top of page

CHANGE ARCHITECTS

Începută în 2017, Change Architects este ințiativa umbrelă a Asociației All Grow ce are la bază metodele inovative Design Thinking și Maker Education ce contribuie la dezvoltarea competențelor și abilităților secolului XXI printre care menționăm gândirea critică, empatia, creativitatea, comunicarea, colaborarea și încrederea în propria capacitate de a crea schimbare (Binkley, et al., 2010).

Change Architects se adresează copiilor cu vârsta între 6 și 18 ani. Astfel elevii devin agenți de schimbare în comunitățile lor prin antreprenoriat social și implicare în dezvoltarea comunității. În cadrul activitatilor facilitate de cadrele didactice folosind design thinking elevii lucrează în echipa să identifice provocări din comunitate, școală sau viața lor de zi cu zi. Aceste provocări sunt analizate și prioritizate pentru a identifica și apoi construi o soluție viabilă ce este apoi testată în comunitate. Impactul intervenției este apoi analizat în cadrul activităților de reflectie iar soluția este prezentată comunității și online la nivel national. Acest proces împuternicește elevii și îi ajută să-și dezvolte competentele critice sau competențele secolului XXI. 

Pe parcursul anului școlar 2024-2025 vom avea o două runde de înscrieri pe 5 octombrie 2024 și pe 24 ianuarie 2025, iar activitățile se vor implementa pe tot parcursul anului școlar adaptate pentru Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde și integrată cu activitățile extrașcolare și transdisciplinare. 

EXPERIENȚA ELEVILOR

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Programul Change Architects este gratuit și se desfășoară pe parcursul anului școlar.

Anul acesta înscrierile la Nivelul 1 - Inițiere runda - sunt deschise doar în perioada: 

5-8 Octombrie 2024.

Iată care sunt pașii de desfăsurare a activităților:

8 Octombrie - 31 Decembrie 2024

După ce te-ai înscris, echipa noastră te va contacta pe email pentru a te pregăti să aplici metoda Change Architects. Pregătirea include sesiuni de training, discuții lunare și materiale de lucru).

PREGĂTEȘTE-TE

APLICĂ METODOLOGIA

TRIMITE PROIECTUL

Până pe:

31 Decembrie 2024

5-8 Octombrie 2024

8 Octombrie - 31 Decembrie 2024

Metoda poate fi aplicată pe tot parcursul anului școlar inclusiv în Săptămâna Altfel și Verde.

AFLĂ REZULTATELE

15 Ianuarie 2025

EXPERIENȚA CADRELOR DIDACTICE

REGULAMENT

 

Inițiativa Change Architects este deschisă tuturor copiilor cu vârste între 6 și 18 ani. Pentru a participa la activități cadrele didactice trebuie mai întâi să-se înscrie. Activitățile cu elevii se pot desfășura pe întreaga durată a anului școlar și trebuie să urmeze ghidul Change Architects Nivelul 1. Prioritatea principală este utilizarea și familiarizarea cu pașii procesului design thinking și mai puțin de rezultatele finale.

 Fiecare proiect va fi evaluat de o  echipă de experți și persoane pasionate de educație și antreprenoriat social din România și din străinătate.  Criteriile de evaluare a aplicației sunt aplicarea corectă a metodei Design Thinking în conformitate cu ghidul proiectului.  Puncte suplimentare se vor acorda pentru inovare, creativitate, spirit de echipa și prezentare. 

Rezultatele vor fi afișate pe platformele de comunicare ale asociației.

Succes tuturor! 

IMPACT PE TERMEN LUNG

Având la bază principiile învățării continue și agile, există posibilitatea de a continua proiectul început la Nivelul 1 Inițiere. Proiectul poate avansa la Nivelul 2 Accelerare și Nivelul 3 - Replicare doar după parcurgerea nivelului anterior și pe baza evaluării potențialului de impact. Avansarea la Nivelul 2 și 3 se face pe bază de invitație. Diferența majoră este că pe măsură ce proiectul avansează, elevii devin din ce în ce mai autonomi. Un alt beneficiu este susținerea și conectarea cu mentori și resurse pentru a crește impactul proiectului. 

Rezultatul acestui proces pe termen lung este o
inovație socială dezvoltată și validată de elevi ce a fost replicată în alte comunități. Astfel se realizează o continuare a procesului de învățare pe parcursul a mai multor ani școlari și o conectare cu lumea reală și posibilitatea de a continua inițiativa/proiectul în afară școli.


 

Elevi

Cadre Didactice

Implicare

Timp

Nivelurile
Change Architects

1

Inițiere

Pentru prima dată
elevii descoperă cum pot deveni agenți de schimbare în comunitățile lor prin dezvoltarea unui
proiect comunitar 
cu ajutorul metodei Design Thinking facilitate de
profesor.
 

2

Accelerare

La cel de-al doilea nivel elevii continuă să-și  dezvolte ideea cu  ajutorul unui mentor.

 
Scopul este creșterea impactului inițiativelor conduse deelevi prin rafinarea ideilor într-un produs sau serviciu ce poate fi replicat în mai multe locuri.
 

3

Replicare

La nivelul trei elevii vor continua să lucreze cu mentorul. Scopul acestei etape  este replicarea produsului sau serviciului dezvoltat de elevi în cât mai multe locuri.
La acest nivel elevii pot accesa Fondul 
de Inovare Socială, construit cu ajutorul Investitorilor.
 
bottom of page