Change Architects
Descoperă metoda design thinking!
Change Architects este cea mai longevivă și neîntreruptă inițiativă a Asociației All Grow, lansată în 2017. Prin metode inovatoare precum Design Thinking și Maker Education, programul contribuie la dezvoltarea competențelor secolului XXI, inspirând mii de elevi să devină arhitecți ai schimbării în comunitățile lor.
Poți sprijini acest proiect transformator prin opțiunea Donează din aplicația Home'Bank, secțiunea Educație, disponibilă clienților ING Bank. Fii și tu parte din această poveste de succes în educație!
Despre Change Architects
Change Architects se adresează copiilor cu vârsta între 6 și 18 ani. Prin activități de antreprenoriat social și implicare în devoltarea comunității, elevii devin agenți de schimbare în comunitățile lor. Cadrele didactice folosesc metoda design thinking și îi ghidează pe elevi să identifice provocări din viața de zi cu zi, din comunitate sau de la școală. Elevii analizează și prioritizează problemele și construiesc ulterior soluții pe care le testează în comunitate. Impactul intervenției este analizat în cadrul unor activități de reflecție, iar soluțiile cu potențial scalabil de schimbare sunt prezentate comunităților locale, dar și celor la nivel național. Elevii care trec prin toți pașii acestui proces devin mai puternici și dobândesc competențele cheie ale secolului XXI.
În anul școlar 2024–2025, vor fi două runde de înscriere în cadrul acestui proiect: pe 5 octombrie 2024 și pe 24 ianuarie 2025. Activitățile se vor implementa pe tot parcursul anului școlar și pot fi adaptate pentru Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde sau în cadrul unor alte activități extrașcolare și transdisciplinare.
Experiența elevilor
Cum funcționează?
Programul Change Architects este gratuit și se desfășoară pe parcursul anului școlar.
Anul acesta înscrierile la Nivelul 1 – Inițiere, runda 2 sunt deschise doar în data de
24 Ianuarie 2025.
Iată care sunt pașii de desfășurare a activităților:
24 Ianuarie – 15 Mai 2025
După ce te-ai înscris, echipa noastră te va contacta pe email pentru a te pregăti să aplici metoda Change Architects. Pregătirea include sesiuni de training, discuții lunare și materiale de lucru).
PREGĂTEȘTE-TE
APLICĂ METODOLOGIA
TRIMITE PROIECTUL
Până pe:
15 Mai 2025
24 Ianuarie 2025
24 Ianuarie – 15 Mai 2025
Metoda poate fi aplicată pe tot parcursul anului școlar, inclusiv în Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde.
AFLĂ REZULTATELE
1 Iunie 2025
Experiența cadrelor didactice
Regulament
Inițiativa Change Architects este deschisă tuturor copiilor cu vârste între 6 și 18 ani. Pentru a participa la activități, cadrele didactice trebuie mai întâi să se înscrie. Activitățile cu elevii se pot desfășura pe întreaga durată a anului școlar și trebuie să urmeze ghidul Change Architects Nivelul 1. Prioritatea principală este utilizarea și familiarizarea cu pașii procesului design thinking.
Fiecare proiect va fi evaluat de o echipă de experți, formată din persoane pasionate de educație și antreprenorial social, cu background în aceste domenii, în România sau în străinătate.
Rezultatele vor fi afișate pe platformele de comunicare ale asociației.
Succes tuturor!
Impact pe termen lung
Change Architects are la bază principiile învățării continue și agile. Tocmai de aceea, există posibilitatea de a continua proiectele realizate în cadrul Nivelului 1, Inițiere. Astfel, proiectul poate avansa la Nivelul 2, Accelerare și, ulterior, la Nivelul 3, Replicare. Avansarea la aceste niveluri se face pe bază de invitație, iar în selectarea proiectelor se ține cont de calitatea proiectului depus anterior și de potențialul de impact. Pe măsură ce proiectul avansează, elevii devin din ce în ce mai autonomi și au acces la mentori și resurse care să-i ajute să atingă potențialul maxim.
Realizat pe termen lung, acest proces contribuie la dezvoltarea inovării sociale. Procesul de învățare este distribuit pe parcursul mai multor ani școlari, contribuind astfel la conectarea reală cu lumea în care elevii trăiesc și la posibilitatea de a continua inițiativa dezvoltată în cadrul proiectului și în afara școlii.
Elevi
Cadre Didactice
Implicare
Timp
Nivelurile
Change Architects
1
Inițiere
Pentru prima dată,
elevii descoperă cum pot deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor, prin dezvoltarea unui
proiect comunitar,
cu ajutorul metodei Design Thinking, facilitate de către profesor.
2
Accelerare
La cel de-al doilea nivel elevii continuă să-și dezvolte ideea cu ajutorul unui mentor. Scopul proiectului la acest nivel este creșterea impactului inițiativelor conduse de elevi prin rafinarea ideilor într-un produs sau serviciu care poate fi replicat în mai multe comunități.
3
Replicare
La nivelul trei, elevii vor continua să lucreze cu mentorul. Scopul acestei etape este replicarea produsului sau serviciului dezvoltat de elevi în cât mai multe comunități.
La acest nivel, elevii pot accesa Fondul de Inovare Socială, construit cu ajutorul Investitorilor.