top of page

Reciclatorul 2, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de George offline, folosind ghidul Change Architects Home Edition

#curăț apele cu bucurie

Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

Provocările identificate:

Soluția găsită este aceea de a aduna toate gunoaiele din apă, de a nu mai arunca altele și a exista pubele speciale în preajma apelor, unde turiștii pot să arunce ceea ce nu le mai este folositor.

Soluțiile identificate:

Soluțiile identificate sunt: să refolosim lucruri pentru a nu mai cumpăra mereu altele și altele, să se facă mai puține gunoaie și să nu se mai comande mâncare la restaurante pentru a se arunca mai puțin.

Activitățile realizate de elevi:

Apa curată înseamnă sănătate și pentru viețuitoarele ei, dar și pentru oameni. De aceea pentru a curăța toate apele de poluare, a fost construit Reciclatorul 2, care are un sistem special ce atrage mizeriile de pe apă într-o pungă atașată dispozitivului. În zilele cu vânt este foarte rapid și foarte eficient. Circulă cu vele, deci este 100% ecologic.

Acesta a fost confecționat din 2 pet-uri de 500 ml, goale, paie tăiate și lipite, o pânza și o pungă.

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colaboreze cu alții pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus, să fie consecvenți și persuasivi pentru îndeplinirea unei sarcini, și-au exersat creativitatea, imaginația, spiritul civic, abilitățile practice și capacitățile de a se proiecta într-o lume mai bună.

Planuri de viitor:

Abia aștept provocarea nivelului II și receptivitatea elevilor la aceasta.

Oportunități de îmbunătățire:

Îmi place proiectul așa cum este, îmi plac și mie și elevilor provocările, așa că nu am avea nimic de schimbat.

Etichete:

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page