top of page

Anti Smoking Team, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 22 GALAȚI

În apropierea școlii noastre se află un liceu și un parc, iar elevii mei au observat că, de câte ori trec pe acolo, sunt mulți adolescenți care fumează, dar și copii mai mici. Acest lucru a reprezentat punctul lor de pornire. Astfel, au căutat informații despre efectele nocive ale fumatului, au aflat informații importante de la dna comisar șef de la I. P. J. Galați, Pană Cristina și de la domnul doctor de la cabinetul nostru școlar, Iofcea Răzvan, apoi au dat startul campaniei lor împotriva fumatului. Au format echipe, au realizat afișe, le-au lipit în școală și prin comunitate, apoi  au prezentat informațiile aflate de ei colegilor mai mari de la claselea IV-a și celor de la gimnaziu.





Proiect facilitat de MARAVELA JANETA SIMONA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

●       Situații de bullying (fizic, verbal)

●       Lipsa educației (limbaj vulgar, vandalizarea locurilor de joacă, )

●       Comportamente agresive

●       Poluare (aruncarea deșeurilor pe stradă)

●       Agresivitate la adresa animalelor

●       Adolescentii folosind cuvinte urâte și neatenți deoarece foloseau telefonul în timp ce mergeau pe trecerea de pietoni

●       Consum de energizante, substanțe ciudate de către tineri

●       Mașini parcate pe trotoare

●       Animale agresate de către oameni

●       Muzică tare în mașini

●       Consum de energizante, substanțe interzise

Consum de țigări în rândul adolescenților, dar și al copiilor mai mici




Provocările alese:

Problema abordată de elevii mei este fumatul în rândul copiilor de la vârste foarte mici.

Problema pe care au vrut ei s-o abordeze inițial a fost cea a drogurilor. Pentru că și-au dat seama că îi depășește tema substanțelor interzise, au ales să promoveze o campanie împotriva fumatului.


Soluțiile identificate:

Copiii au propus următoarele soluții:

●       Realizarea de afișe

●       Realizarea unei campanii de promovare a obiceiurilor sănătoase

●       Invitarea specialiștilor la clase care să vorbească despre efectele fumatului

●       Invitarea părinților și atragerea lor în campanie

●       Convingerea părinților fumători să renunțe

●       Vizionare de filme specifice

●       Campanie antifumat în școală și în comunitate





Activitățile realizate de elevi:

Copiii au avut multe idei, dar au însumat soluțiile găsite într-una, aceea fiind o campanie împotriva fumatului în rândul copiilor de la vârste fragede și promovarea de obiceiuri sănătoase. Ei și-au propus și o întâlnire cu părinții, mai ales cei fumători, în fața cărora să-și promoveze campania împotriva fumatului și înlocuirea acestuia cu obiceiuri sănătoase.


Procesul de implementare a activităților:

Copiii au început prin a căuta informații despre efectele nocive ale fumatului. Au citit diverse materiale, au vizionat un film pe youtube. În urma vizionării filmului, și-au arătat îngrijorarea nu doar pentru copiii care încep să fumeze de foarte tineri, dar mai ales pentru părinții și rudele lor care fumează.

Au invitat la clasă să discute pe tema fumatului pe dl doctor de la cabinetul școlar, Răzvan Iofcea și pe dna comisar șef, Cristina Pană de la Inspectoratul de Poliție Județean, Galați.

Au făcut afișe pe care le-au lipit în școală și în cartier.

Au realizat un material de prezentare în care au inclus și filmul vizionat.

Au mers la colegii de gimnaziu să promoveze campania împotriva fumatului.

Au realizat un film video despre efectele fumatului și l-au făcut cunoscut întregii școli și comunități.


Rezultatele proiectului:

Inițial, copiii și-au propus să le vorbească despre efectele nocive ale fumatului copiilor de la clasele a IV-a, dar au venit cu propunerea să extindă campania și către elevii de gimnaziu. Astfel, elevii mei au prezentat riscurile la care se expun cei care fumează tuturor copiilor de la clasele a V-a din școala noastră, iar în urma activității desfășurate la gimnaziu, diriginții claselor mai mari i-au invitat să prezinte și la clasele pe care le coordonează dumnealor. Copiii au promovat, astfel, campania lor împotriva fumatului tuturor claselor de gimnaziu.

●       Nivelul de conștientizare asupra pericolelor fumatului a crescut semnificativ în rândul elevilor și profesorilor.

●       Mulți dintre colegii mai mari au început să își reconsidere atitudinea față de fumat, iar unii dintre ei au declarat că nu vor încerca niciodată să fumeze datorită celor învățate.

●       Părinții au fost și ei implicați în campanie.

●       Școala a decis să continue inițiativele de promovare a sănătății, planificând să includă în programul educațional activități regulate de conștientizare a efectelor dăunătoare ale diferitelor obiceiuri nesănătoase.

●       Profesorii au oferit un feedback pozitiv, subliniind importanța educației anti-fumat de la o vârstă fragedă și apreciind modul în care elevii au reușit să comunice mesajele lor într-un mod eficient.

Beneficiarii proiectului:

Elecii clasei a III-a B au prezentat efectele nocive ale fumatului tuturor colegilor de la clasele a IV-a și de gimnaziu, aproximativ 380 de elevi.


Feedback:

Mulți elevi au mărturisit că nu erau conștienți de toate efectele nocive ale fumatului și au fost surprinși de informațiile prezentate.

Părinții au recunoscut că au început să se gândească serios la renunțarea la fumat pentru a fi un exemplu pozitiv pentru copiii lor.


Dificultăți întâlnite:

Au fost elevi mai mari și chiar o bunică care au fost mai reticenți, nu au luat în serios mesajul campaniei.

Integrarea campaniei în programul școlar a fost dificil. Elevii care promovau campania aveau de așteptat cel puțin jumătate de oră până începeau programul școlar elevii de gimnaziu.

Durata de implementare a proiectului:

Martie - Mai 2024


Promovarea proiectului:

După perioada de cercetare, elevii au distribuit afișe realizate de ei atât în școală, cât și în comunitate.

Au realizat un material ppt cu efectele nocive ale fumatului pe care l-au prezentat colegilor mai mari.

Au realizat un film de prezentarea a efectelor nocive ale fumatului care a fost distribuit pe rețelele de socializare.

De asemenea, proiectul nostru a ajuns și în presă.



Susținerea impactului:

Mă asigur că subiectul efectelor nocive ale fumatului este integrat în activitățile noastre școlare de promovare a obiceiurilor sănătoase.

Promovarea unui stil de viață sănătos și activ să fie o prioritate pentru noi.

Realizarea de activități în parteneriat cu ONG - uri și instituții locale care promovează un stil de viață sănătos și combaterea fumatului.





Commenti


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page