Vrăbiuţele vesele, Şcoala Gimnazială Nr. 25 Braşov
În cadrul proiectului, elevii au participat la activităţi de conştientizare a importanţei educaţiei, identificarea tipurilor de educaţie, drepturile copilului, asigurarea unei educaţii de cât mai bună calitate pentru toţi copiii, identificarea unor copii din medii defavorizate pe care i-au ajutat cu cărţi, jocuri educative şi haine pentru a-şi putea continua educaţia.
Proiect facilitat de Vida Daniela
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
- Lipsa empatiei în rândul colegilor;
- Slaba cunoaştere a drepturilor şi îndatoririlor de către copii;
- Faptul că nu există laboratoare şcolare şi spaţii de învăţare prin experienţă directă;
- Existenţa multor colegi care nu au un minim de resurse pentru a se dezvolta corespunzător.
Provocările alese:
Elevii au fost impresionaţi de colegi de aceeaşi vârstă de la o şcoală din mediul rural, majoritatea de etnie romă, care nu aveau haine, cărţi şi nici măcar nu reuşeau să ajungă la şcoală zilnic.
Au empatizat cu ei şi au organizat un târg cuvânzare şi au donat bani şi alte produse pentru a le veni în ajutor.
Soluțiile identificate:
Eveniment caritabil;
Au donat cărţi şi jocuri pe care le aveau deja;
Au identificat nevoile de bază şi au cumpărat ajutaţi de părinţi haine şi rechizite.
Activitățile realizate de elevi:
Toate soluţiile au putut fi implementate deoarece am avut sprijinul părinţilor şi al comunităţii locale, dar şi al direcţiunii şcolii.
Procesul de implementare a activităților:
În prima etapă, elevii au colectat cărţi şi jocuri educative pe care apoi le-au sortat în funcţie de vârsta căreia se adresează şi de înterese.
Apoi, elevii împreună cu părinţii au confecţionat decoraţiuni care au fost vândute în cadrul unui târg şi banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de haine şi produse de igienă.
Rezultatele proiectului:
Copiii din medii defavorizate (Şcoala Gimnazială Caţa Braşov) au fost bucuroşi de darurile oferite şi s-a decis continuarea proiectului şi pentru anul viitor.
Beneficiarii proiectului:
Beneficiarii direcţi au fost cca 70 de copii de la Şcoala Gimnazială Caţa Braşov, iar indirecţi au fost familiile acestora, în special fraţii şi surorile (fiind familii cu numeroşi copii).
Feedback:
Mai mulţi copii au plecat acasă direct îmbrăcaţi cu hainele primite, unii mergeau pe stradă şi răsfoiau cărţile primite. Se citea bucuria în ochii copiilor.
Dificultăți întâlnite:
Timpul relativ scurt de implementare;
Distanţa destul de lungă până la beneficiari – am folosit maşiunile personale ale cadrelor didactice
Durata de implementare a proiectului:
Octombrie - Decembrie 2023
Promovarea proiectului:
Am prezentat proiectul colegilor şi direcţiunii, copiilor, Asociaţiei de părinţi a şcolii, am luat legătura cu Şcoala Gimnazială Caţa Braşov. Din fericire, ajutorul primit din toate sursele a condus la implementarea cu succes a proiectului.
Susținerea impactului:
Ne dorim ca pe viitor să facem vizite la Şcoala Gimnazială Caţa Braşov împreună cu o parte din elevi, să organizăm un schimb de scrisori şi să revenim cu cărţi şi alte materiale cât de des putem.
Comments