top of page

PAVAREA DRUMULUI CĂTRE LECTURĂ Școala Gimnazială Șelaru, Dâmbovița

Elevii clasei a V-a, împreună cu profesoara lor dirigintă, au pornit într-o călătorie prin școală.


Cei doisprezece elevi au descoperit cancelaria, copacul cu lucrările elevilor de la etajul unu, curățenia din școală, profesorii zâmbitori, colegii curioși și panourile cu lucrările lor. Însă au fost speriați de limbajul și comportamentul unor elevi de la clasa a VI-a și a VIII-a. S-au întrebat ce pot face ca elevii cei mari să fie mai prietenoși. Și-au dat seama că activitățile împreună îi pot apropia și pot comunica frumos. Au stabilit un plan și au realizat un colț al lecturii pentru ca în pauze să se uite împreună pe diverse cărți.


Elevii au încredere că lectura îi va face mai prietenoși.


Obiectivul principal identificat a pornit de la o idee lansată de un băiețel la începutul activității, el susținea că vrea să se simtă ca acasă în școală, să comunice cu ceilalți, să interacționeze cu ei, să facă activități cu cei mici, sau cu cei mari, să împărtășească experiențe. Obiectivul principal este crearea unui spațiu familial pentru toți elevii, acesta este unul SMART, deoarece este specific soluției noastre, măsura și realizabil prin acțiunile de construire a unui colt al lecturii, este adaptat realității care ne înconjoară, elevii nu mai citesc, și are statut durabil.


Proiect facilitat de BARBU IULIANA CORNELIA





Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Problemele identificate de elevi:

- Părinți plecați în străinătate, familii monoparentale;

- Păstrarea curățeniei, colectarea separată a deșeurilor;

- Limbaj inadecvat, etichetare, calomnie.



Provocările alese:

Elevii au constatat că problema este limbajul unor colegi mai mari, aceștia vorbesc urât, jignesc, chiar au un comportament inadecvat față de ceilalți și de personalul didactic și nedidactic. Au ales să rezolve această problemă pentru că, de cele mai multe ori, certurile dintre ei pleacă de la vorbele urâte, de la un limbaj pe care mulți nu-l tolerează.




Persoanele afectate de problemă:

Elevii afectați sunt aceia care nu știu să se apere, nu știu să se facă înțeleși, cei din medii sociale defavorizate sau din familii monoparentale. Aceștia sunt deranjați de modul cum li se vorbește, sunt jigniți pentru că sunt supraponderali, că poartă ochelari sau că au probleme de vorbire/de exprimare.


Soluțiile identificate:

Soluții:

-chestionarea elevilor;

- implicarea părinților în activități extrașcolare și școlare;

- atragerea elevilor spre lectură prin vizite la bibliotecă;

- confecționarea unor cutiuțe cu povești în fiecare clasă, în care elevii își vor pune propriile impresii, sentimente trăite la școală;

- amenajarea unui colț de lectură în holul școlii, (elevii aduc la școală cărți cu povești pentru a fi împrumutate sau citite în pauze);

- implicarea elevilor de diferite vârste în diverse activități/jocuri (scenete, jocuri de rol, etc);

- petreceri tematice (deghizare într-un personaj preferat).


Soluțiile identificate pot fi folosite în ameliorarea multor cauze, important este ca elevii să se simtă confortabil la școală, să socializeze, să formeze noi prietenii și să își lărgească orizontul cunoașterii.




Activitățile realizate de elevi:

Soluția aleasă cu elevii a fost achiziționarea pentru clasa noastră a trei coșuri de gunoi și etichetarea acestora pentru hârtie, plastic și biodegradabile. Elevii au avut multe idei, dar după ce le-am grupat și le-am așezat în grafic, ideeacu efortul cel mai mic, dar care are impactul cel mai mare a fost aplicarea proiectului la clasa noastră. După realizarea proiectului, vom da exemplu și celorlalți elevi din școală să se implice în selectarea deșeurilor.




