
VOTEAZĂ UN PROFESOR
SĂ REPREZINTE ROMÂNIA ÎN TAIWAN
Profesorii care au aplicat metodologia SIAC în anul școlar 2017-2018 au intrat în competiția să reprezinte România la conferința educatorilor din peste 65 de țări. Conferința se va organiza între 30 Noiembrie si 2 Decembrie în Taiwan. Costurile de deplasare și cazare pe parcursul conferinței vor fi acoperite de All Grow România împreună cu echipa de organizatori.
Un profesor va fi selectat pe baza punctajului obținut după cum urmează:
- 33.3% interviu cu echipa All Grow
- 33.3% vot public în perioada 1 August - 1 Septembrie
- 33.3% votul juraților competiției Change Architects de anul acesta
Câștigătorul va fi anunțat pe 15 Septembrie 2018.
Popescu Ileana Alina
Ce vă motivează să lucrați cu copiii?

Copiii sunt cei de la care am mari speranțe. Pentru a face ca ele să se împlinească, am ales să fiu profesor și bibliotecar. Destinul a făcut să le profesez pe ambele în școala Păuleștilor de Prahova. În plus, am redeschis voluntar biblioteca comunală. Eu și copiii localității suntem împreună ori de câte ori e nevoie!
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Acest Program reprezintă oportunitatea de schimbare: eu pot, noi putem!
Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Foarfecă Liliana

Sunt profesr de limba si literatura romana, la o scoala gimnaziala din Focsani, din anul 1999, avand o vechime in invatamant de 18 ani. Aceasta profesie ma satisface pe deplin din mai multe puncte de vedere. In primul rand, dorinta de a fi profesor s-a manifestat din copilarie, cand jocul meu preferat era de-a scoala. Ulterior, acest vis s-a materializat, jocul a devenit realitate si ceea ce acum se cere a se face intr-un mod cat mai serios si mai responsabil, actul didactic, incerc sa-l transform cu tact si maiestrie pedagogica intr-un joc cat mai placut copiilor care-mi sunt elevi. Sa fiu profesor este lucrul cel mai usor de exprimat. Face parte din natura mea, din firescul meu si ceea ce ma fascineaza cel mai mult este metamorfoza proprie care se produce de fiecare data cand intru in sala de clasa si ochii copiilor sunt atintiti asupra mea. Nu am simtit niciodata amenintarea rutinei, pentru ca am evitat sa merg pe carari batatorite si pentru ca cei mici sunt mereu altii. Fiecare individ este unic si nu cred ca poate interveni monotonia in aceasta meserie. Ma simt implinita cand stiu ca am modelat un caracter, am format o personalitate si ca am consolidat cunostintele unor oameni pentru care poti ramane un nume, o amintire de neuitat. Pentru ei, copiii, eu pot fi un model, de aceea dorinta mea este ca tot ceea ce fac impreuna cu ei sa fie de calitate, interesant si util pe drumul devenirii lor ca oameni.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul Change Architects a reprezentat un element de noutate in viata scolara a unor elevi dornici sa se afirme si sa-si exprime ideile. Programul a provocat gandirea si creativitatea copiilor, le-a pus la incercare ambitia si perseverenta, le-a testat spiritul de echipa, altruismul, generozitatea. Pentru mine, ca profesor, a reprezentat cea mai buna alegere de a diversifica activitatea educativa, de a o face atractiva si eficienta. Fiind unii dintre castigatorii competitiei, ne simtim mai increzatori in fortele proprii, cu o mai mare dorinta de schimbare si mult mai optimisti. Nu in ultimul rand, programul ne-a oferit ocazia de a ne face cunoscuti in comunitate si de a promova imaginea scolii noastre
Andrei Adela-Maria

