S.P.O.R (Sănătate, Putere, Onestitate, Responsabilitate), ȘCOALA GIMNAZIALĂ LUCA, București
Proiectul propus de elevi a fost despre cum să crestem starea de bine si implicit rezultatele la învățătură, în contextul în care scoala Luca este o scoala privată unde elevii stau de la ora 8 pana la ora 18.
Proiectul s-a desfășurat în cadrul săptămanii ,,Școala Altfel”.
1. Elevii au realizat că pot participa activ pentru a
schimba în bine circumstanțele din viața lor și a colegilor.
2. Elevii au propus ca ODD Starea de bine si Educația de calitate
3. Proiectul constă în schimbarea programului acestora în contextul în care au ore de la 8 la 15 în fiecare zi si se continua cu rezolvarea temelor si opționale la alegere .
Proiect facilitat de Tatiana Cristian
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
-orarul este prea încărcat
-elevii stau mult în sălile de clasa pe scaune
-pauza de masa este prea scurta 15 minute si elevii mananca pe fugă,
-ora de după pauza este compromisa, eficienta este scăzută capacitate de concentrare este minima
-prea puține activități afara
-oboseala cauzată de program, cumulata cu stresul duc la obținerea de rezultate scăzute la învățătură
Provocările alese:
Problema aleasă de elevi a fost prelungirea pauzei de masă de la ora 13 la 13.30 si jumatatea de ora rămasa in program sa fie de activități relaxante.
Cantina are o capacitate de 30 de locuri, elevii mananca în serii, clasele a V-a si a VI-a de la 13 apoi clasele a VII-a de la 14, elevii stau la rand să își primească farfuria cu mâncare pentru felul 1 apoi felul 2 , pentru cei care nu se satura se oferă supliment. Cand termina de mancat merg si lasa farfuria la stativul special pentru acest lucru. După cele 15 minute de masă urmau 45 de minute de ora. la ora 15 se termina orele de curs si încep pregătirile suplimentare, teme, proiecte, opționale. Incepand cu 16,30 părinții încep sa își ia copiii acasă astfel ultimii copii pleca la 18. Stau intr-o clasa la parter, care culcat care în șezut, mai vorbesc, mai stau , sunt obosiți si triști. Mulți dintre copiii provin din familii divorțate si stau o saptamana la un părinte si o saptamana la celalat. Pentru că au trecut prin terapii au invatat despre traume, despre nevoia de atenție, despre ,,asta e viața!”-cum mi-a mărturisit Tania din clasa a V-a.
Soluțiile identificate:
- schimbarea orarului în special orele de după pauza de masa
- fixarea responsabililor activităților de relaxare de după masa de pranz
- reducerea numărului de ore de la 7 ore la 6 ore pe zi
- combinarea activităților statice cu cele dinamice pentru sanatatea fizică si mentală a acestora
-crearea unor spații pentru activități relaxante
Activitățile realizate de elevi:
Elevii au ales mărirea timpului pentru pauza de masa de la 10 minute inițial la 30 minute, iar timpul rămas din acea ora sa fie destinat activităților relaxante care sa contribuie la liniștea fizica si psihica astfel incat digestia să se facă în condiții optime.
conducerea școlii a fost de acord cu aceste schimbări însă unii părinți au reacționat, ,,noi plătim pentru ore nu pentru alte activități astfel că după o luna s-a trecut la respectarea orarului cu promisiunea ca anul viitor sa aiba ore ușoare după pauza de pranz. Copiii au fost mulțumiți de ce au reușit, la fel și eu. Cand auzi de învățământ privat îți faci o idee, abia atunci când lucrezi acolo înțelegi cum stau lucrurile cu adevărat.
