top of page

Profesor pentru colegii mei, Echipa „Super profesorilor” din clasa aVI-a; Școala Gimnazială Nr. 7 S

Elevii din clasa a VI a H au devenit „profesori” pentru colegii lor. O data cu trecerea in clasa a VI a, copiii si-au dat seama ca lectiile invatate la scoala sunt mai dificile, ca apar materii noi, ca pot avea dificultati in intelegerea unor lectii. Astfel, pentru a intelege mai bine unele teme, ei pot apela la colegii lor.

Atelierele s-au desfasurat pentru mai multe materii in functie de interesul manifestat de copii, fiind abordate stiinte diferite care sunt sau nu in curriculum-ul scoalar de clasa a VI a. Unii au avut curajul sa aleaga si stiinte sau domenii despre care nu stiau nimic dar erau curiosi sa afle. Altii au vrut sa aprofundeze ceea ce stiu, si avand in clasa elevi creativi sau foarte talentati la sport, si-au dorit sa se perfectionze, cu ajutorul colegilor, care au devinit profesori de sport sau de arte.

Si-au dat seama ca fiecare din ei are ceva de invatat, intr-un anumit domeniu, de la colegii sai si la randul lui, poate sa-i invete pe colegi ceea ce stie mai bine.

PAS 1: analiza

In prima etapa, elevii au analizat proiectul de anul trecut. Unul dintre punctele tari ale proiectului este faptul ca elevii au posibilitatea de a invata ceva nou, intr-o alta maniera decat cea clasica. Oportunitatea este faptul ca elevii pot aprofunda mai bine specializarea pe care si-au ales sa predea colegilor si astfel ei se pot documenta mai bine ca sa poata explica si sa ii ajute pe colegi sa inteleaga cat mai simplu si sa gaseasca modalitati interactive de a preda lectia. Elevii au realizat ca pe masura ce pregatesc proiectul de lectie, devin mai curiosi si pot preda lectia intr-un fel diferit, personalizat sau cu mai multe informatii decat cele din manual.

PAS 2: ce vrem sa aflam anul acesta

In continuare, fiecare elev a scris colegilor ce doreste sa invete, ce curiozitati are, unde ar avea nevoie de ajutor, cum invata, ce tehnici de invatare foloseste si care crede ca ar fi calea cea mai scurta spre o buna invatare. Elevii au facut o lista cu modalitati noi de invatare, acestea stand la baza noilor noastre ateliere. Au aparut atelierele de fizica, informatica, psihologie, filosofie, arte-creatie, aeromodelistica, sport – fotbal, handbal, baschet.

Elevii s-au impartit singuri pe ateliere, in functie de aptitudini, talente, cunostinte, excelente sau de lipsa acestora. Fiecare elev a lucrat in ateliere diferite, avand roluri diferite, de „profesor”, „asistent” si de „elev”.

In cea mai mare parte, „profesorii” au creat singuri activitati pentru „elevii” lor, in cadrul unui proiect de „lectie”. „Profesorii” si „asistentii” si-au confectionat plicuri cu sugestii de la „elevii” lor si au tinut cont de acestea in cadrul atelierului pe care l-au realizat.

Poveste de schimbare facilitată de Tundrea Marinela și mentor Cristina Irod.

Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Profesor pentru colegii mei

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Unul dintre primele argumente aduse de elevi a fost acela ca isi doresc sa continue un proiect pe care ei l-au considerat bun, din care au avut ce invata, de care s-au simtit mandri. Pentru copii a fost important si faptul ca au castigat anul trecut. Elevii au invatat unii de la altii, au colaborat foarte bine anul trecut, asa ca si-au dorit sa repete aceasta experienta pozitiva si anul acesta.De asemenea, elevii au constientizat faptul ca proiectul lor poate adopta teme noi, diferite fata de cele de anul trecut, ca pot face noi schimbari, atat din postura de „profesori”, cat si din cea de „elevi”.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-Dorinta de a invata prin colaborare;

- Beneficiile unei altfel de „lectii”;

- Sa invete, sa afle informatii noi care nu se predau la scoala (ex: informatii care ar ajuta un copil sa se pregateasca pt o cariera de avocat)

- Sa isi dezvolte soft skills (cum sa faca o prezentare, cum sa se documenteze, cum sa lucreze in echipa etc)

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Mentorul, Cristina Irod a avut o convorbire telefonica cu clasa. Doamna s-a prezentat, si-a prezentat activitatea desfasurata in beneficiul copiilor si le-a dat cateva sfaturi despre cum ar trebui sa abordeze proiectul pe parcurs. A prezentat activitatea Asociatiei ALL Grow. Copiii au putut vedea si poze de la diferite activitati ale doamnei Cristina Irod.

