top of page

Spațiul de joacă-casa mea, Școala Gimnazială Ioan Opriș, Tuda, Cluj

#24deoreînspațiuldejoacă realizat de MARIA


Provocările identificate:

Pentru că nu poate ieși din casă, nu se poate întâlni cu prietenele, nu se pot juca împreună, iar spațiul de joacă pe care îl are acasă este suficient de mare, este un spațiu prietenos ar dori să își desfășoare, pentru 24 de ore, toate activitățile în acest spațiu. Provocarea ar fi: să petreacă 24 de ore în spațiul de joacă.

Soluțiile identificate:

Să petreacă 24 de ore în spațiul de joacă de acasă, loc unde să desfășoare toate activitățile pe care acum nu le poate desfășura afară, cu prietenii, cu colegii.

Activitățile realizate de elevi:

Pentru că nu mai poate ieși în parc, nu se mai poate întâlni cu prietenii, iar casa e locul unde se desfășoară acum toate activitățile, acest spațiu de joacă e mediul în care se simte foarte bine. Fiind un spațiu bine compartimentat îi permite să experimenteze jocuri de rol (de-a magazinul, de-a doctorul, etc), spațiul mai mare îi permite să scrie, să citească, să coloreze (activitățile școlare). De asemenea, poate servi masa, se poate odihni, iar toate aceste motive o determină să încerce să petreacă 24 de ore în acest spațiu. Așa că a dotat acest spațiu cu tot ceea ce a fost necesar (jucării, caiete, creioane, carioci) și a dus la îndeplinire planul său.

Procesul de implementare a activităților:

Eu am prezentat acest proiect astfel încât elevii să înțeleagă ceea ce au de făcut. Apoi, în fiecare zi am organizat sesiuni audio-video pe Zoom și am discutat pașii de lucru, pe zile, așa cum apăreau în ghid. Eu citeam întrebările, apoi fiecare elev oferea răspunsul și discutam împreună. Am oferit explicații suplimentare, clarificări acolo unde era nevoie. Toate materialele au fost accesibile elevilor pe grupul de whatsapp, pe email, dar și pe o platformă (24edu) special creată pentru perioada desfășurării cursurilor on-line.

Fiecare elev a completat pașii din proiect, și-a notat toate detaliile și apoi a realizat prototipul pentru a duce la bun sfârșit provocarea aleasă.

Competențele dezvoltate de elevi:

  • Competențe dezvoltate:

  • Competența de a gândi un plan, de a urma pas cu pas realizarea unui proiect

  • Competența de a explora mediul înconjurător (casa) pentru a găsi posibilități de realizare a provocările alese(materiale, instrumente)

  • Competența de a-și exersa creativitatea, gândirea critică astfel încât să își atingă obiectivul stabilit

  • Abilități de interacțiune și dialog, capacitatea de exprimare a emoțiilor

Planuri de viitor:

Mi-ar plăcea să împărtășim aceste idei cu alți colegi din școală (profesori și elevi), să organizăm la revenirea în școală o prezentare a prototipului fiecărui proiect, să fie un exemplu de bune practici, să le ofer șansa elevilor de a vorbi despre realizarea lor, despre experiența frumoasă pe care au trăit-o departe de sala de clasă și totuși împreună.

Oportunități de îmbunătățire:

Din perspectiva mea proiectul e foarte bine gândit, important e să îi provocăm pe copii, să le explicăm pe înțelesul lor toți pașii, apoi să le oferim libertate de exprimare, să îi încurajăm să dea frâu liber imaginației și să îndrăznească pentru a-și atinge țelul, pentru a duce la bun sfârșit o provocare.Copiii pot face minuni, sunt creativi și ingenioși!

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page