top of page

Special Power, Școala Gimnazială Specială Nr. 9, București

Nivelul 3 - Replicare

Pornind de la ce au realizat in primii ani,copiii au hotarat sa continue imbunatatirea gradinii de plante aromatice si sa-i adauge un element care o va face unica printre scolile speciale din Bucuresti: o gradina senzoriala, de care sa beneficieze toti elevii cu deficiente mintale severe si asociate din scoala.

Este un proiect care se va intinde pe mai multi ani,pentru anul acesta gandínd realizarea unei zone pentru stimularea senzoriala primara,a unei zone cu plante,impartita in doua parti:plante aromatice si plante ornamentale si zona cu apa,zona pentru dezvoltarea psihomotricitatii fine.

Viziunea proiecutlui:

S.I.M.T.E.

(Schimba lumea Iubindu-ti ideíle,pentru ca dragostea Muta muntii,Transforma oamenii si Elibereaza visele)

Obiectivele grupului:

Stiind ca cei diagnosticati cu deficiente severe si asociate nu sunt deschisi la nou,prin participarea la realizarea gradinii,prin impartirea in etape mici,vom reusi sa le captam atentia si sa-i facem sa accepte apoi participarea la activitatile de aici;

Sa ofere experiente inedite de invatare,pline de stimuli vizuali,auditivi,olfactivi si tactili.

Cresterea stimei de sine pentru ca vor realiza ca pot face lucruri care conteaza,care sunt folositoare.

Orele petrecute de copii in gradina senzoriala ii vor ajuta sa inteleaga stímulii pe care ii primesc din exterior si sa reactioneze potrivit fiecarúia,deci adaptarea la lumea inconjuratoare;

Sa accepte sa lucreze in echipa,sa invete sa comunice spontan;

Produsul/Serviciul:

”Gradina senzoriala pentru mici” este gandita ca un instrument care sa ajute la adaptarea sociala a copilului cu deficiente severe si asociate. Gradina noastra a fost gandita sa acopere toti stimulii senzoriali.

Pentru stimularea senzoriala olfactiva vom folosi la inceput gradina cu plante aromatice,familiarizand copiii cu mirosurile plantelor(in acest moment in gradina avem marar,patrunjel, leustean,cimbru,busuioc,rozmarin,menta,oregano).Apoi(stimuland psihomotricitatea fina si ajutand copilul care nu-si poate controla foarte bine miscarile)vom pregati sticlute cu ulei,otet aromatizate pregatind jocuri in care vor trebui sa recunoasca aroma.Pentru elevii la care introducerea unui aliment nou poate fi dificila(se cunoaste ca poate fi o problema la copii cu autism,de exemplú) ne-am gandit ca sa folosim plantele ca stimulent.Inainte de a merge la masa de pranz,elevul va culege din gradina plantele care se potrivesc pentru meniul zilei,isi va aromatiza preparatele si astfel,in timp,va accepta noul aliment.

Pentru copiii care refuza sa asculte muzica vom avea locul cu sunete(din diferite materiale refolosibile se vor realiza diferite produse care fac zgomote cand sunt atinse).Copilul va invata sa accepte muzica prin invatarea incidentala.

Pentru copii pipaitul este att mijloc de cunoastere,cat si mijloc de memorizare.Prin realizarea celor doua zone(pentru maini/picioare)ii oferim copilului posibilitatea de a atinge diverse texturi( burete, lemn,nisip,pamant,lana,mocheta,etc.) si de a invata prin joc.

Locul cu apa va fi unde copilul recunoaste senzatiile de rece si cald,uscat,umed,etc.

Si ,cum nu trebuie uitat ca pipaitul se refera la toata pielea,a

dezvolta acest simt inseamna mangaieri,imbratisari, gadilaturi.Astfel,acesti copii vor invata sa accepte persoane in jurul lor,sa priveasca in ochi,sa rada.Vor intelege,simtind, notiunile de bucurie,fericire,dragoste.

Promovare:

Promovarea se va face pe site-ul oficial al scolii si pe retelele de socializare;

Vom realiza un mini album pe care il vom prezenta in locurile unde ne-am descris proiectul;

Un grup de elevi,realizatori ai proiectului,vor prezenta proiectul primariei sectorului 5;

Realizarea de afise care vor cuprinde si invitatia de a ne vizita gradina;

Activitățile realizate de elevi:

Fiind un produs realizat de copii,si fondurile noastre nefiind foarte mari,a trebuit sa gandim o gradina in care sa folosim cat mai multe materiale reciclabile.

Pentru locul cu sunete vom folosi dopuri de la pet-uri,pe care le vom insira pe sfoara si vom realiza o mini perdea,care la orice adiere,va produce zgomote.