Obiectivele alese:

Elevii au plecat în rezolvarea problemei de la lipsa lecturii în viața lor și fiecare a venit cu câte o soluție. Soluțiile identificate se vor concretiza în activități la nivelul școlii pentru a promova necesitatea lecturii. Aceștia au stabilit ca principală soluție amenajarea unui colț de lectură în holul școlii.



Procesul de implementare a activităților:

Pentru a pune în aplicare soluția, au realizat următoarele activități în decursul unei săptămâni:

-au chestionat elevii din școală pentru a observa cât de mult le place să citească și ce le place să citească;

-au promovat în școală realizarea unui colț de lectură prin donarea unei cărți;

-au realizat colțul de lectură.


Obiective:

-să lucreze în echipă;

-să socializeze cu toți elevii din școală;

-să colaboreze în diverse activități cu ceilalți elevi din școală;

-să promoveze un comportament adecvat vieții de școlar;

-să participe cu interes și plăcere la activități.




Rezultatele proiectului:

Obiectivele au fost atinse, pentru a realiza un colț comun de petrecere a timpului în școală, elevii au format echipe și au promovat acțiunile proiectului. Elevii din școală, în pauze, se opresc și răsfoiesc împreună cărți. Nu a fost nevoie de o iterație a proiectului, deoarece elevii implicați au privit din perspective diverse și au comunicat cu ceilalți din școală, colaborând și cu cadrele didactice, chiar și cu personalul nedidactic.


Impactul proiectului:

Rezultatele proiectului sunt comunicarea și relaționarea eficientă între elevi. Elevii implicați au constatat că cei mari au început să fie atenți la felul în care se exprimă, se întâlnesc la Colțul de lectură și discută despre cărți, despre filme, despre vedete etc., își împrumută cărți din biblioteca personală.



Beneficiarii proiectului:

Colțul de lectură este dedicat tuturor elevilor din școală, (63 de elevi) din clasele I, a III-a, a V-a, a VI-a, a VIII-a. Cărțile sunt pentru toate vârstele, majoritatea sunt donate de elevi, cele mai citite sunt atlasele geografice, cărțile cu povești de colorat și benzile desenate.


Feedback:

Elevii de la clasa I au fost foarte încântați că au găsit cărți cu povești de colorat și au stabilit între ei ca fiecare să coloreze câte o pagină.




Dificultăți întâlnite:

Dificultățile au apărut în momentul când am rămas fără un colaborator important, doamna bibliotecară a comunei s-a stins din viață, a fost alături de noi în activități și ne-a sprijinit, a fost foarte apropiată de elevi. Nu am depășit momentul și Colțul de lectură îi este dedicat dumneaei.

Durata de implementare a proiectului:

Soluția a fost implementată într-o săptămână, dar elevii au continuat să aducă cărți și încă dorim ca acel colț de lectură să se dezvolte, cu scaune și măsuțe.


Promovarea proiectului:

Proiectul a fost promovat de elvii de la clasa a V-a, prin discuții cu ceilalți elevi și cu profesorii de la clasă, realizând un afiș. Promovarea în comunitate s-a realizat prin intermediul părinților în ședințele cu aceștia. Am discutat despre proiect și cu comisia ARACIP care a lăudat munca copiilor și a menționat că elevii implicați sunt mândri de reuțita proiectului.


Susținerea impactului:

Pe viitor vom realiza proiectul la nivelul întregii școli, vom căuta sponsori care să ne ajute cu

Am discutat cu părinții elevilor de la clasa a V-a (12 părinți), cu profesorii în ședințele de consiliu (aproximativ 20 cadre didactice), cu personalul de întreținere (3 persoane), doamnele inspector ARACIP (2), am diseminat proiectul într-un curs de formare la nivelul județului (Strategii și tehnici de adaptare a elevului la ciclul gimnazial și liceal).


Elevii sunt încântați să joace diverse roluri, pe viitor, vor să realizeze spectacole pentru comunitate, cel puțin unul pe lună, să dezvolte spațiul creat momentan, cu scaune pufoase și măsuțe pentru a facilitat vizionarea de filme.





Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page