top of page

OPȚIONAL
DESIGN THINKING- EU FAC SCHIMBAREA!

Prin Ordinul Ministrului Educației nr. 4.165 din 5 aprilie 2024, document publicat în Monitorul Oficial din data de 29 aprilie 2024, a fost aprobat opționalul „Design Thinking – Eu fac schimbarea!”, propus de Asociația All Grow. Disciplina poate fi studiată în clasele a III-a și a IV-a, dar și în clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, pe durata câte unui an școlar, într-o oră pe săptămână.

Programa disciplinei de opțional integrat „Design Thinking – Eu fac schimbarea!” a fost elaborată de Asociația All Grow, în colaborare cu un grup de profesori care și-au asumat pilotarea acestui proiect. Programa de față a fost dezvoltată pe baza unei experiențe de peste șase ani de lucru cu metoda Design Thinking, în cadrul proiectului „Change Architects”.

 

Această programă este structurată în cinci pași, care corespund celor cinci etape ale procesului de Design Thinking și care se finalizează sub forma unui proiect de inovare socială pentru comunitate. Fiecare etapă (Empatizează, Imaginează, Acționează, Reflectează și Comunică) contribuie pas cu pas la realizarea proiectului, prin învățare colaborativă și experiențială.

 

Opționalul „Design Thinking - Eu fac schimbarea!” face parte dintr-un demers educațional postmodern, cu trăsături specifice – pe de o parte, dar și cu relații interdisciplinare și transdisciplinare – pe de altă parte.

Elementul de noutate este contribuția elevilor atât la dezvoltarea comunității locale, cât și global, prin inovații sociale. În cadrul activităților, elevii își dezvoltă competențe și abilități critice, printre care menționăm rezolvarea de probleme, empatia, colaborarea, comunicarea, gândirea critică, gândirea creativă, gândirea reflexivă, dar – poate cel mai important – încrederea în propria capacitate de a realiza schimbare (autoeficacitatea). Astfel, prin realizarea proiectelor în cadrul acestei discipline opționale, elevii vor identifica soluții concrete, contribuind la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă identificate de Organizația Națiunilor Unite.

Te invităm să consulți programele potrivite elevilor tăi și să alegi opționalul Design Thinking - Eu fac schimbarea în anul școlar 2024-2025!

IMG-20240430-WA0003.jpg
bottom of page