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Motivația de bază este dragostea enormă față de copii. Este o ocupaţie de suflet, care se face cu sufletul şi care ne răsplăteşte… cu suflet. Am învăţat în 25 de ani de activitate la catedră că trebuie să zâmbesc, să las la uşa clasei toate problemele personale şi să fiu mentor şi prietenă pentru elevii mei. Dacă zâmbesc, zâmbetul se va întoarce aproape mereu, ceea ce îmi înfrumusețează viața. Îmi place să mă aflu alături de copii cu sufletul şi cu tot ce ştiu și să le aud vocile cristaline. Ca profesor de Ed. Tehnologică îi învăț să se adapteze tuturor provocărilor, să nu fie niciodată obosiți sau plictisiți, să se implice activ în diferite activități școlare și extrașcolare. Și atunci, cu dragoste, răbdare, încurajare, prietenie, omenie elevul învață aceste calități, le aplică și, devine… OM.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Change Architects pentru mine înseamnă o recunoaștere a schimbărilor generate de elevii mei prin implicarea activă a acestora în diferite activități. Implicarea elevilor în aceste proiecte a avut ca rezultate dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a analiza corect situațiile-problemă întâlnite pentru a lua decizii corecte. Și nu în ultimul rând aceștia s-au transformat în super-eroi cu super-puteri ce au legat prietenii, au învățat să lucreze în echipă dezvoltându-și competențele antreprenoriale
Dragomir Alina

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Îmi doresc să avem o țară mai bună, cu oameni mai buni, agenți activi ai schimbărilor spre evoluția pe care ne-o dorim toți. Educația este cea mai bună cale de a realiza aceste lucruri și de a contribui direct la schimbările pe care le doresc pentru țara noastră. Este mai facil să crești copii sănătoși decât să repari adulți. Copiii sunt cei mai receptivi la schimbare iar meseria de profesor are cel mai mare impact în formarea lor. Lucrul cu copiii îmi oferă oportunitatea de a face diferența, de a face lucrurile să se întâmple și de a avea un impact pozitiv asupra societății. Simt că este nevoie ca elevii să aibă o experiență plăcută în timpul actului didactic, iar predarea îmi permite să lucrez atât cu mintea cât și cu sufletul copiilor astfel încât aceștia să devină încrezători în forțele proprii, dedicați pasiunilor, creativi și cu dorința de a se alătura efortului de a îmbunătăți lumea. Am văzut că se poate!
Întotdeauna am crezut că elevii mei pot face mai mult decât să termine un ciclu școlar, că se pot transforma sau pot deveni mai buni și acum am convingerea că aceste lucruri sunt posibile după ce am devenit martorul schimbării în bine a elevilor mei. Îmi văd elevi sau foști elevi cum își descoperă aptitudinile și pasiunile pe măsură ce cresc. Întotdeauna am știut că o pot face și acum o fac, iar acesta este pentru mine motivul pentru care merg înainte. Sunt de părere că misiunea mea nu este doar de a transmite niște informații standardizate conform programei școlare, ci una de a forma viitori adulți care să înțeleagă, să aprecieze și mai ales să inspire la rândul lor alte persoane valorile domeniului biologiei. În același timp simt că este datoria mea să folosesc experiența acumulată pentru a îmbunătăți atât performanța școlară a elevilor mei cât și numărul celor care reușesc să urmeze o carieră de succes. Nu toți ajung să aibă în viață traseul dorit, unii se limitează și nu reușesc să-și atingă potențialul, iar alții experimentează partea întunecată a societății. Îmi doresc ca numărul acestora să fie din ce în ce mai mic, iar pentru asta îmi dedic tot timpul, nu numai cel petrecut în școală. Păstrez legătura și în afara orelor cu elevii mei și păstrez legătura cu foștii elevi. Le asigur întreaga mea disponibilitate, fiind mereu aproape de ei atât cu clarificări care țin programa didactică, dar și cu sfaturi pe care ei mi le cer cu privire la viața lor personală, iar aici apare pentru mine cea mai mare satisfacție profesională: confirmarea legăturii bazată pe încredere între elev și profesor.
Îmi place să lucrez cu copiii, mai ales cu cei din ciclul gimnazial pentru că aici ritmul este cel mai intens, iar la această vârstă pot fi rezolvate o mare parte din probleme. Îmi place că pot aborda subiecte complexe în discuții serioase iar la final să primesc îmbrățișări din partea lor! Aici este momentul în care simt că pot face lucrurile să se întâmple! În cei 7 ani de învățământ am căutat mereu să le ofer elevilor mei mai mult decât perspectiva oferită de conținutul cognitiv recomandat de programa școlară de biologie. Change Arhitects se îmbină perfect cu nevoile pe care eu le descopăr în educația copiilor, nevoile de a se implica în lucruri reale, practice, cu finalități rapide. Mă bucur că există astfel de proiecte, care dezvoltă tinerii și pe alte aspecte ale personalității lor.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul Change Architects este o oportunitate de a-i face pe elevi să conștientizeze faptul că pot produce singuri schimbările pe care și le doresc. Implicarea copiilor în program le-a oferit o nouă perspectivă asupra modului de abordare a problemelor; au luat inițiativă și au acționat în mod responsabil, asumându-și toate etapele de implementare, inclusiv continuitatea de după încheierea etapelor proiectului. Sala de lectură va funcționa coordonată de elevii care au realizat-o în cadrul proiectului. Implicarea copiilor în acest proiect le-a dat încredere în ei și în potențialul lor de a transforma lumea. Efortul lor a fost încununat de satisfacții venite și de la faptul că toți elevii din școală beneficiază de pe urma muncii lor. Faptul că nu au câștigat concursul a fost mult mai bine primit de elevi decât în cazul altor proiecte, deoarece satisfacțiile au venit în primul rând din plăcerea ce a realiza ceva care are finalitate și utilitate pentru toată școala. Nu aș exagera dacă afirm că acest proiect a pus o cărămidă la baza evoluției lor spre maturitate în sensul de dezvoltarea unor viitori adulți responsabili. Proiectul a fost realizat de copii cu plăcere, implicare, simț de răspundere și sentimentul de a face ceva important, ceea ce le-a canalizat energia spre activități și nu spre competiție. Cea mai mare satisfacție a mea ca profesor a fost să văd cum a crescut spiritul lor de inițiativă și încrederea în ei, încât acum vor să rezolve toate problemele identificate, fără să-și pună vreo limită. Cred că piesa cu cel mai mare impact (asupra elevilor implicați) din cadrul proiectului este constituită de rezolvarea unei probleme reale, concrete, nu imaginative, fictive.
Barbu Liana

