top of page

RECICLĂM ȘI CONSTRUIM - ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘELARU

Nivelul 3 - Replicare

Elevii clasei a V a au sesizat o problemă legată de spațiul școlar pe timpul pauzelor. In curtea școlii nu exista nici-un spatiu recreativ sau banci unde elevii sa stea, sa isi manance pachetelul sau sa socializeze.Asa ca au hotarat ca la acest nivel sa construiasca scaune din anvelope reciclate si banci din paleti pentru a face o sala de clasa in aer liber si un spatiu de socializare.

Proiect facilitat de NECULA FLORIANA

Viziunea proiecutlui:

Cu un strop de creativitate și imaginație putem salva natura!

Reciclăm și construim natura o ocrotim!

Reducem - Refolosim- Reciclăm

Obiectivele grupului:

· Reducem poluarea

Fabricarea de obiecte noi din cele reciclate foloseste mai putina energie si resurse din natura

· Refolosim pentru a construi obiecte utile

Prin reciclare obiectele vechi se transforma in altele noi si folositoare,ajutandu-ne sa pastram planeta sanatoasa.

· Reciclam tot ce dauneaza mediului înconjurator.

Recicland ce folosim in fiecare zi,contribuim la protectia mediului în care traim.


Produsul/Serviciul:

· confectionarea unor martisoare din materiale reciclabile pe care le expunem in magazine cu vanzare (banii stransi ii vom folosi in realizarea unui spatiu atractiv si util in curtea scolii)

· voluntariat-participarea la un targ de martisoare in incinta bisericii Fierbinti pentru cazuri sociale

· construirea unui spatiu util si atractiv in curtea scolii pentru desfasurarea unor ore in aer liber sau petrecerea timpului in recreatie din materiale reciclabile(bancute din paleti si scaunele din anvelope).

Promovare:

La terminarea proiectului ,elevii au organizat un careu cu toti elevii scolii Selaru si au invitat cadrele didactice ,persoane din comunitate si personal din cadrul Primariei Selaru pentru a desemina Proiectul Reciclam si construim. Deasemenea au promovat produsul in Grupulscolii de facebook, in grupul Invatamant primar Dambovita, pe pagina personala a fiecaruia ,in grupul ,,Clase in aer liber,, pe pagina doamnei Anca Tîrca –consultant educational . Despre realizarile clasei a V-a au scris si doua ziare online,,Cronica Gaestiului si Sparknews.ro


Activitățile realizate de elevi:

Elevii au decis sa confectioneze ceva din materiale reciclabile pentru a vinde si astfel sa isi faca un mic buget pentru diverse necesitati in realizarea produselor. Asa ca au confectionat martisoare din dopuri de sticla,bete din plastic de suc,cheite de la dozele de suc, dopuri de pluta, materiale reciclate,cozi de nuca,etc.

Au strans materialele pentru scaune si bancute.


Pentru a realiza produsul au reciclat anvelope si au vorbit cu diverse persoane din comunitate sa le doneze paleti pentru bancute si mese. Deasemenea au realizat o lista cu materialele de care vor avea nevoie petru confectionarea produsului, au identificat persoanele resursa care îi vor ajuta in construirea bancutelor,au confectionat martisoare din materiale reciclabile pe care le-au pus intr-o expozitie cu vanzare si au accesat fondul social de investitii al Proiectului All Grow.


Procesul de implementare a activităților:

Au realizat urmatoarele activitati:

-strangerea materialelor pentru martisoare

-confectionarea martisoarelor

-organizarea unei expozitii cu vanzare de martisoare pe care le-au expus in incinta Primariei Selaru si prin magazinele din satele Glogoveanu-Selaru.

- Pentru ca au confectionat 150 de martisoare si au vandut doar 75 de martisoare au hotarat sa doneze martisoarele ramase Bisericii din satul Fierbinti unde s-a organizat un Targ de martisoare pentru un caz social si refugiatii din Ucraina.Doua eleve au participat la acest targ unde s-a strans o suma de bani pentru aceste cazuri.

