top of page

Marea mea de acasă, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de Luca offline, folosind ghidul Change Architects Home Edition

#mare Turcia interzis#stau acasă#la marea mea


Provocările identificate:

Provocarea aleasă este aceea de a avea acasă marea din Turcia, la care a visat atât de mult, dar și să îngrijească apa mării până când va putea merge el. Pentru că în lume este pandemia de Coronavirus, le-au fost anulate planurile de a merge la mare, unde îi place mult să înoate, să se dea pe toate toboganele și să facă ”pleosc” atunci când ajunge în apă, să se scufunde sau să stea cu salteaua și cu colacul pe apa mării.

Soluțiile identificate:

Soluțiile găsite ar fi să-si construiască propria ”mare” în cada din baie, să arate cum pot oamenii aduna gunoaiele din apă și să ofere un exemplu de bună practică pentru adunarea deșeurilor.

Activitățile realizate de elevi:

Pentru că așteptarea de a merge la mare va fi destul de lungă și anul acesta și-au anulat biletele de călătorie, elevul a dorit să-și construiască propria lui ”mare”. Astfel, dorul de apă este mai mic. Descrierea construirii prototipului a fost realizată chiar de copil:

”Am colorat apa în albastru cu pastilele de baie ca să arate ca la mare sau ca în piscine. Am pus în apă o pastiluță efervescentă albastră. Din acestea folosesc și când fac eu baie.

Apoi am construit din pistele de la mașinuțe niște tobogane, pe care putem pune niște omuleți din lego care aluneca (ca în Turcia, unde trebuia noi să mergem vara aceasta). Pentru asta am demontat o pistă de mașinuțe, pentru a alege bucățile de pistă mai potrivite pentru a le transforma în tobogane.

Am construit turnul de control al salvamarilor din piese de lego și am pus 2 omuleți din lego pe el.

Apoi am făcut niste peștisori din carton care înoata. Tata a desenat peștișorii pe hârtie colorată, eu i-am decupat și i-am lipit pe carton. Mama a decupat cartonul.

Am amenajat peisajul din jurul hotelului, cu pietricele și plante. Mama a adus pietricele de la flori și frunzulițe de la plantele de prin casă.

Apoi am “poluat apa”: am pus în apă tot felul de obiecte pe care oamenii le aruncă în apă, ca să arătăm cum se poluează apa mării de către oameni: plastic, pungi, măști de protecție … pe care oamenii le aruncă în apă, fără să se gândească că le fac rău animalelor acvatice. Am tăiat o pungă în bucăți mici, pe care le-am împrăștiat în apă. Am pus și două măști de unică folosință.

Apoi am pornit apa, care curge șiroi printr-unul din tobogane, îmi iau o ustensilă cu ajutorul căreia pot culege din apă “gunoaiele”, pun bărcuțele pe apă, și după ce e totul gata îi chem pe părinți să le arăt cum funcționează: oamenii se distrează în apă, dar unii dintre ei nu țin cont că în apă sunt viețuitoare și aruncă gunoaie de tot felul. Nu se gândesc că, de exemplu, o pungă poate fi înghițită de un pește și acesta se poate sufoca și poate muri. Le arăt părinților cum curăț eu apa poluată. Așa ar trebui să facem toți.”

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colab