top of page

Vezi și reciclezi, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de Rareș offline, folosind ghidul Change Architects Home Edition


Provocările identificate:

Provocarea aleasă este aceea de a aduna mai bine hârtia pentru a fi reciclată. Acest lucru ar salva planeta întrucât nu se mai taie copacii care ne dau viață, ne dau oxigen, planeta ar fi sănătoasă și oamenii ar trăi mai mult și nu ar dispărea, asemeni dinozaurilor. Asta ar aduce fericire și toți copiii vor avea cu cine să se joace.

Soluțiile identificate:

Soluțiile identificate ar fi: să nu aruncăm hârtia pe jos - să o punem în coșuri speciale pentru reciclare, să nu mai folosim așa de multă hârtie și carton, să presăm hârtia adunată pentru a fi reciclată - ocupă mai puțin spațiu și putem recicla mai mult, să le spunem oamenilor să le pese de reciclare, să avem containere speciale pentru hârtie pentru a o recicla mai ușor, să avem containere mai mici, pentru copii să se obișnuiască cu reciclarea.

Activitățile realizate de elevi:

Elevii, deși mititei conștientizează necesitatea salvării planetei și știu că una dintre cele mai bune soluții ar fi să reciclăm hârtie pentru a evita tăierea atâtor arbori și a avea oxigen mai mult. Astfel, elevul a realizat dintr-o cutie de plastic un container de reciclat, iar dint-un băț a făcut o ”presă” pentru hârtie, pentru a putea fi adunată cât mai multă. Ideea propusă de el este ”să fie un container de un metru înălțime (să nu fie înalt), să poată vedea copiii unde se adună hârtia și cartonul, să aibă o presă care face loc pentru mai multă hârtie, să aibă broscuțe pictate pe el, să fie pus pe stradă și copiii să se adune să recicleze”.

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colaboreze cu alții pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus, să fie consecvenți și persuasivi pentru îndeplinirea unei sarcini, și-au