EXPLORATORII ÎN ACȚIUNE, DE ACASĂ, Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino, Pașcani, Iași

Elevii Clasei pregătitoare Exploratorii s-au înscris în proiect, dar a intervenit schimbarea generată de coronavirus și atunci am decis să realizăm proiectul în online. Am lucrat de acasă. Majoritatea elevilor au realizat că simt nevoia unei schimbări în ceea ce privește ordine din jurul lor. Au hotărât să fie mai atenți cu acest aspect în camera lor, în gospodăria lor ca apoi când vom reveni la școală să continuăm cu clasa, respectiv școala.

Pe lângă activitățile de curățenie realizate împreună cu frații mai mari sau părinții au propus ca să aibă grijă de plantele din casă și fiecare să sădească câteva plante de care să aibă grijă care vor fi răsădite în viitor în grădina școlii.

De asemenea în cadrul proiectului am avut o colaborare deosebită cu părinții care au devenit alături de copiii lor arhitecții schimbării , la care nu au gândit niciodată că ar putea deveni. Aceștia au realizat cât de importantă este colaborarea dintre școală (reprezentată prin profesori) și familie în derularea activităților de predare –învățare.


Provocările identificate:

Elevii au identificat problemele foarte importante cu care s-au confruntat odată cu intararea în stare de urgență:

  • Schimbarea incepe cu NOI!

  • Să-i ajutăm pe cei de lângă noi;

  • Respectarea regulilor de igienă de către toate persoanele;

  • Respectarea restricțiilor de circulație de către persoane;

  • Mutarea școlii din mediul școlar în familie;

  • Necesitatea de a comunica doar online cu profesorii;

  • Rolul părinților în activitățile de învățare online;

Persoanele afectate:

Persoanele afectate de această criză au fost elevii, părinții, bunicii, dar și profesorii. A fost o provocare pentru toți. Părinții au lucrat majoritatea în această perioadă, așa că bunicii au fost cei care au trebuit să se familiarizeze cu tehnologia să-i supravegheze de la distanță pe cei mici și să-i sprijine în realizarea de activitățile din școala de acasă.

Problema aleasă:

Elevii au ales să fie ”Eroi” pentru toți cei din jur, au respectat regulile de igienă, au realizat filmulețe pe care le-au distribuit pe rețelele de socializare despre cum poți să fii pozitiv stând în casă și realizând activități de învățare sincron și asincron în care au fost ajutați de cei din familie frați mai mari, părinți sau bunici și nu în ultimul rând de profesori online.

Soluțiile identificate: