Educație de calitate pentru sănătate, Școala Gimnazială Palanca
Am ales această temă din dorinţa adoptării elevilor a unui stil de viaţă sănătos.
Nutriţia defectuoasă, cu un aport excesiv al hidraților de carbon, care sunt lipsiți de valoare nutritivă şi care se găsesc în: zahăr, dulciuri, făină, băuturi alcoolice, are ca efect depunerile de grãsimi în organism.
Obezitatea este una din principalele tulburări de nutriţie a copilului şi adolescentului, o boală cronică multifactorială, cu creștere accentuată și în țara noastră
Proiect facilitat de JUGARU ANDREEA
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Elevii au identificat principalele probleme cu care se confruntă comunitatea noastră și anume:
· scăderea biodiversității speciilor datorită pescuitului și vânătorii excesive, datorită modificării habitatelor naturale și a poluării solului și a apei.
· gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor în localitate prin depozitarea necontrolată ale acestora ;
· Lipsa unui stil de viață sănătos datorită slabei informări cu privire la alimentele pe care le consumă de pe raft, care sunt mai accesibile sau mai convenabile în ceea ce privește costul.
Provocările alese:
Elevii au ales Lipsa unui stil de viață sănătos deoarece are numeroase repercursiuni negative asupra:
sănătății fizice – datorate alimentației tip fastfood, lipsei exercițiilor fizice și a obiceiurilor nesănătoase (fumat, consum de alcool) ce duce la apariția obezității, bolilor cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni cronice;
sănătății mintale – lipsa unei rutine sănătoase care duce la apariția stresului cronic, lipsei somnului adecvat, anxietății și depresiei ;
nivelului de concentrare și energiei - prin scăderea nivelului de energie și creșterea dificultății în menținerea concentrației și a clariții mentale
Soluțiile identificate:
-realizarea unor activități de informarea și conștientizare privind consumul de alimente sănătoase;
- studierea unor cazuri de boli și identificarea unor reguli ce trebuie respectate pentru prevenirea acestora;
- prezentarea factorilor de risc în dezvoltarea obezității și diabetului zaharat;
- realizarea unui clasament al factorilor de risc implicați în apariția obezității și a diabetului zaharat.
- prezentarea inegalității în ceea ce privește accesibilitatea la hrană la nivel mondial;
- atitudinea societății față de dieta sănătoasă;
Activitățile realizate de elevi:
Elevii au ales realizarea unor activități de informare și conștientizare privind consumul de alimente sănătoase deoarece aceste activități îi motivează să facă alegeri mai bune în ceea ce privește alimentația și îi ajută să înțeleagă impactul pozitiv pe care acest lucru îl poate avea asupra vieții lor.
Procesul de implementare a activităților:
Activitatea 1. - Am realizat împreună cu elevii și am aplicat un chestionar prin care să descoperim informațiile de care dispun elevii clasei a VII – a în legătură cu problema identificată. Obiectivele urmărite sunt următoarele:
O.1 – să recunoască regulile unei diete sănătoase;
O.2 – să evalueze greutatea optimă a corpului;
O.3 – să aprecieze importanța meselor regulate pentru sănătate;
O.4 – să aprecieze importanța consumului de fructe;
O.5 – să recunoască importanța consumului de legume;
O.6 – să conștientizeze rolul negativ al consumului de hrană nesănătoasă de tip fastfood;
O.7 – să aprecieze importanța consumului de lichide și să aleagă lichidele sănătoase pentru organism;
O.8 – să evite consumul exagerat de carne iar aceasta să fie de calitate;
O.9 – să evite consumul exagerat de sare;
O.10 – să conștientizeze importanța practicării unui sport;
O.11 – să conștientizeze importanța vizitelor medicale și a analizelor recomandate de medici;
Activitatea nr. 2 Calcularea şi interpretarea IMC-ului (calculat indicele de masă corporală) la elevii clasei a VII-a.
Etapa1. Elevii au realizat măsurători antropometrice pentru a determina greutatea actuală corporală(kg) și înălțimea (cm);
Etapa 2: Fiecare elev și-a calculat indicele de masă corporală
cu ajutorul programului oferit de dr. Adrian Copcea (medic nutritionist);
Etapa 3: Fiecare elev și-a interpretat IMC-ului.