Procesul de implementare a activităților:
-elevii au propus o întâlnire cu reprezentanții conducerii școlii unde și-au exprimat nevoia de a mari pauza de masa de la 15 minute la 30 minute
-și-au realizat un set de activități pe care să le desfășoare la alegere, după pauza de masa cum ar fi: relaxare în curtea școlii atunci cand timpul permite, lectura, jocuri: sah, cubul rubik,cărți, socializare etc .
-au propus responsabilizarea elevilor privind alegerea activităților astfel incat sa nu se creeze haos
-împreună cu elevii si profesorii am desfășurat un joc de creștere a încrederii de sine intitulat ,,pornește autobuzul”, toți participantii au fost extrem de entuziasmați.
Toti adultii prezenți s-au arătat impresionați de proiect și au agreat ideea.
Rezultatele proiectului:
Prin aceste activități din cadrul proiectului elevii au dialogat, au înțeles cât de importantă este coeziunea grupului, au dat dovada de creativitate, au învățat să își exprime punctul de vedere, să găsească soluții la problema lor, să asculte, să prezinte celor in măsura sa valideze soluționarea problemei, să se responsabilizeze.
Beneficiarii proiectului:
Activitățile au fost realizate așa cum am spus în săptămâna altfel, grupul de lucru a insumat 30 elevi, de reușita acestui proiect va beneficia toata scoala, incepand de anul acesta pauza de masa a devenit de 30 minute, urmează ca în anul școlar viitor să se faca schimbări la orarul elevilor.
Feedback:
Părinții au sustinut si apreciat acest demers, câțiva părinți solicitaseră conducerii școlii mărirea timpului acordat pauzei de masă, unii elevi nu aveau timp să mănânce, alții mâncau pe fugă și li se făcea rău.
Precizez ca mulți dintre copiii de aici mănânca micul dejun la școală, la 10 au fructe, urmează masa principala gătită la cantina formată dintr-o ciorba si două feluri 2 la alegere, la 16 au o tartă sau o prăjitură făcută tot la cantină.
Sunt mulți copii care mi-au mărturisit că acasă la ei nu se gătește, mănânca hrană rece seara sau comandă ceva .
Dificultăți întâlnite:
Am avut libertatea de a derula acest proiect, am organizat o diseminare a proiectului în sala de festivități unde au participat toți elevii claselor 5-7 ( Scoala Luca anul acesta a ajuns la clasa a VII-a), profesorii, reprezentanții conducerii și ai Consiliului de Administrație.
Le-au plăcut foarte mult ideile elevilor, modul de prezentare, au aprobat pauza d masa de 30 minute, schimbarea în orar va fi posibila de anul viitor . Dificultatea a constat în atitudinea unor părinți care au comunicat școlii ca ei plătesc pentru ore nu pentru timp liber! am început la clasa unde sunt diriginta sa lucrez si cu parintii , urmeaza sa intensificam acest demers în anul ce urmează.
Durata de implementare a proiectului:
Februarie 2024
Promovarea proiectului:
Proiectul a fost promovat în cadrul întâlnirilor cu părinții, prezentat Consiliului de Administrație al școlii si a primit aprobarea acestor foruri decizionale, parțial anul acesta și în totalitate de anul școlar viitor.
Susținerea impactului:
Școala Gimnaziala Luca anul acesta a depus toate documentele necesare la Ministerul Invatamantului si incepand de anul viitor va deveni Liceul Teoretic Luca.
Prin acest proiect programul se va modifica atat privind orele de curs cât si pauzele aferente. Îmbinarea orelor teoretice cu activități dinamice diverse va aduce starea de bine atat in randul profesorilor cat si al elevilor. Elevii au făcut cunoștință cu organizația ALL Grow, au urmat pașii proiectului conform metodei Design Thinking, au beneficiat în cadrul saptamanii siguranței pe internet de materialele puse la dispoziție de All Grow , urmărind videoclipurile Media Innovators.
Imi propun ca anul următor sa integram in orar optionalului Design Thinking eu fac schimbarea! Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi! We can!
Comentarios