top of page

BUNĂTATEA ESTE SUPERPUTEREA NOASTRĂ! SuperEroii Bunătății Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu-Gară

După cum spune și titlul poveștii, ne-am descoperit o superputere BUNĂTATEA. Deoarece, elevii mei din clasa a V-a, aveau nevoie de Bunătate din partea colegilor mai mari, pentru a se integra la gimnaziu, pe care nu au primito, s-au gândit să le împărtășească din această superputere și acestora.




Au demarat SĂPTĂMÂNA BUNĂTĂȚII și, împreună, au devenit mai BUNI.

Proiect facilitat de Rucăreanu Ioana


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:





Provocările identificate:

Școală – lipsa unui spațiu verde amenajat în curtea școlii, bullying verbal, lipsa unor dozatoare cu apă pe holurile școlii, gunoiul din bănci, lipsa unui spațiu de joacă în pauze, parchet uzat.


Comunitate – lipsa unor spații de joacă, gunoi în parcul central, aer poluat de la o fabrică din oraș, distrugerea coșurilor de gunoi, animale abandonate pe stradă,


Viața de zi cu zi – teme multe, ghiozdan greu, bullying verbal, comunicare greoaie cu alți elevi


Provocările alese:

Elevii au ales să rezolve problema legată de bullying-ul verbal, deoarece această problemă a fost identificată de mai mulți dintre ei, atât în școală, cât și în viața de zi cu zi.


Răutățile, ironiile și cuvintele urâte ale elevilor de la clasele mai mari, i-au deranjat foarte mult.






Soluțiile identificate:

  • Campanie de Informare;

  • Să fie exemple de bună practică pentru colegii lor;

  • Să difuzeze filmulețe STOP BULLYING!;

  • Activități recreative în pauze;

  • Să acorde Diplome pentru cei mai buni colegi.





Activitățile realizate de elevi:

Să deruleze o Campanie de Informare printre elevii școlii cu privire la ce înseamnă bullying-ul verbal, care sunt cauzele, consecințele și, mai ales, ce se poate face pentru a stopa acest fenomen.

Pentru că urma Săptămâna Toleranței 13 – 17 noiembrie 2023, elevii au hotărât să o numescă Săptămâna Bunătății și să atragă toți elevii de gimnaziu în realizarea activităților.




Procesul de implementare a activităților:

Mai întâi au realizat un Plan de activități, resurse și responsabili. Apoi, au convocat Consiliul Elevilor, le-au spus despre poiectul lor și ce așteptări au de la ei. Fiecare clasă a primit un plic cu sarcini de lucru clare, cu activități pe care le vor desfășura pe parcursul săptămânii 13 – 17 noiembrie:

- Expoziția Bunătății – desene realizate de copii

- Realizarea unei liste de provocări a faptelor bune;

- Lanțul prieteniei

- Panoul „Fii Tolerant, fii bun” care a cuprins toate materialele realizate de elevii de la toate clasele de gimnaziu;

- Realizarea unor materiale informative pentru fiecare clasă în parte;

- Trenul valorilor familiei – au fost implicați și părinții elevilor clasei a V-a B

Activitățile din Săptămâna Bunătății au ajuns și la elevii de la patru clase de primar și o grupă de la grădiniță: cei implicați în proiect, le-au citit povești despre bunătate și toleranță, i-au informat despre Bullying și le-au demonstrat prin două „experimente” faptul că deși suntem diferiți la exterior...suntem asemenea la interior!



Rezultatele proiectului:

Pe tot parcursul Săptămânii, toți elevii de la cele nouă clase de gimnaziu au desfășurat diferite activități legate de toleranță, bunătate și prevenirea bullyingului verbal.


Foarte atractivă pentru ei a fost lista de provocări, unde au avut de realizat mai multe sarcini de lucru, care i-au apropiat foarte mult, atât în interiorul clasei, cât și între clase. Au lucrat cu multă plăcere, și-au făcut prieteni noi, au împărtășit din bunătatea lor.


Săptămâna Bunătății și-a atins scopul: elevii de clasa a V-a au colaborat cu cei din clasele mai mari, au desfășurat activități împreună, s-au împrietenit. Nu a mai existat Bullying verbal, cei mici nu au mai fost ironizați de colegii mai mari.


Una dintre provocări a fost să doneze cărți unui copil aflat în spital. Astfel, cărțile donate de elevi (de desenat, povești) au fost trimise la Secția de Pediatrie a Spitalului din oraș.


Toată săptămâna, profesorii au mâncat mere primite de la elevi....pentru că, o provocare suna cam așa: dăruiește un măr unui profesor.





Beneficiarii proiectului:

207 elevi gimnaziu

Elevi ciclul primar

Preșcolari

Părinți


Feedback:

În primul rând au fost mirați de puterea și implicarea de care au dat dovadă cei de la clasele mai mici.


Bianca:”Cel mai mult mi-a plăcut Lanțul faptelor bune – fiecare elev a scris o faptă bună realizată de el...și în final s-au adunat 207 fapte bune! Împreună suntem o PUTERE”


D-na Învățătoare Ion Maria (Dragilor, ați fost minunați! Experimentele voastre cu ouă diferite și bomboane M&Ms au prins foarte bine la cei mici. Vă așteptăm și cu alte activități la fel de frumoase).



Dificultăți întâlnite:

Timpul de lucru a fost cam scurt! A trebuit să ne mobilizăm, să fim foarte organizați, astfel încât, toate activitățile propuse în Pasul ACȚTIONEAZĂ, să poată fi realizate în Săptămâna Bunătății.


Durata de implementare a proiectului:

6 Noiembrie - 8 Decembrie 2023




Promovarea proiectului:

Proiectul a fost promovat atât pe parcursul desfășurării lui, toți elevii de gimnaziu au făcut parte din acest proiect, cât și în pasul Comunică. S-au realizat diferite postări pe rețelele de socializare ale școlii, ale proiectului și personale, canal de youtube și pliante distribuite prin oraș.




Susținerea impactului:

Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect pot fi replicate pe tot parcursul anului școlar. De altfel, elevii au o nouă provocare: fiecare clasă trebuie să gândească câte o activitate de relaxare pentru următoarele module până la sfârșitul anului școlar.

Doamnele învățătoare  ne-au solicitat ajutorul pentru desfășurarea acestor activități  începând cu Modulul III și la ciclul primar.

Ne dorim să participăm și la Nivelul II Accelerare.





댓글


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page