-au accesat fonful de investitii al proiectului si au identificat materialele necesare realizarii produsului final

- au reciclat anvelope pe care le am depozitat la scoala

-au gasit persoane care au donat paleti pentru banci

- au stabilit etapele de confectionat bancutele si au format echipa de lucru formata din parinti,voluntari de la clasa a VIII a,oameni din comunitate si elevi.

Bancutele si scaunele s-au realizat diverse persoane in cinci etape:

1. Construirea -ajutati de parinti si persoane din comunitate

2. Vopsirea de catre parinti

3. Pictarea unor floricele de catre elevi

4. Amplasarea in curtea scolii

Pentru ca ne a ramas vopsea am hotarat sa pictam si pe peretii exteriori ai scolii pentru a da culoare spatiul din curtea scolii.


Impactul activităților:

Rezultatul activitatilor:

-O sala de clasa in aer liber formata din 6 bancute si 2 mese

-Un spatiu de socializare format din 6 scaune din anvelope

Impactul: Toti elevii si profesorii Scolii Gimnaziale Selaru se bucura de acest spatiu si desfasoara ore in aer liber, socializeaza,isi mananca pachetelul afara.

Bucuria tuturor ne face sa fim mandrii de ceea ce sa realizat si sa multumim Asociatiei All Grow pentru aceasta oportunitate si pentru ajutorul dat de fondul de investitii.

Foarte multe persoane ne-au felicitat si au spus ca isi vor face si ei acasa scaune din anvelope si bancute din paleti.Deasemenea colegi profesori vor sa initieze acest proiect in scolile dansilor.


Informare:

300-350 (elevi,parinti,profesori in cadrul cercului pedagogic,comunitate)

Beneficiari:

130 de persoane

Susținerea impactului:

Dorim sa desiminam proiectul in cadrul simpozianelor ,conferintelor.Elevii vor merge in Consiliul elevilor de la Scoala Gimnaziala Fierbinti pentru a prezenta etapele de lucru intr-un astfel de proiect si materialele necesare precum si problemele intampinate. In viitor dorim sa facem cate un produs pe care sa l donam gradinitelor si cabinetului medical din Glogoveanu.


Experiența de a lucrea cu un mentor

Am avut o coloborare valoroasa in care a indrumat elevii,le-a sustinut ideile si le a dat sfaturi utile in realizarea proiectului. A antrenat elevii in colaborare si solutionarea unor probleme intampinate. Deasemenea a trimis colet elevilor cu produse reciclate care i au ajutat in confectionarea martisoarelor. Sesiunile cu mentorul s au desfasurat online pe platforma Google Meet conform ghidului. De cate ori a fost cazul s a pastrat legatura pe grupul de whatsApp.


Impactul asupra elevilor:

Elevii au dovedit o buna pregatire in punerea in practica a acestui proiect.Au desfasurat o adevarata cercetare legata de refolosirea anvelopelor si paletilor, au cercetat pretul pietii in vederea achizitionarii materilelor necesare. Deasemenea s au implicat activ in reciclarea deseurilor pentru confectionarea produselor si chiar si au implicat familia,prietenii si colegii de scoala in desfasurarea activitatilor.


Au devenit mai responsabili,mai siguri pe ei si au dat dovada ca detin competente de buni organizatori,de lideri,anteprenori si sunt foarte inventivi si creativi.


Folosirea Kanban:

Instrumentul KANBAN este un instrument util,bun organizator in care elevii au avut in permanenta situatia concreta a lucrurilor si in pasi mici au trecut de la o etapa la alta. In permanenta au stiut ce au de facut,ce este in lucru si ce au terminat.

Este un bun organizator pe care sigur il vor aplica si in activitatile la clasa.

Etichete:

Commenti


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page