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Nu as putea sa spun "lucrez"cu copiii mei .Noi am invatat sa ne construim vise impreuna,sa daramam bariere si sa zburam impreuna.Copiii mei sunt"speciali".Si sunt speciali in sensul frumos al cuvantului:ofera dragoste neconditionat,sunt "barometrul"meu pentru oamenii frumosi sau urati la suflet,sunt de multe ori "sutul in ..."sa merg mai departe.Sunt profesor de psihopedagogie speciala si de la acesti copii am invatat cea mai importanta lectiei a vietii:faptul ca am acasa 2 copii sanatosi nu este un dat ci un privilegiu;faptul ca eu ma bucur de o facultate absolvita de copilul meu nu este egal cu bucuria unui parinte de copil special ca azi nimeni nu a adus lacrimi in ochii puiului sau;sunt in urma 20 de ani de cand am devenit parte a acestor povesti si la fiecare sfarsit de an scolar multumesc copiiilor mei ca mi-au permis sa fiu parte a drumului lor.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul Change Architects a aparut in povestea noastra in momentul in care cautam cai prin care sa demonstram lumii ca acesti copii pot face!a venit ca o gura de aer de care aveam nevoie pentru a sti incotro s-o pornim.A produs schimbari in noi,profesorii:a trebuit sa gandim strategii prin care sa ne facem copiii sa inteleaga ce ar trebui ei sa faca,sa gasim modalitati prin care sa-i facem sa gaseasca ei temele,solutiile;a produs schimbari in copii -au devenit increzatori in ei,au devenit mai deschisi in a spune unde invata(multi dintre ei ascund faptul ca invata intr-o scoala speciala de frica de a nu fi marginalizati)-si-au adus prietenii sa vada gradina;au inteles ca POT ,ca pot sa fie sprijin pentru cei mai mici ca ei,ca pot demonstra prin realizarile lor ca sunt importanti,nu prin violenta;au invatat sa aiba rabdare,sa inteleaga ca rezulatele,reusitele nu apar peste noapte,ci in timp;daca anul trecut proiectul a fost poate mai '"ïnchis",cu impact puternic doar in scoala,anul acesta am prins "curaj"si am iesit in lume:am strans fonduri mergand la locurile de munca ale unor parinti (recunoastem doar 2,dar target-ul pentru anul viitor este mult mai mare).Si cea mai mare schimbare,consideram noi,este faptul ca acest program a intrat in normalitatea noastra:gandim deja ce vom face anul urma
Hărșan Carmen Liana

