top of page

SĂ SALVĂM CLIMA! (Echipa Curajoșii) - Liceul Teoretic Șerban Vodă Slănic

Promovarea a unei acțiuni climatice manifestată în toate aspectele vieții, identificată în cadrul ODD-ului 13, deoarece odată cu evoluția și modernizarea societății consumul de energie necesar producerii de bunuri a crescut exponențial ducând astfel la poluarea mediului.Încălzirea globală devine astfel unul dintre cele mai mari pericole afectând viața, sănătatea și bunăstarea oamenilor.Întreaga planetă suferă datorită schimbărilor climatice


Pentru noi programului Change Architects inițat de ALL GROW a fost o oportunitate de promovarea a unei acțiuni climatice manifestată în toate aspectele vieții, identificată în cadrul ODD-ului 13 și o continuare a proiectului în care avem școala înscrisă numit,, Climate Action Project”. Am vrut să facem cunoscută această problemă și am încercat să o ameliorăm, dacă nu chiar să o stopăm.


Proiect facilitat de Mînzicu Simona Valentina



Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:



Provocările identificate:

Inițial, în cadrul grupelor am identificat mai multe probleme legate de viață, școală și comunitate, dar am ales-o pe cea climei.

Au fost identificate problemele de bullying în cadrul școlii

Au fost identificați copii cu deficiențe de învățare

Am identificat riscurile prezente odată cu poluareala nivelul localității


Provocările alese:

Problema aleasă de copii s-a axat pe odd-ul 13 conștientizând cauzele poluării și au căutat să găsească soluții care să amelioreze situația actuală existentă la nivel de localitate . Analizând tipurile de poluare și cauzele poluării au aflat și sursele acestei poluări. În cadrul unui atelier au aflat despre poluare, au clarificat termeni de genul: climă, vreme, schimbări climatice, încălzire globală.


Persoanele afectate de problemă:

Această problemă de mediu se resfrânge asupra totalității persoanelor prezente în această localitate dar nu diferă de situația existantă în lume. Dioxidul de carbon este principalul factor visibil imediat asupra stării și sănătății, alunecările de teren cauzate de tăierea copacilor și poluarea excesivă a apei și zonelor verzi.


Soluțiile identificate:

Am analizat cauzele poluării și am identificat următoarele soluții :

  1. Conștientizarea impactului schimbărilor climatice și a consecințelor poluării asupra planetei, incluzând și emisiile de CO2 cauzate de autovehicule, manifestat la nivelul localității și al școlii.

  2. Prezentarea afișelor realizate de copii în cadrul unei activități desfășurată la nivel întregii comunități.

  3. Inițierea la nivel de școală a unei activități de reciclare corectă a deșeurilor

  4. Implementarea unui plan de reducere a consumului exagerat al apei, a surselor de energie și cumpărării unei cantitați de alimente în exces

Soluțiile alese de elevi:

Toate soluțile au fost implementate la nivelul școlii și comunității deoarece nu au fost greu de implementat și au un impact foarte pozitiv.


Obiectivele alese:

Obiectivele alese de elevi sunt:

  • Curățarea a cel puțin 3 zone verzi din localitate

  • Plantarea copacilor în parcul localității

  • Realizarea de accesorii și obiecte folositoare din deșeurile colectate

  • Folosirea mijloaclor de transport prietenoase cu mediul


Procesul de implementare a activităților:

1. Identificarea unor zone cu deșeuri menajere și inițierea unei activități de curățare a acestor zone cu implicarea elevilor, părinților și comunității.

2. Activitate de plantare a unor copaci/flori

3. Activitate de reciclare a plasticului și reutilizare a produselor reciclate

4. Activitate de voluntariat-,,Târgul Veseliei”-Vânzare de produse din cele realizate(cu banii strânși s-au cumpărat cadouri pentru copiii cu o situație materială precară)

5. Aplicarea unor metode de transport prietenoase cu mediul (deplasarea către școală cu bicicleta-evitarea mijloacelor de transport)


Rezultatele proiectului:

Toate obiectivele propuse au fost atinse, în urma proiectului o mare parte din comunitate a început să nu mai irosească atât de mult, reciclând toate obiectele ce încă pot avea un rost în urma utilizării acestora. Proiectul urmează a fi continuat, schimbarea climei este o realitate, fiind necesară luarea unor măsuri urgente pentru a limita impactul acesteia. Efectele schimbării climatice se manifestă în toate domeniile vieţii, incluzând aspectele de sănătate, de calitatea a vieţii şi pierderea accelerată a biodiversităţii.


Impactul proiectului:

Am învățat că putem să ne facem afirmați la un nivel mult mai mare dacă colaborăm și structurăm un plan de intervenție care poate fi înțeles de oricine și care nu are condiții de implementare foarte grele. De asemenea pentru ca mesajul nostru să fie auzit am înțeles că trebuie să ne adaptăm la majoritate și să ne ghidăm după interesul acesteia. Am ales această temă deoarece clima este unul dintre factorii ce ne țin în viață , iar dacă noi poluăm prea mult aceasta se poate deregla, provocând consecințe catastrofale. Suntem mândri de acest demers, deoarece am reușit să îmbunătățim condițiile de mediu din localitatea noastră.


Beneficiarii proiectului:

Considerăm că proiectul a adus impact pozitiv pentru toată comunitatea. Chiar dacă acțiunile noastre sunt desfășurate la nivel local acestea pot atenua consecinţele şi pot avea impact semnificativ în acest sens. Am avut alături de noi oameni care au înțeles efectele negative ale schimbărilor climatice și au participat cu dar la acțiunea noastră


Feedback:

Oamenii au fost încântați de acțiunea noastră aplaudând inițiativa copiilor de a acționa în vederea stopării poluării . Le-a făcut plăcere să fie alături de noi , au participat cu drag la activități , fiind încântați de inițiativa copiilor pentru că aceștia reușesc să aducă în atenție problema mediului și sunt un exemplu pentru întreaga comunitate .


Dificultăți întâlnite:

Nu am întâmpinat multe dificultăți dar a trebuit să reprogramăm acțiunea de curățare a spaților verzi din cauza condițiilor de vreme. Copiii au reușit să se mobilizeze foarte bine în cadrul grupei , iar în momentul în care s-a ivit ceva am depășit cu brio situația.

Durata de implementare a proiectului:

Implementarea a durat aproximativ 2 luni


Promovarea proiectului:

Peste 500 de persoane au luat parte la proiectul nostru


Susținerea impactului:

Vom mai organiza mici eveniment în diferite zone din localitate și vom susține în continuare acțiunea de salvare a climei . Chiar dacă acțiunile noastre sunt desfășurate la nivel local acestea pot atenua consecinţele şi pot avea impact semnificativ în acest sens. A fost o experiență extraordinară!


Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page