Pentru gradina propriu zisa vom folosi cauciucuri vechi,pe care le vom vopsi si apoi,pe fiecare il vom umple cu o textura(burete,nisip,pietris,etc.).

In perioada cand am stat acasa,fiecare copil a plantat in ghiveci,acasa,cate o planta aromatizata(plantele s-au ales prin tragere la sorti pe zoom) si o floare pe care le vor aduce la scoala in august.

Pentru realizarea materialelor decorative vom avea nevoie de supravegherea parintilor(la partea de folosire a traforajului si la pirogravat-aici vor lucra doar elevii clasei a Xa).

In august,vom realiza gradina senzoriala pentru manute,locul cu apa si panoul pentru prezentarea proiectului.Pentru ansamblul cu cauciucuri,nu putem sa spunem inca momentul de incepere,pentru ca depindem de raspunsul primariei daca ne vor reface sau nu gardul scolii,raspuns pe care scoala il va primi pana in data de 30.09.2020.

Procesul de implementare a activităților:

Convinsi fiind ca proiectul va fi un succes,copiii deja gandesc o continuare, cu adaugarea unui spatiu in care sa se poata face orele,primavara.

Pana in acest moment elevii:

-au achizitionat materialele necesare reimprospatarii gradinii cu plante aromatice;

-au plantat,acasa,in ghivece,plante pe care le vom muta in jardinierele de la scoala incepand cu luna august cand vor incepe intalnirile;

-au vopsit cauciucurile necesare realizarii gradinii senoriale;

-au finalizat planul gradinii,cu toate detaliile,si au stabilit responsabilii pentru fiecare etapa;

Impactul activităților:

Din pacate,impactul pana in acest moment nu se poate masurra decat la nivelul scolii si al parintilor.Si putem vorbi de un impact pozitiv.Anul acesta am schimbat si ideea abordarii(pornind de la ideea pitch-ului de final),care a fost gandita nu doar ca un discurs ci a fost insotit si de foarte imagini care sa faca mai usor de inteles proiectul.Parintii elevilor participanti la proiect deja sunt parte activa a proiectului,dar am avut surpriza de-a avea solicitari si de la parinti ai altor copii din scoala dea fi parte din proiectul nostru.

Deja ne gandim ca, daca tot a aparut aceasta intarziere in realizarea proiectului,sa gasim modalitati de a implica un numar mai mare de copii.

Informare:

Pana in acest moment am prezentat acest proiect in fata Consiliului Profesoral,intr-un lectorat cu parintii la nivel de scoala,la o sedinta a comitetului de bloc,invitati fiind de 2 parinti: A. Simona si C. Florina(aici am incercat sa fie o strangere de fonduri).Putem spune ca pana in acest moment ne-am facut cunoscut proiectul in fata a 100 de persoan

Beneficiari:

Vor beneficia elevií cu deficiente severe si asociate din scoala,un numar de 50 de copii.Dupa finalizare,ne gandim sa atrage si asociatii ,care sa poata veni sa-si desfasoare aici orele de stimulare senoriala.

Susținerea impactului:

Prin realizarea de portofolii si prezentarea acestora unor posibili sponsori;

Prin prezentarea proiectului unor asociatii,organizatii,care vor putea sa-si desfasoare orele de stimulare senzoriala in gradina noastra.

Impactul asupra elevilor:

Cei din clasa a X a au devenit mult mai siguri pe ei.Iar faptul ca o mare parte a activitatilor au trebuit sa lucreze singuri,le-a dat si mai mare incredere in ei.Realizarea pitch-ului a fost cea mai mare provocare(atat pentru copii,cat si pentru parinti).Pentru cei din clasa a X a a fost adevaratul lor test de maturitate,pe care l-au trecut cu brio.Iar pe noi,parinti si profesori,ne-au convins ca putem sa-i lasam sa zboare,avand inima linistita.

Cei mici au invatat sa respecte regulile invatate,indiferent de mediul nou in care se desfasoara activitatea.

Folosirea Kanban:

Kanban-ul a fost de foarte mare ajutor in cazul nostru. I-a ajutat pe

copii sa vizualizeze proiectul chiar din acest stadiu(este destul de greu sa le spui :imagineaza-ti,ei sunt foarte concreti,nu se descurca prea bine cu notiunile abstracte) si sa fie mult mai bine organizati,sa-si calculeze corect timpul pentru fiecare activitate.In plus,fiecare mutare a unui postit in rubrica realizat era vazuta ca o mare victorie si pasul urmator era la intiativa lor, nu mai tebuiau „ajutati”.Iar noi ne gandim deja cum il putem folosi si la clasa.

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page