-au asezat si cand am discutat despre noul proiect „Change”raspunsul a venit firesc de la ei ,pentru ca ei intelesesera esentialul: doar stand langa ei si avand multa dragoste de dat vom forma o echipa adevarata ,invatandu-i si pe cei mici rabdarea,bucuria,fericirea.Noi doua am fost foarte mandre de teme aleasa,pentru ca au reusit,cu cuvintele lor,sa argumenteze atat de bine alegerea lor,incat,pastrand proportiile,ar fi putut bate multi terapeuti si multi parinti de copii speciali ar fi avut de invatat de la ai mei.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

Cei mai afectati sunt copiii speciali si familiile lor.Ei stiu ca pot fi folositori dar se lovesc de false bariere,puse de oameni care nu-i cunosc,nu stiu nimic despre ei.Acesti tineri doresc doar sa fie acultati,sa fie lasati sa demonstreze ca ei POT!

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

OPORTUNITATI:copiii se cunosc deja si cei de clasa a IX a deja au experienta unui an de munca in gradina noastra.

PROVOCARI: anul acesta nu mai exista ajutorul colegilor cu d.m . moderat,deci toate activitatile si etapele vor trebui gandite doar de tinerii clasei a IX a si,ei inca priviti ca niste copii acasa,nu ca niste adolescenti,vor trebui sa demonstreze ca pot sa se transforme in educatori pentru colegii mai mici.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-sa realizeze produse pe care sa le vanda;-sa faca afise prin care sa popularizeze proiectul in scoala;

-sa prezinte proiectul in Consiliul Profesoral si sa ceara un spatiu mai mare pentru gradina;

-sa-si convinga parintii sa fie parte din proiect;

-sa aiba ore comune cu clasa I a pentru acomodarea celor mici ;

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

-Dupa multe discutii,din care am incercat sa eliminam solutiile: imi da mama.ma ajuta....,copiii au realizat urmatorul plan:

1.realizarea de produse pentru a avea bani pentru tot ce tebuie cumparat;

2.cumpararea de kit-uri ecologice pentru plantat-astfel elevii cei mici vor invatavazand cum se planteaza seminta si cum ingrijita,aceasta devie planta ce va fi apoi plantata in gradina.

3.pregatirea gradinii pentru plantat: cumparat pamant special,ingrasamant,sapat,etc.

4.decorarea gradinii: achizitionarea de cauciucuri,vopsirea lor, montarea lor in gradina;

5.plantarea si ingrijirea gradinii

6.popularizarea proiectului: afise,facebook,etc.

7.discutii despre ce am facut bine si ce puteam face mai bine.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Anul acesta am inceput sa strangem fonduri mai devreme,din octombrie,de la festivalul Toamnei.Am realizat produse pe care le-am valorificat(aici am beneficiat de un ajutor imens din partea doamnei instructor de yoga Simona Cosma care a popularizat proiectul nostru si ne-a achizitionat produse multe.Cu banii stransi am cumparat kit-uri ecologice de plantat pe care le-am montat in clasa si in care am pus seminte de diferite legume: ceapa,ridichii,spanac si usturoi.Astfel elevii mici au inteles cum se naste o planta.Am avut un grafic cu cine uda plantele in fiecare zi,le vorbeste frumos, le puna muzica.Echipele au fost mixte,de cate doi copii,unul din clasa a noua si unul din clasa intaia.

In februarie,cu banii stransi din vanzarea de produse la festivalul iernii,am achizitionat vopsea pentru cauciucuri,pe care i-am convins pe parinti sa le doneze.In aceeasi luna ne-am prezentat in fata Consiliului Profesoral rugand sa ni se dea un spatiu mai mare pentru gradina.Pregatirea discursului si prezentarea lui in fata profesorilor a fost,cred cea mai gra parte din proiect.

Din aprilie,am inceput sa plantam ; rasadurile din clasa,flori,lavanda,doi braduti.

Am popularizat activitatile pe site-ul proiectului pe facebook.