top of page

"BiblioCreație: Povești pe Rafturi" - ȘCOALA GIMNAZIALĂ”GEORGE TUTOVEANU”, Bârlad

Proiectul "BiblioCreație: Povești pe Rafturi" are ca obiectiv principal crearea unei biblioteci vii și inspiratoare pentru clasa noastră, unde fiecare copil să descopere minunile lecturii. În cadrul acestui proiect, vom aduce la viață o oază de cunoaștere prin achiziționarea și organizarea unei colecții diverse de cărți captivante.Proiect facilitat de STRATULAT ADINA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

 • Absența unei biblioteci accesibile, cu un fond de carte adecvat vârstei elevilor;

 • Absența unui spațiu plăcut, atractiv, care să îmbie la lectură;

 • Absența unui program dedicat dezvoltării competențelor de literație;

 • Absența unui teren amenajat corespunzător pentru sport;         

 • Absența unor spații de relaxare pe holurile școlii;

 • Absența unor spații de relaxare în grădina școlii.Provocările alese:

Realizarea unei biblioteci a fost obiectivul selectat deoarece e mai ușor de realizat, având în vedere vârsta elevilor, pentru ca e un prim pas important în realizarea și a altor obiective, cum ar fi realizarea colțului de lectură și desfășurarea unor activități dedicate dezvoltării competențelor de literație, pentru că am avut și sprijinul părinților.Soluțiile identificate:

 • Donarea unor cărți din biblioteca personală;

 • Realizarea unor parteneriate cu editurile;

 • Organizarea unor târguri, pentru a achiziționa cărți cu banii obținuți în urma vânzării unor produse realizate de elevi;


Activitățile realizate de elevi:

 • Realizarea unor parteneriate cu editurile, pentru că în urma înscrierii într-un club de lectură, editura a donat cărți pentru biblioteca clasei;

 • Organizarea unor târguri, pentru a achiziționa cărți cu banii obțnuți în urma vânzării unor produse realizate de elevi, pentru că am avut oportunitatea de a organiza un târg de Crăciun, cu produse specifice.

 • Amenajarea în spațiul clasei a unei biblioteci, cu cărțile obținute, și a unui spațiu de lectură


Procesul de implementare a activităților:

Parcurgând cei 5 pași: EMPATIZEAZĂ, IMAGINEAZĂ, ACȚIONEAZĂ, REFLECTEAZĂ și COMUNICĂ (EIARC), elevii, ghidați de cadrele didactice, împreună cu părinții, au trecut prin mai multe etape ale proiectului:


Etapele Proiectului:

- Stabilirea viziunii bibliotecii:

Elevii au contribuit la conturarea viziunii pentru biblioteca clasei, discutând preferințele lor de lectură și genurile literare preferate.

S-a organizat o ședință creativă pentru a colecta idei privind design-ul și amenajarea spațiului bibliotecii.

- Achiziționarea cărților:

S-a efectuat o cercetare asupra titlurilor de cărți potrivite pentru diferite grupe de vârstă și niveluri de lectură, din oferta editurilor.

Elevii au realizat o listă de cărți dorite, iar apoi au participat la procesul de achiziționare a acestora, înscriindu-se în clubul de lectură propus de Editura Arthur, pentru că în activitățile de la școală au descoperit multe texte interesante publicate în cărțile acestei edituri.

- Evenimente culturale și lecturi:

Au fost organizate sesiuni de lectură în clasă, unde elevii au împărtășit povești preferate și au făcut recomandări colegilor.

- Activități creative:

Elevii au participat la activități creative, precum realizarea de semne de carte, felicitări, ornamente, pentru Târgul de Crăciun;

- Parteneriate cu biblioteca orașului și librăriile:

S-au explorat posibilități de parteneriate cu biblioteca orașului și librăriile pentru a obține reduceri și sprijin în achiziționarea cărților.
Rezultatele proiectului:

Lansarea Oficială a Bibliotecii:

Proiectul se va încheia cu o lansare specială a bibliotecii, unde elevii vor prezenta cu mândrie noul lor spațiu de lectură și vor împărtăși experiențele lor din timpul proiectului.


Impactul așteptat:

Proiectul "BiblioCreație: Povești pe Rafturi" nu doar că va furniza resurse educaționale valoroase, ci va și stimula imaginația, creativitatea și dragostea pentru lectură în rândul elevilor. Această bibliotecă va deveni un centru vibrant al cunoașterii și al bucuriei de a citi, întărind legăturile comunitare și încurajând dezvoltarea personală.


Beneficiarii proiectului:

Pentru moment, doar elevii și profesorii clasei, 26 persoane, beneficiază de soluția noastră, dar proiectul va fi extins pentru dotarea bibliotecii școlii.


Feedback:

Elevii ai fost foarte încântați pentru că pot împrumuta cărți de la biblioteca clasei, au și un mic spațiu pentru lectură, fiecare carte deschizându-le o lume nouă.

Părinții sunt foarte incântați pentru că elevii s-au implicat și iubesc lectura și cărțile.

Profesorii s-au bucurat ca au permanent, la îndemână cărți suport pentru activități.


Dificultăți întâlnite:

 • Spațiul dedicat bibliotecii a fost cel mai dificil de identificat, pentru că mobilierul din sala de clasă nu era sufcient de spațios, dar cu puțină reorganizare am identificat locul potrivit


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie- Decembrie 2023Promovarea proiectului:

Proiectul a fost prezentat conducerii școlii, părinților, s-au purtat discuții cu bibliotecara din școală, cu bibliotecara de la biblioteca municipală, proprietarii de librării, reprezentanții editurilor.

Toate persoanele contactate au sprijinit proiectul.Susținerea impactului:

Proiectul va continua, achiziționând cât mai multe cărți, valorificând și alte oprtunități de finanțare și va fi extins si pentru biblibloteca școlii și pentru alte săli de clasă.
Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
 • Youtube
 • Instagram
 • Facebook
bottom of page