Mentorul nostru a fost o prezenta placuta pe tot parcursul proiectului nostru, intervenind cu sfaturi si fise de sprijin cand a fost necesar.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Educatia, modul in care invatam a fost problema principala aleasa de copii.

Copiii si-au dat seama ca, din curiozitatea lor, din dorinta de cunoastere, din nevoia de a invata, pot inova si pot genera sentimente pozitive legate de educatie, modul in care pot afla si aprofunda informatiile.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

Problema stilului si a modului in care invatam informatiile necesare la scoala, afecteaza toti copiii, dar si pe parintii lor, pe cadrele didactice, in moduri diferite, fie ca elevii nu inteleg o tema, fie ca sunt curiosi de ceva ce nu se studiaza la scoala, fie ca isi doresc sa-si perfectioneze diverse aptitudini artistice sau sportive, sa fie bine pregatiti si competitivi

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

Doua oportunitati identificate de elevi au fost:

- posibilitatea de a invata ceva nou, posibilitatea de dezvoltare personala a elevilor curiosi si dornici de a afla mai mult despre un anumit domeniu, stiinta

- sa-i faca pe ceilalti sa invete intr-un mod mai prietenos si diferit pentru a intelege o stiinta noua sau pentru a aprofunda ceva ce nu inteleg colegii „elevi”

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-Gasirea solutiilor a reprezentat partea cea mai dificila pentru „profesori” si „asistenti”. A fost un proces de colaborare si lucru in echipa, unde fiecare a avut un rol important pentru a gasi solutii de succes.

In primul rand, „profesorii” si „asistentii” au trebuit sa gaseasca tema de invatare potrivita pentru „elevii” lor. Solutia a fost ca „profesorii” si „asistentii” sa empatizeze cu „elevii” lor, sa tina cont de sugestiile din plicuri, sa elimine sugestiile care nu pot fi puse in practica, pentru care nu exista informatii sau pot fi considerate nepotrivite.

Fiecare „profesor” / „asistent” a trebuit sa gaseasca o solutie pentru ca activitatile de invatare sa fie potrivite si apreciate de „elevi”, pentru a nu genera plictiseala sau lipsa de interes. Solutia a fost sa se informeze, sa citeasca, sa creeze exercitii interactive, sarcini de lucru pentru „elevi”, sa invete foarte bine tema respectiva, sa explice corect, sa capteze atentia „elevilor”, sa ofere sprijin si sa-i indrume pe „elevi”. O alta solutie a fost sa formuleze clar si corect fiecare sarcina de lucru, astfel incat sa fie inteleasa de catre fiecare „elev”.

„Elevii” au trebuit sa gaseasca solutii pentru a fi apreciati si laudati de „profesorii” lor.

Elevii s-au gandit la faptul ca solutia pentru reusita proiectului lor este sa se respecte reciproc, sa se accepte unul pe celalalt, sa colaboreze si sa participe activ la „lectiile”-ateliere.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

-Solutia aleasa a fost aceea de a realiza un „proiect” de „lectie”, fise de lucru, prezentari, povesti, soft-uri educationale, experimente si alte materiale pentru fiecare atelier. Lectiile sa fie cat mai interactive si mai concentrate pe explicatii cu exercitii practice. Si-au creat o strategie, un rol pe care l-au invatat, l-au repetat pentru a fi siguri ca vor stii sa-l puna in practica. S-au organizat singuri in cea mai mare parte, au gasit resursele necesare, si-au dozat timpul si au coodonat invatarea.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Impementarea proiectului a constat in realizarea atelierelor de fizica, informatica, psihologie, filosofie, arte-creatie, aeromodelistica, sport – fotbal, handbal, baschet.

Atelierul de fizica a fost un bazat pe experimente: construirea unui circuit cu becurile grupate in serie, respectiv in paralel.

Atelierul de informatica a avut ca subiect Programe C++ cu exemple si exercitii simple.

Atelierul de psihologie a subliniat importanta inteligentei emotionale si a empatiei. A inceput cu un joc de spargere a ghetii, un interviu poznas si un joc al mesajelor pozitive care dezvolta increderea in sine.

Atelierul de filosofie a inceput prin explicarea termenului filosofie - povestea „Bogatia si intelepciunea”, inspirata din viata filosofului, matematicianului si astronomlui Thales din Milet. Apoi, „elevii” s-au implicat activ intr-un dialog filosofic dintre „om” si „gura lumii” –povestea „Tatal, fiul si magarul”, de Nossrat Peseschkian.

Atelierul de creatie a pus accent pe descoperirea talentului artistic al elevilor participanti. „Elevii” si-au uimit „profesorii” cu creatiile vestimentare pe care le-au desenat.

Atelierul de aeromodelistica si-a propus sa recreeze un avion celebru in Primul Razboi Mondial, pilotat de un as al aviatiei, suprnumit „Baronul Rosu”, Manfred von Richthofen.

