top of page

MĂNÂNCI SĂNĂTOS, TRĂIEȘTI SĂNĂTOS - Colegiul ”Alexandru cel Bun”, Gura Humorului

Adolescența este vârsta provocărilor, a testării limitelor, a curiozității, a dorinței de a experimenta, de a fi auzit, văzut. Totuși, este și vârsta în care abordarea unui stil de viață sănătos, este asemeni unui START pentru un viitor sănătos. Educația oferă șansa adolescenților de a face alegeri sănătoase, de a fi informați, de a promova un stil de viață sănătos în rândul lor dar și în comunitatea din care fac parte, bazat și pe o alimentație corespunzătoare.

SCOPUL: formarea unor deprinderi în rândul adolescenților de a se alimenta sănătos, atât în cadrul programului școlar cât și în mediul familial care să conducă la adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și formarea unui comportament axat pe reducerea risipei alimentare.



Obiective:

O1: asimilarea unor informații esențiale care să susțină adoptarea unui stil de viață sănătos: piramida alimentelor, alimente bio, coșul zilnic

O2: însușirea efectelor negative ce pot apărea ca urmare a unui stil de alimentație nesănătos: creștere în greutate, afecțiuni medicale, reducerea resurselor financiare

03: adoptarea unui mod de alimentație sănătos în cadrul programului școlar, dar și familial

O4: identificarea unor modalități de reducere a risipei alimentare

O5: determinarea cât mai multor adolescenți în a adopta un mod de hrănire sănătos

Resurse materiale: produse alimentare, videoproiector, foi, markere


Proiect facilitat de CUȚUHAN MIHAELA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

Obiectivul 3: ”SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE” – Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă


Provocările identificate:

În cadrul pasului 1 – EMPATIZEAZĂ, elevii prin intermediul dezbaterii, au identificat o serie de situații problemă, compatibile cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, analizând atât mediul școlar cât și cel familial și cel din comunitățile din care provin:

- Spațiu școlar mai bine organizat, necesitatea de a servi masa în interior

- Lipsa unui stil de viață sănătos în rândul adolescenților

- Optarea adolescenților pentru o alimentație nesănătoasă

- Activități recreative limitate

- Bullying în rândul adolescenților din clasele de liceu

- Dezinteres din partea unor adolescenți față de mediul înconjurător

- Risipă alimentară nejustificată în special în perioada sărbătorilor

- Risipă de energie electrică

- Încurajarea cerșetoriei

- Dezinteres pentru educație din partea unor adolescenți

- Lipsă de comunicare cu părinții

- Dezinteres pentru lectură

- Lipsă de informare cu privire la minoritățile din jurul nostru


Provocările alese:

Dintre toate problemele identificate, elevii clasei a 9a K, au votat în unanimitate abordarea obiectivului 3 de Dezvoltare Durabilă. Acest fapt a fost determinat de modul în care adolescenții, colegii din clasa lor mai exact, se alimentează în cadrul programului școlar, de cele mai multe ori necorespunzător. Colegiul nostru se află în apropierea a două supermarket-uri, Lidl și Penny, fapt ce îi determină pe marea majoritate adolescenților să cumpere gustări nesănătoase. Cele mai achiziționate produse alimentare sunt cips-urile și băuturile energizante și carbogazoase. Acest mod de hrănire a lansat o serie de controverse între elevii clasei care au motivat opțiunea aleasă prin următoarele: nu își pregătesc sandwich-uri de acasă din comoditate, le plac acele produse, nu consideră că le este pusă sănătatea în pericol în viitor, nu le pasă că irosesc resursele financiare. O parte dintre elevi au adus argumente pertinente vis a vis de adoptarea unui stil de viață sănătos, cu accent pe consumarea unor produse alimentare care să aducă plus valoare în dezvoltarea lor fizică și intelectuală, care să conducă la un comportament prin care să fie susținută reducerea risipei alimentare.




Soluțiile identificate:

În cadrul pasului 2 IMAGINEAZĂ, elevii au emis o serie de soluții prin intermediul brainstormingului.

-          Pregătirea gustărilor sănătoase cu o seară înainte sau dimineața înainte de a veni la școală

-          Pregătirea unor gustări în laboratorul de alimentație din cadrul colegiului la pauza mare

-          Servirea unei gustări comune la pauza mare prin achiziționarea de alimente  la comun măcar o dată pe săptămână, la nivel de clasă

-          Declanșarea unei campanii la nivel de colegiu, care să susțină alimentația sănătoasă

Desfășurarea unor activități extrașcolare cu accent pe promovarea unui stil de viață sănătos: alimentație sănătoasă, sport.


Activitățile realizate de elevi:

Prin intermediul Pasului 3 Acționează, elevii s-au mobilizat în așa fel încât au demarat soluția de a consuma împreună, în fiecare joi, la ora 11, în pauza mare, o gustare. Au optat pentru ziua de joi, deoarece avem 4 ore de curs pe care le desfășurăm împreună, elevii fiind la profilul: administrație publică, două ore sunt atribuite modulului Calitatea produselor și serviciilor. Astfel în cadrul orelor respective, timpul și programa permit abordarea stilului de viață sănătos și prin intermediul conținutului materiei: tipuri de produse, trăsături, modalități de ambalare, tipuri de ambalaje etc. Informarea elevilor despre tipurile de produse alimentare contribuie la creșterea gradului de conștientizare referitor la adoptarea unei alimentații sănătoase.