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
În cei 25 de ani in invăţămant am cautat mereu sa dezvolt elevilor dragostea pentru viaţă, atât în forma structurată a lecţiilor cât şi prin educaţia nonformală. Copiii au credinţă şi motivaţie pentru a face şi dori schimbarea în viaţa lor mult mai mult decât adulţii. Ideile, aspiraţiile şi comportamentele lor au nevoie de îndrumare, susţinere şi încurajare permanentă pentru a putea trece de la stadiul de obiective la sarcini realizate. Cea mai mare satisfacţie pentru mine este să vad că elevii mei şi+au îndeplinit visele şi că în atingerea lor am contribuit şi eu (profesor cultură civică, psiholog, diriginte).
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul Change Architects reprezintă oportunitatea de a arăta elevilor că stă în puterea lor de a face schimbarea pe care o doresc, de a -i determina să găsească cele mai creative soluţii şi de a -şi demonstra că nimic nu este imposibil de realizat. Însă cel mai important în acest proiect a fost faptul că nu au fost forţaţi să facă nimic din ce nu au vrut să facă, şi ca urmare au descoperit că au un rol şi ei în comunitate. Fiind psiholog a fost pe sufletul meu iincluderea laturii emoţionale în metodologia SIAC şi deviza finală "Şi eu pot!" care a demonstrat încă o dată forţa şi puterea minţii. Multumesc din suflet pentru o experienţă interesantă!!!
Liliana Ștefănică

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Sunt profesor pentru învățământ primar, cu o vechime de 38 de ani. Cred că aceasta este vocația mea: să dăruiesc încredere celor mici că vor reuși prin muncă să-și depășească limitele. Mereu le-am spus: dacă vrei cu adevărat, poți să faci un vis să devină realitate!
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul a venit în întâmpinarea problemelor cu care mă confruntam la unitatea de învățământ la care funcționam de câteva luni: comunitate preponderent rromă, deficiențe educaționale provenite din comportamente familiale și etnice specifice și o opoziție în acceptarea unor norme de civilizație elementară. Teoria nu avea efect, modelele lipseau, apatia și neputința afișate erau dezarmante. Am reuțit să mobilizez colectivul de elevi, să implic părinții, să captăm atenția comunității și să oferim un model noi, cei mai mici elevi din școală: clasa pregătitoare. Ne-a sprijinit mult conducerea școlii și am fost subiect de știri la televiziunea locală Roman TV și de articol la ziarul Monitorul de Roman.
Achiței Marinica
.jpg)
Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Sunt invatatoare si, de-a lungul celor 28 de ani de activitate m-a preocupat sa dezvolt la copii atât inteligenta cognitiva cat si pe cea emotionala, sa le formez abilitati de viata independenta, sa le stimulez creativitatea dar mai ales sa le propun proiecte care sa pună accent pe lucrul in echipa, comunicare si implicare in dezvoltarea comunitatii din care fac parte.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Acest proiect reprezintă materializarea ideilor noastre, o oportunitate de a demonstra ca SE POATE începe schimbarea chiar si cu cei mici.
Cristian Tatiana

Ce vă motivează să lucrați cu copiii?
Sunt profesor de matematica de 27 de ani, imi place ceea ce fac, ma motiveaza : 1. dragostea fata de copii, 2.dorinta de a-mi indeplini menirea de dascal, 3. bucuria de a impartasi cu elevii din ce acumulez, 4.pasiunea pentru bine, frumos, pace si armonie,5. schimbul de energie motivant si creator,etc.
Ce reprezintă Change Architects pentru dumneavoastră și ce schimbări a produs?
Programul se aliniaza incercarilor mele de a arata ca se poate, de a urmari si a duce la bun sfarsit o cauza nobila, de a crea schimbarea, de a face lucrurile sa mearga, etc. Schimbarile produse de acest program sunt stari care au legatura cu cuvintele: alternativa, biodiversitate, calitate, dorinta, elan, fericire, harnicie, iubire, jubilare, lauri, modestie, potential, rezultat, speranta, știinta, trăire, țară, unire.