Viață sănătoasă, Liceul Teoretic Mihai Viteazul Vișina
Proiectul se bazează pe dorința elevilor de a trăi sănătos, într-o lume sănătoasă și într-un mediu sănătos. Această dorință se poate realiza prin atenția care trebuie acordată sănătății și prin respectarea unor reguli de viață sănătoasă, prin atenția acordată mediului înconjurător, prin protejarea lui, dar și prin promovarea păcii și a toleranței. Elevii clasei a X-a B au reflectat, apoi au găsit soluții la unele probleme legate de sănătate sau de protejarea mediului înconjurător. Ulterior, au trecut la acțiune.
Proiect facilitat de Ilie Anca-Irina
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Plecând de la identificarea unor probleme de sănătate fizică și psihică, cum ar fi: obezitatea, anemia, probleme ale sistemului muscular, circulator etc., lipsa de comunicare, comportamentul negativ, elevii au identificat anumite cauze: sedentarismul, mâncarea nesănătoasă, lipsa de mișcare în aer liber, folosirea în exces a telefonului mobil, lipsa de respect pentru mediul înconjurător, lipsa de atenție pentru sănătate.
Provocările alese:
Problema aleasă a fost lipsa de atenție acordată sănătății, deoarece s-a constatat faptul că din ce în ce mai mulți copii și adolescenți suferă de diverse boli cauzate de sedentarism, mâncare nesănătoasă, folosirea excesivă a telefonului mobil etc.
Soluțiile identificate:
Soluțiile la care s-au gândit elevii pentru a avea o viață sănătoasă sunt:
1. Practicarea regulată a exercițiilor fizice
2. Alimentație echilibrată
3. Hidratare adecvată
4. Somn bun
5. Eliminarea stresului
6. Petrecerea timpului în natură (în aer liber)
7. Obiective clare, realizabile
8. Deconectare digitală
9. Relații frumoase
10. Învățare continuă.
Soluțiile alese sper implementare:
Dintre toate soluțiile enumerate a fost aleasă petrecerea timpului în natură, deoarece natura oferă mai mult pentru menținerea sănătății și a stării de bine.
Procesul de implementare a activităților:
Elevii au petrecut mai mult timp în natură (pe stadion, la pădure), unde au făcut sport, s-au jucat diverse jocuri de mișcare și de comunicare, au reciclat materiale, au creat postere cu mesaje diverse legate de protejarea mediului înconjurător, de ceea ce presupune viața sănătoasă, au consumat fructe și legume proaspete, s-au deconectat digital.
Rezultatele proiectului:
Elevii trăiesc fumos și sănătos, își respectă în continuare sănătatea, respectând, de asemenea, natura și mediul înconjurător.
Feedback:
Ce bine este afară! – Ștefi S.
E mai plictisitor în clasă cu telefonul! – Nicu D.
Durata de implementare a proiectului:
Octombrie - Noiembrie 2024
Promovarea proiectului:
Am vorbit despre acest proiect cu conducerea școlii, cu unii colegi, cu elevii. Toți au fost încântați de activitățile desfășurate.
Comments