Activitatea nr. 3 Experimente pentru a identifica substanțele conținute de alimente.
În această activitate elevii au definit alimentele , au clasificat şi exemplificat alimentele în funcţie de provenienţa lor, au identificat substanţele anorganice şi substanţelor organice din diferite produse și au identificat vitaminele, rolul lor şi al alimentelor în care se găsesc aceste vitamine.
Activitate nr.4 – Importanța apei. Elevii au descoperit rolul apei în organism, au identificat ce calități trebuie să aibă apa potabilă și au realizat o activitate practică pentru a identifica pH-ul apei;
Activitatea nr.5 Identificarea informațiilor pe care le conține eticheta unui produs. În această activitate, elevii au citit ingredientele pe care le conține produsul și au notat într-un tabel aditivi inofensivi și aditivi care dăunează sănătății ;
Activitate nr.6 - Câți km consum într-o zi. În această activitate elevii au colectat de informații cu privire la locul de proveniență al diferitelor tipuri de alimente, au calculat cantitățile de CO2 produse în timpul transportului și au găsit alternative pentru un meniu compus din alimente locale, în vederea reducerii amprentei de carbon
Activitatea nr.7 - Realizare carte de bucate. În această activitate elevii au creat o carte de bucate cu rețete tradiționale cu ajutorul părinților și bunicilor. Scopul activității a fost de a păstră și împărtășii gastronomia comunității noastre.
Activitatea nr.8- Realizarea de concurs de sandvișuri. În această activitate elevii au realizat, cu ajutorul părinților, sandvișuri cât mai sănătoase. La final concursul a fost jurizat de către profesorii din Școala Palanca.
Rezultatele proiectului:
În urma realizării proiectului elevii au hotărât să reducă consumul de zaharuri procesate, alimentele bogate în grăsimi saturate și alimente procesate.
De asemenea, pentru a reduce poluarea mediului, elevii au hotărât să consume produse din zonă sau de la ei din fermă.
Beneficiarii proiectului:
Direct, au beneficiat de soluții, elevii clasei a VII –a.
Indirect, familiile acestor elevi formați din părinți, bunici și frații, care au fost informați pe tot parcursul proiectului de etapele pe care le-am desfășurat; de asemenea, i-au ajutat copii să realizeze cartea de bucate cu preparate tradiționale din comuna Palanca și să participe la concursul de sandvișuri. Profesorii care au participat la concursul de sandvișuri și la diseminarea proiectului.
Feedback:
Părinții consideră că adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, somn adecvat și gestionarea stresului poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății generale ale copiilor.
Educația și conștientizarea asupra importanței unui stil de viață sănătos sunt chei în promovarea schimbărilor pozitive și încurajarea oamenilor să adopte obiceiuri care să contribuie la un trai mai sănătos și echilibrat.
Dificultăți întâlnite:
Fiecare dificultate întâlnită ( perioada scurtă de implementare a proiectului, curriculumul care este foarte încărcat și faptul că profesorul e titular la două școli) a necesitat o abordare adaptabilă și creativă pentru a găsi soluții specifice și pentru a asigura că obiectivele proiectului despre alimentația sănătoasă să fie atinse. Comunicarea deschisă, implicarea elevilor și adaptabilitatea la schimbare au fost chei importante în depășirea acestor dificultăți.
Durata de implementare a proiectului:
6 Noiembrie - 20 Decembrie 2023
Promovarea proiectului:
Am organizat o întâlniri cu părinții în care le-am prezentat activitățile care s-au desfășurat în cadrul proiectului. S-a realizat o discuție despre importanța alimentației sănătoase și modalități de punere în practică a acestor informații acasă, în viața de zi cu zi.
Susținerea impactului:
Realizarea unei campanii de conștientizare în întreaga școală despre beneficiile unei alimentații sănătoase și despre modul de a face alegeri alimentare bune prin crearea de postere și afișe.
Realizarea de atelierele de gătit pentru a învăța despre alimentația sănătoasă, pentru a descoperi noi rețete și tehnici de gătit utilizând surse de hrană locală, împlicit și surse de energie regenerabilă.
Comentarios