Special Power, Școala Gimnazială Specială Nr. 9, București
Nivelul 3 - Replicare
Pornind de la ce au realizat in primii ani,copiii au hotarat sa continue imbunatatirea gradinii de plante aromatice si sa-i adauge un element care o va face unica printre scolile speciale din Bucuresti: o gradina senzoriala, de care sa beneficieze toti elevii cu deficiente mintale severe si asociate din scoala.
Este un proiect care se va intinde pe mai multi ani,pentru anul acesta gandínd realizarea unei zone pentru stimularea senzoriala primara,a unei zone cu plante,impartita in doua parti:plante aromatice si plante ornamentale si zona cu apa,zona pentru dezvoltarea psihomotricitatii fine.
Viziunea proiecutlui:
S.I.M.T.E.
(Schimba lumea Iubindu-ti ideíle,pentru ca dragostea Muta muntii,Transforma oamenii si Elibereaza visele)
Obiectivele grupului:
Stiind ca cei diagnosticati cu deficiente severe si asociate nu sunt deschisi la nou,prin participarea la realizarea gradinii,prin impartirea in etape mici,vom reusi sa le captam atentia si sa-i facem sa accepte apoi participarea la activitatile de aici;
Sa ofere experiente inedite de invatare,pline de stimuli vizuali,auditivi,olfactivi si tactili.
Cresterea stimei de sine pentru ca vor realiza ca pot face lucruri care conteaza,care sunt folositoare.
Orele petrecute de copii in gradina senzoriala ii vor ajuta sa inteleaga stímulii pe care ii primesc din exterior si sa reactioneze potrivit fiecarúia,deci adaptarea la lumea inconjuratoare;
Sa accepte sa lucreze in echipa,sa invete sa comunice spontan;
Produsul/Serviciul:
”Gradina senzoriala pentru mici” este gandita ca un instrument care sa ajute la adaptarea sociala a copilului cu deficiente severe si asociate. Gradina noastra a fost gandita sa acopere toti stimulii senzoriali.
Pentru stimularea senzoriala olfactiva vom folosi la inceput gradina cu plante aromatice,familiarizand copiii cu mirosurile plantelor(in acest moment in gradina avem marar,patrunjel, leustean,cimbru,busuioc,rozmarin,menta,oregano).Apoi(stimuland psihomotricitatea fina si ajutand copilul care nu-si poate controla foarte bine miscarile)vom pregati sticlute cu ulei,otet aromatizate pregatind jocuri in care vor trebui sa recunoasca aroma.Pentru elevii la care introducerea unui aliment nou poate fi dificila(se cunoaste ca poate fi o problema la copii cu autism,de exemplú) ne-am gandit ca sa folosim plantele ca stimulent.Inainte de a merge la masa de pranz,elevul va culege din gradina plantele care se potrivesc pentru meniul zilei,isi va aromatiza preparatele si astfel,in timp,va accepta noul aliment.
Pentru copiii care refuza sa asculte muzica vom avea locul cu sunete(din diferite materiale refolosibile se vor realiza diferite produse care fac zgomote cand sunt atinse).Copilul va invata sa accepte muzica prin invatarea incidentala.
Pentru copii pipaitul este att mijloc de cunoastere,cat si mijloc de memorizare.Prin realizarea celor doua zone(pentru maini/picioare)ii oferim copilului posibilitatea de a atinge diverse texturi( burete, lemn,nisip,pamant,lana,mocheta,etc.) si de a invata prin joc.
Locul cu apa va fi unde copilul recunoaste senzatiile de rece si cald,uscat,umed,etc.
Si ,cum nu trebuie uitat ca pipaitul se refera la toata pielea,a
dezvolta acest simt inseamna mangaieri,imbratisari, gadilaturi.Astfel,acesti copii vor invata sa accepte persoane in jurul lor,sa priveasca in ochi,sa rada.Vor intelege,simtind, notiunile de bucurie,fericire,dragoste.
Promovare:
Promovarea se va face pe site-ul oficial al scolii si pe retelele de socializare;
Vom realiza un mini album pe care il vom prezenta in locurile unde ne-am descris proiectul;
Un grup de elevi,realizatori ai proiectului,vor prezenta proiectul primariei sectorului 5;
Realizarea de afise care vor cuprinde si invitatia de a ne vizita gradina;
Activitățile realizate de elevi: