Schimbarea începe cu…mine - Liceul Teoretic, Comuna Filipeștii de Pădure,
Copiii au identificat problemele din jurul lor. Au notat pe un flipchart aceste probleme. S-au organizat în echipe pentru a căuta împreună soluții. Au creat liste cu posibile soluții- practice, la îndemâna oricui, ușor de aplicat.
Proiect facilitat de Mitrescu Elena
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Mizeria, gunoaiele, poluarea
Violența unor copii (bullying-ul)
Oameni săraci
Animale stresate de petarde
Provocările alese:
Am discutat fiecare situație și împreună am fost de acord că educația poate ajuta la rezolvarea celor mai multe dintre problemele cu care ne confruntăm.
Educația înseamnă politețe, respect- față de oameni, față de natură, față de viața animalelor, față de planetă. Nu în ultimul rând, bunătatea poate schimba răul în mai bine. De aceea, copiii au decis că superputerile lor sunt POLITEȚEA și BUNĂTATEA.
Soluțiile identificate:
PROBLEMA- SOLUȚIA
Activitățile realizate de elevi:
Copiii au creat o listă cu soluții, ușor de aplicat și cu feedback rapid.
Să facă complimente oamenilor.
Să salute colegii, profesorii, rudele, vecinii.
Să spună ”STOP!” violenței de orice fel.
Să își ajute colegii la nevoie.
Să spună mereu adevărul.
Procesul de implementare a activităților:
Copiii au aplicat soluțiile imediat, în pauze.
Am invitat la noi în clasă colegi mai mici, din clasa pregătitoare, împreună cu care au lucrat la machete- școala visată, parcul cu coșuri pentru reciclare, adăpostul pentru animale.
La serbarea de Crăciun fiecare copil a fost Moș Crăciun pentru un coleg, pentru care a pregătit un cadou surpriză.
Rezultatele proiectului:
Copiii s-au entuziasmat, au fost bucuroși să identifice problemele, situațiile care nu sunt pe placul lor și apoi să descopere singuri soluțiile. Atunci când schimbarea începe cu propria persoană, rezultatele sunt de durată. Proiectul dezvoltă mentalitatea de creștere a copiilor, atitudinea deschisă față de probleme, stimulează creativitatea.
Beneficiarii proiectului:
Primii beneficiari sunt cei 19 copii din clasa noastră, dar cu siguranță vor fi mult mai mulți, pentru că micuții mei elevi au îndrăgit ideea de ,,a da mai departe” faptele bune, de a răspândi faptele bune.
Feedback:
Reacțiile părinților au fost pozitive, încurajând copiii să se implice în proiect.
,,Astfel de proiecte aduc schimbarea cu adevărat.” (V.R.)
,,Mi-a plăcut ideea de ,,a da mai departe”. Copilul meu a primit-o ca pe o joacă, dar și ca pe o responsabilitate. Bravo!” (T.A.)
Dificultăți întâlnite:
În primul rând timpul. A fost puțin mai greu să acordăm timpul necesar fiecărei etape. Cu toate că începutul a fost puțin mai dificil, entuziasmul copiilor pentru activități ,,din afara cutiei” a făcut ca procesul să se desfășoare firesc și să îl scoatem dintre pereții clasei.
Durata de implementare a proiectului:
Săptămâna Școala Altfel- 18-22 decembrie 2023
Promovarea proiectului:
Nu am promovat foarte mult proiectul, cel puțin, nu încă. Am postat un rezumat în imagini pe pagina de facebook a școlii.
Susținerea impactului:
Poate vom folosi un sistem de recompense pentru cei care continuă să pună în practică ideile, soluțiile.
După vacanță vom crea un model de insigne pe care le vor purta copiii și pe care le pot dărui prietenilor lor care aderă la ideile proiectului.
Comments