Un mediu curat - un viitor asigurat! Școala Gimnazială nr. 1 Biliești, Vrancea
Elevii au luat exemplul supereroilor pe care i-au urmărit în etapa imaginează, au identificat problemele din comunitate, școală și familie și, în urma unei evaluări (pe baza unor criterii stabilite) a problemelor identificate, au ales să rezolve problema deșeurilor din comunitate. Au identificat cauzele problemei iar în același timp au ajuns la concluzia că această problemă poate fi o cauză la rândul ei pt o altă problemă identificată de ei, problema înmulțirii câinilor hoinari (care se hrănesc din gunoaie).
Au propus mai multe soluții pentru rezolvarea problemei și a cauzelor care o generează și au concluzionat că pentru a avea un impact real trebuie să abordeze mai multe soluții în proiectul lor: 1- ecologizare – pt rezolvarea imediată a problemei, dar cu impact pe termen scurt, însă cu potențial de conștientizare asupra localnicilor, 2- realizarea, promovarea și semnarea unei petiții – cu scopul conștientizării problemei de localnici pt a preveni o producere ulterioară a deșeurilor pe străzi sau în natură și 3- confecționarea unor tomberoane din bidoane reciclate (colectate în timpul ecologizării și procurate de la colegii de școală) care să fie montate în locurile unde sunt concentrate cele mai multe deșeuri.
Elevii au realizat afișe de promovare pe care le-au postat la magazinul central, la primărie și în școală. Au vorbit cu dra directoare și cu dnul primar despre ideea lor de proiect, au primit susținerea acestora și au aplicat sub îndrumarea cadrului didactic măsurile stabilite mergând pe cei 4 pași (simte, imaginează, acționează, comunică).
Poveste de schimbare facilitată de Alina Dragomir.
Enumeră problemele identificate de elevi:
Câini pe străzi, gunoaie aruncate pe străzi și în pădure, teme multe, străzi neasfaltate, bullying, nerespetarea promisiunilor electorale, tăierea copacilor, șomajul, copii bătuți de părinți
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
Elevii au ales să rezolve problema deșeurilor de pe străzi pentru că este o problemă sursă pentru altele: susține prezența și înmulțirea câinilor hoinari în localitate și este o sursă de poluare. Elevii au considerat că este o problemă realistă, cu soluții abordabile, primind cele mai mari punctaje la evaluarea asupra problemelor identificate.
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?
Este afectată întreaga comunitate. Pe lângă faptul că aspectul unei localități reprezintă cartea acesteia de vizită, oamenii sunt deranjați de faptul că se aruncă gunoaie în locuri neamenajate poluând localitatea și pădurea învecinată (care este folosită ca loc de relaxare) și de faptul că nu există amenajate suficiente locuri pentru aruncarea deșeurilor.
De asemenea, oamenii sunt deranjați de faptul că lipsa spațiilor (suficiente) amenajate pt depozitarea deșeurilor atrage câini hoinari care se hrănesc cu ele, se înmulțesc devenind un pericol mai ales pentru copii și le împrăștie, răspândind deșeurile.
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
1- montarea unor indicatoare privind interzicerea aruncării deșeurilor în locurile neamenajate
2- ecologizare
3- vizită la primărie și prezentare problemei primarului
4- confecționarea unor coșuri/tomberoane din materiale reciclate
5- realizarea unei petiții în comunitate
6 – conștientizarea prin afișe
7- amendarea celor care aruncă deșeuri
8- întărirea rezistenței coșurilor vechi pt a nu ajunge câinii hoinari la ele
9- solicităm ajutor de la ONG-urit
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
Elevii au ales mai multe soluții (cu impact imediat și cu impact pe termen lung), considerând că doar așa pot acoperi cât mai complet problema: