top of page

O mână de ajutor salvează lumea! (2), Școala Gimnazială "Mihai Viteazul”, Pucioasa


Proiectul ne dă şansa de a schimba în bine atât mediul natural al locurilor natale cât şi comportamentul oamenilor din jurul nostru (cu ajutorul elevilor şcolii, părinţilor, cadrelor didactice etc)

Mi-am propus să urmez cei 5 paşi SIAEC, o provocare mare, pe care am început-o cu elevii mei, dar şi împreună cu colegii mei. Am urmărit ca beneficiarii proiectului să fie un număr cât mai mare de persoane.

De aceea le-am recomandat şi colegilor să lucreze cu elevii ce fac eu. Până la urmă, am lucrat eu cu 3 clase (2 clase a VI-a la Educaţie socială şi o clasă a VIII-a de Opţional) Toate cadrele didactice s-au mobilizat în strângerea de deşeuri şi realizarea de activităţi eco. Aşteptau săptămâna Şcoala Altfel, când lucram toţi la etapa ACŢIONEAZĂ, urmărind 2 proiecte pe care le-au propus elevii în perioada dinainte de pandemie (un proiect despre curăţenia oraşului Pucioasa şi un proiect despre elevii cu probleme de comportament).


Provocările identificate:

Problemele din viaţa elevilor: protecţie pe stradă, comerţ neadecvat, mâncare nesănătoasă, teme prea multe, ghiozdane grele, prea multe ore la şcoală, terminarea orelor prea târziu

Problemele din viaţa şcolii: la toalete să fie uşi bune, săpun şi hârtie, toţi copiii să fie prietenoşi, prezenţa violenţei, săli insuficiente-laboratoare, cantină şi mâncare sănătoasă, să fie SMART, cu echipamente, mai multe activităţi în aer liber.

Problemele din comunitate: lipsa de coşuri sau pubele de gunoi, lipsa bunului simţ pe stradă, aerul poluat de la maşini, ne trebuie mai multă dreptate, gunoaie aruncate pe jos

Problema aleasă:

În şcoală, există elevi cu probleme de comportament, din cauza abandonului părinţilor, a plecării în străinătate după un serviciu mai bun.

Persoanele afectate:

Elevii cu probleme de comportament îi afectează pe colegii din şcoală, care sunt martori sau chiar victime la diferite evenimente produse în şcoală (agresiune verbală, fizică), dar şi pe domnii profesori care nu pot desfăşura unele ore în linişte.

Soluțiile identificate:

-Să ofere ajutor domnilor profesori în diferite situaţii (să pregătească harta de geografie sau istorie şi arătătorul, să aducă materiale la chimie, biologie, fzică de la laborator etc)

-Să facă curăţenie în clasă (udă buretele, şterge tabla, aeriseşte clasa etc)

-Să aibă pauze mai scurte

-Să realizeze compuneri despre problemele personale

-Să aibă consiliere o oră pe săptămână cu un poliţist şi un psiholog

-Să supravegheze elevii cu profesorul de serviciu

-Să realizeze floarea toleranţei din mâinile lor

-Să se implice în activităţi sportive

Soluția aleasă:

Implicarea lor în activităţi de recreere, sportive, benefice atât pentru minte cât şi pentru trup (pentru că altfel nu ar participa, nu ar colabora, ba chiar ar fi mai agresivi)

Obiectivele alese:

Schimbarea comportamentului în bine a unor elevi cu probleme la învăţătură şi disciplină din şcoală (deşi este o provocare mare şi destul de dificil să schimbi pe cineva într-un timp cam scurt)