Cu o floare se face primăvară, ȘCOALA GIMNAZIALĂ RACOVIȘA, STRUCTURA SEBEȘU DE SUS
Li s-a propus elevilor să facă o plimbare prin sat pentru a observa ce este bine, ce este rău și ce se mai poate îmbunătăți în localitatea în care locuiesc.
În urma plimbării empatice au identificat câteva aspecte atât pozitive cât și negative.
Au stabilit să aleagă problema cea mai importantă ce are un cost mai mic, dar un impact mare pentru cei din jur. Astfel au hotărât să planteze răsaduri de flori pentru înfrumusețarea străzilor și realizarea unui mediu curat și plăcut.
Au demarat un un plan de acțiune pe care l-au respectat și au apelat totodată la sprijinul părinților precum și la cel al cadrelor didactice.
Proiect facilitat de CIOROGARIU ILEANA MARIA
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
În această activitate am lăsat elevii să observe ceea ce li se pare lor că ar trebui să facem pentru ca în jurul nostru să fie mai plăcut.
Cu ajutorul nostru ei au fost dirijați în a identifica diferite probleme are nu sunt atât de corecte și care pot fi schimbate sau îmbunătățite. Elevii au venit cu diferite soluții pentru problemele identificate și totodată au ales cele mai bune idei pe care le-au identificat. Astfel, ei au avut rolul de a veni cu inițiativa și noi am putut să le oferim aprobarea pentru a rezolva problema identificată. Elevii au fost încurajați permanent de noi și toți elevii au venit cu sugestii sau idei, chiar dacă unele s-au repetat într-o altă formă. Toate ideile au fost centralizate, apoi au fost identificate cele mai eficiente și mai practice pentru grupul clasei. Această centralizare a fost practic ca o evaluare a acestei etape, elevii primind punctaj pentru ideile pe care le-au identificat.
Pentru noi, ca facilitatori, a fost o experiență nouă, deoarece am fost plăcut surprinși de anumite observații pe care le-au făcut elevii și de modul în care, chiar și la vârste mici, găsesc soluții pentru a rezolva problemele din jur.
Dacă de obicei noi veneam cu soluțiile, de data aceasta elevii au identificat cauzele și au găsit soluția cea mai bună fără a critica ideile colegilor și fiind încurajați permanent.
Provocările alese:
Elevii au observat lipsa plantelor atăt în localitate, cât și în curtea școlii și vor să înfrumusețeze ,,fața” localității și curte școlii cu un flori .
Soluțiile identificate:
Soluții:
fiecare elev să vină de acasă cu semințe de flori
- Cei care au acasă răsaduri de flori să aducă
- Să lucreze în echipă
- Să aducă de acasă uneltele necesare
- Să găsească sponsorizare pentru cumpărarea unor jardiniere
- Să ceară sprijinul părinților / bunicilor în plantarea florilor
- Să caute sponsorizare la magazinele din sat
Activitățile realizate de elevi:
solutia găsită pentru înfrumusețarea localității este aceea de a confecționa produse cu tematică pentru Paști , realizarea unei expoziții cu vânzare. Prin vânzarea acestora, se vor strânge bani pentru cumpărarea jardinierelor. Pământul , florile , semințele vor fi aduse de către copii, apoi se vor planta/ însămânța plantele.
Procesul de implementare a activităților:
În urma discuțiilor cu elevii am stabilit următorul plan de acțiune:
1.Activități desfășurate:
- procurarea gipsului;
- turnarea formelor;
- pictarea formelor turnate;
- organizarea unei expoziții cu vânzare;
- strângerea fondurilor necesare .
2. Resurse a )umane: părinți, elevi, membri ai comunității
b) materiale: mănuși, gips, matriță, pensule, tempera, cuțit, magneți, agățători, etc.
3. Responsabil: profesorul de la clasă, elevi,
Rezultatele proiectului:
Deoarece această activitate a fost realizată de la cei mai mici școlari până la cei mai mari,a avut un impact deosebit, pentru că au fost un exemplu pentru toți elevii din școală.
Au demonstrat că pot să realizeze activități ce a avut ca punct de plecare o idee simplă și cu siguranță vor continua să realizeze și alte acțiuni la nivelul școlii, poate chiar și la nivelul comunității.
Au pus în aplicare ceea ce și-au propus și acest lucru i-a determinat să facă și o paradă a costumelor ECO.
Feedback:
,,Cu o floare, se face primăvară!” – citat care ne-a inspirit și în schimbarea titlului initial al proiectului ( Să plantăm o floare !)
Durata de implementare a proiectului:
Aprilie - Iunie 2024
Promovarea proiectului:
Imagini pe grupul WhatsApp al părinților
Prezentarea PPT la întâlnirea cu părinții
Comments