Radacini pentru aripi, Echipa: Zburatorii, Școala Gimnazială Speciala nr.9

Acest proiect este povestea unui drum nebatatorit pe care copiii nostri au avut curajul sa-l porneasca.Este povestea despre a convinge pe cei din jurul nostru ca pot,ca nu sunt o povara si ca cer doar dreptul de a fi lasati sa demonstreze ca si ei sunt folositori.Acest proiect este despre responsabilitate,despre dragoste si incredere in puterile proprii!

Copiii au creat o gradina ,pornita de la pregatitul pamantului,pregatirea rasadurilor, plantare, design,ingrijire.In afara de faptul ca au demonstrat ca pot fi responsabili acesti copii si-au depasit toate barierele si si-au sustinut proiectul in fata Consiliului Profesoral.

Apoi,poate cea mai mare reusita a fost felul cum au reusit sa-i implice pe cei mici in aceasta poveste. Cum s-au maturizat intr-un an,intelegand ce responsabilitate au in a modela sufletele celor din clasa I a.

Acest proiect este despre cat de frumos au crescut intr-un an 13 copii! Au crescut odata cu semintele acelea mici puse intr-un vas,intr-o zi de octombrie!

Poveste de schimbare facilitată de Barbu Liana Dumitru Andreea și mentor Mihaela Blaga.

Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Rădăcini pentru aripi

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Pentru cei din clasa a IX a argumentul cel mai puternic a fost dorul de colegii plecati la sfarsitul clasei a VIII a si dorinta de a pastra unul din obiectivele proiectului de anul trecut: cei plecati sa aiba un motiv in plus sa se intoarca spre scoala lor,dar,cel mai puternic argument a fost sa demonstreze ca si ei POT!Suntem in mijlocul unui proces de cautare de solutii pentru ce se va intampla cu ei la finalul celor zece clase si acest proiect a fost perfect pentru a demonstra celor pe care incercam sa-i atragem de partea noastra ca acesti tineri pot fi utili comunitatii.Pentru cei mici argumentele au fost mai „de copii”: curiozitatea,prietenii.starea de bine pe care o au fiind parte din proiect.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Emotionanta! Am avut sansa unui mentor empatic,care s-a apropiat imediat de copii si pe care ei au primit-o cu toata dragostea.A fost o intalnire benefica pentru noi,am mai castigat un prieten pe viata. Multumim, Mihaela Blaga

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Elevii clasei a IX a au dorit sa devina”fratii mai mari „de la scoala pentru elevii clasei I a.Au ales aceasta problema pntru ca avand foarte multe activitati comune anul trecut ,uneori acestea nu s-au putut derula normal,cu multa veselie,cu galagie,n-am putut merge in toate proiectele in care am fi dorit,lovindu-ne de caracteristicile diagnosticelor celor mici.Si pentru ca am dorit sa nu apara o prapastie intre cele doua grupuri si am dorit sa formam o echipa unita a trebuit sa explicam celor mari de ce uneori colegii lor reactioneaza asa.Peste vara gandurile s-au asezat si cand am discutat despre noul proiect „Change”raspunsul a venit firesc de la ei ,pentru ca ei intelesesera esentialul: doar stand langa ei si avand multa dragoste de dat vom forma o echipa adevarata ,invatandu-i si pe cei mici rabdarea,bucuria,fericirea.Noi doua