Atelierele de sport au cuprins pregatire fizica generala si jocuri sportive – fotbal, baschet si handbal. D-l profesor de educatie fizica a devenit „elev” in cadrul orei de handbal.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

Rezultatele acestui proiect sunt dezvoltarea curiozitatii, cresterea dorintei de a invata pentru sine, dar si pentru celelalt, dezvoltarea gandirii creative, dezvoltarea empatiei, dezvoltarea curiozitatii, a priceperii de a pune intrebari si de a explica sarcini de lucru, skills-uri de prezentare si de sintetizare a informatiei predate si aflate, experimentare prin exercitii practice pentru a mai buna cunoastere a ceea ce nu stim, depasirea fricii de necunoastere si nesiguranta de a „nu fi bun la o materie”.

La nivelul elevilor, s-au produs schimbari atitudinale si comportamentale fata de colegii lor, dar si fata de ei insisi. Elevii clasei a VI a H au reusit sa comunice foarte bine, sa socializeze si sa colaboreze unii cu altii.

Impactul proiectului nostru este dezvoltarea mai multor tipuri de inteligenta, crearea unui caracter armonios.

La nivelul scolii, s-a creat o traditie prin implicarea activa a elevilor si profesorilor in proiecte.

La nivelul comunitatii, s-au valorificat exemplele de buna practica, de implicare activa in rezolvarea problemelor.

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

20 - 50

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

„Vreau sa spun si eu: Pot, Stiu, Vreau, asa cum au spus si acesti copii”

„Proiectul este extrem de greu, schimba lucruri care nu se pot vedea, dezvolta personalitati frumoase”.

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

- Cea mai mare dificultate a fost lipsa timpului. Proiectul a fost unul foarte complex, realizat in totalitate in timpul programului scolar. Am avut sprijinul colegilor profesori care ne-au oferit orele lor ca sa putem finaliza acest proiect.

[if !supportLists]

Cât timp a durat să implementați soluția?

mai mult de 30 de zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

-Proiectul a fost popularizat in scoala, profesorii care predau la clasa au fost informati de realizarea proiectului si ne-au sprijinit sa realizam unele ateliere in alte ore decat cea de educatie sociala. Spre exemplu, atelierele de fizica, informatica si sport s-au desfasurat in timpul orelor de fizica, computer matematica- disciplina optionala si educatie fizica – in curtea scolii. Promovarea proiectului in scoala s-a realizat si prin invitatii la atelierele din curtea scolii.

Parintii si comunitatea locala au sprijinit realizarea acestui proiect, mai ales ca unele ateliere au luat nastere din admiratia pe care o au unii copii fata de meseria parintilor lor.

Proiectul a fost prezentat conducerii scolii, elevilor, profesorilor, parintilor si membrilor comunitatii.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

mai mult de 100

Dacă o altă grupă de elevi ar vrea să preia acest proiect ar fi posibil? De ce ar avea nevoie? Ce sfaturi ați avea pentru ei?

Acest proiect poate fi replicat de oricine isi doreste sa invete ceva nou sau sa-i invete pe altii ceva nou.

Pot avea ca suport pozele, fisele create de elevii clasei noastre. Proiectul poate fi continuat cu implicatia unei singure clase sau a mai multor clase, dar si a unor parteneri externi.

Un sfat ar fi sa creada in educatie, sa-si doreasca sa invete, sa fie creativi.

Cum a fost experiența pentru elevi să aibe un mentor?

La inceput, cand am prezentat nivelul 2 al proiectului, le-am spus ca vom avea un mentor, care ne va indruma pe parcursul proiectului. Elevii au fost uimiti de prezenta mentorului in cadrul proiectului, m-au intrebat daca vine la ora. Le-am raspuns ca da, va fi prezenta la ore, virtual, telefonic, cu ajutorul tehnologiei.

Doamna Cristina Irod s-a bucurat de respectul elevilor, care au pus in practica toate sfaturile primite pe parcursul proiectului.

Ce schimbari ați observat la elevi în urma participării la acestă inițiativă?

Principala schimbare produsa in cadrul acestui proiect a fost cunoasterea reciproca intre elevi. Si-au aflat aptitudinile, talentele sau lipsa lor. Au incercat, prin cunoastere si autocunoastere, intelegere, comunicare eficienta, acceptare si respect reciproc sa invete pentru ei si sa ii ajute si pe altii sa invete diferit si mai bine.

Ce v-ar plăcea să faceți pe viitor?

- Elevii s-au gandit deja la continuarea proiectului si in anul scolar viitor. Una dintre preocuparile elevilor la final de proiect a fost: Ce vom face la anul? Ce teme vom aborda? Ce vom invata nou?

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page