Procesul de implementare a activităților:

În implementarea soluției, fiecare elev contribuie cu o sumă fixă de bani, cât ar cheltui în acea zi pe gustare, sau fiecare aduce ce îi place să mănânce: șuncă, cașcaval, fructe, etc. Se optează pentru alimente sănătoase. Elevii se organizează pe rând și pregătesc gustarea, aranjează cât mai estetic produsele, citesc etichetele, discută despre ingrediente, despre tipurile de produse alese, vin cu informații noi despre alimentație.  În cadrul pasului 4 - Reflectează, elevii pregătesc la fiecare întâlnire diverse materiale despre alimente, tipuri de alimente, moduri de preparare, abordează subiectul reducerii risipei alimentare, discută despre importanța hranei în zonele sărace ale globului și orice alt subiect adiacent cu tema proiectului nostru. Sunt atenți la ce produse cumpără pentru gustare, țin cont de părerile colegilor privind preferințele alimentare. De fiecare dată servesc și colegii clasei vecine. Servesc gustările într-o atmosferă relaxantă, prietenoasă, se bucură de unii de alții și unii cu alții.



Rezultatele proiectului:

Activitățile din cadrul proiectului au contribuit la îndeplinirea obiectivelor și scopului propus. Elevii și-au însușit informații diverse despre alimente, despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, despre alegeri sănătoase, despre reducerea risipei alimentare. Toți elevii participanți din clasa a 9a K au fost implicați activ-participativ în activitățile proiectului. Cel mai valoros impact al proiectului a constat în crearea unei stări generale de bine, de colaborare, de comunicare. Elevii, fiind la început de ciclu liceal, au reușit și prin acest proiect să se cunoască mai bine, să își identifice abilitățile, de comunicare, de socializare. Dacă la prima activitate, cantitatea de produse cumpărate, a depășit cu mult nevoile de hrană din acel moment, la ultima întâlnire, cei responsabili cu achiziționarea alimentelor au reușit să identifice corect necesarul de alimente. Au știut exact ce preferă fiecare să consume, au fost extrem de încântați de faptul că risipa alimentară a fost 0.


Îmbucurător a fost faptul că și alte clase din colegiul nostru au optat pentru consumarea unei gustări în comun(clasa a 11a H – au celebrat Lăsatul Secului, înainte de postul Crăciunului), alți elevi din clasele vecine, clasa a 9a E, au participat la activitățile noastre, s-au desfășurat diverse activități în Școala Altfel care au pus accent pe practicarea unui stil de viață sănătos: Vizită la restaurantul Hotelului Best Western Bucovina, Activități recreative la popicăria Ariniș, servirea unei gustări în aer liber, Campanie de donare fructe și legume pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sf. Andrei” la care au participat și o parte din elevii clasei 9K.



Beneficiarii proiectului:

Soluția noastră a avut ca public țintă cei 26 de elevi ai clasei a 9aK. Pe lângă aceștia, au beneficiat de soluția noastră și 27 de elevi din clasa a 9a H, prin participare la discuții referitoare despre alegeri sănătoase în cadrul activităților din Săptămâna Altfel, elevi din clasa a 9a E care au participat la gustarea comună în ziua de joi. ”Mănânci sănătos, trăiești sănătos!” se dorește a fi o obișnuință, pentru fiecare dintre elevii clasei a 9a K, cel puțin în acest an școlar.


Feedback:

Derularea activităților proiectului a primit toată susținerea din partea echipei manageriale a Colegiului ”Alexandru cel Bun”, din partea părinților, a diriginților claselor colaboratoare, a elevilor, a partenerilor cooptați în derularea activităților proiectului.

”Ne place foarte mult ziua de joi, e ziua în care suntem mai aproape unii de alții” – Ivanovici Serena, clasa a 9a K

”Este o idee foarte bună, gustarea în comun, Robert, nu vrea să ia micul dejun acasă, dar așteaptă ziua de joi pentru a servi gustarea cu ceilalți colegi. Acasă îmi vorbește despre cum să reducem risipa alimentară...” – Popescu F., părinte



Dificultăți întâlnite:

Ca și dificultate am constatat refuzul din partea unor copii de a servi anumite alimente. Cu timpul, fiecare dintre ei și-a exprimat preferința alimentară. I-am încurajat să își justifice alegerea, să se documenteze despre alimentele respective. Unii elevi din clasele vecine au manifestat reticență în a servi gustarea împreună cu noi, dar le-am explicat ideea proiectului și i-am încurajat să experimenteze acest mod de socializare.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2023



Promovarea proiectului:

Promovarea proiectului la nivelul colegiului s-a realizat în cadrul pasului 5 – Comunică. Elevii au realizat un afiș prin care au surprins ideea proiectului – Stil de viață sănătos și prin alegeri alimentare sănătoase. Au realizat un articol despre experiența implementării și derulării proiectului în revista ”Deveniri”, revista colegiului, au comunicat Consiliului Școlar al Elevilor despre activitățile derulate, au participat la campania S.N.A.C. prin donare de fructe și legume pentru copiii C.Ș.E.I. ”Sf. Andrei” Gura Humorului, prezentând pe scurt proiectul.

Susținerea impactului:

Pe viitor, elevii clasei 9K, doresc ca până la sfârșitul anului școlar, cel puțin, ziua de joi să fie ziua în care ”Mănânci sănătos,, trăiești sănătos!” este un moment de bucurie, de stare de bine, de schimb de informații prețioase care pot să îi determine pe elevi să facă alegeri sănătoase. Ne dorim ca în Școala Verde să derulăm o serie de activități care să pună în valoare alegerile benefice ale adolescenților pentru ca în viitor să fie adulți responsabili, să fie promotori pentru generațiile viitoare.


留言


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page