top of page

Stop violenței! Școala Gimnazială Nr. 25, Timișoara

Realizat folosind ghidurile Change Architects Home Edition

Provocările identificate:

Desfaşurarea şcolii online a făcut ca elevii sa petreacă mai mult timp în faţa calculatoarelor şi acest lucru a dus la constatarea unui fenomen despre care noi discutasem în primul semestru. Am inceput să vorbim despre harţuirea ofline şi online din perioada pandemiei. Copiii au remarcat ca in această perioadă se confruntă tot mai des cu acest fenomen, atunci cand se joacă diverse jocuri online, cand intră în contact unii cu altii pe calea computerelor. Atunci au decis cei mai mulţi să incercăm să tragem un semnal de alarmă în acest sens şi să-i facem pe cei din jur să conştientizeze acest pericol nevăzut.

Soluțiile identificate:

Ei au propus să continuăm dezbaterile despre acest fenomen şi să ,,deseneze” durerea ce au suferit-o când au întâmpinat aceste traume.

Acest lucru poate va atrage atenţia hărţuitorilor şi vor înceta să mai facă aceste fapte oribile.

Activitățile realizate de elevi:

Sirul activităţilor a început cu o discuţie pe Zoom, cu sesizările lor despre bullying şi că ei nu vorbesc despre aceste lucruri cu părinţii de teamă că nu vor mai avea voie la calculator. Aşa că au propus ca aceasta temă să fie abordată şi împreună să tragem semnale de alarmă.

Apoi ei au continuat timp de o saptamana să deseneze si apoi să decupeze oameni în marime naturală pe care i-au liptit pe pereţi, pt fiecare jignire, lovitură, omuleţii lor erau ,,pic cu pic” deteriotati, rupti.La final de săptamână au avut misiunea de ai reface lipind parţile rupte. Atunci au constatat ca răman urmele rupturii si au asociat cu urmele rănilor din cuvintele si loviturile suferite.

La sfârşitul perioadei, au revenit asupra acestui subiect, tot în cadrul unei intâlniri virtuale pe Zoom şi au prezentat creaţiile lor. Aşa că unii au desenat, alţii au decupat şi doua fete au creat versuri. In acest mod ei consideră că şi hărţuitorii vor vedea şi vor înceta să mai umilească alti copii.

In cele din urmă au incărcat pozele lor pe google classroom si aşa am putut să realizez filmuleţul cu creaţiile lor.

Procesul de implementare a activităților:

Pe platforma clasei classroom, elevii au incarcat aceste desene incărcate de semnificatii, după ce in prealabil noi am discutat pe Zoom despre amploarea acestui fenomen al hartuirii online, Cyberbullyingul. Fiecare elev ce a avut ceva de transmis a realizat câte un desen si au dorit sa contribuie si ei la eradicatea acestor comportamente dăunătoare.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au promis că vor fi mai atenţi la exprimările şi tachinările lor şi a celorlalţi. Vor lua atitudine şi vor anunţa un adult dacă li se vor mai intampla asemenea incidente. Nu vor mai tolera comportamentele distructive ale celor din jur.

Planuri de viitor:

Sper ca au acumulat cunostintele si vor prelua cu ei in gimnaziu valorile transmise, bunătatea, cinstea si sinceritatea, altruismul si generozitatea.Fiind la final de ciclul primar, sper ca vom continua să colaboram si să schimbe destine si de aici mai departe. Ei au avut coleg, un copil cu autism si au vazut ce inseamna hartuirea, au fost empatici de la inceput cu el si mereu am fost mandra de atitudinea lor corecta fata de cei diferiti de ei.

Oportunități de îmbunătățire:

Mai multa mediatizarea a acestui fenomem tot mai des intalnit.

Etichete:

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page