Fluturi, flori, suflet! Școala Gimnazială Specială nr. 9, BucureștiDe data aceasta, proiectul nostru a fost gandit pe doua paliere: am vrut sa demonstram de 2 ori ca „yes,I can!”:

-elevii clasei a VIIIa –cei ce parasesc scoala noastra in acest an si am dorit pentru ei sa-i ajutam sa nu-si uite „radacinile”,sa le dam un reper spre care sa vina atunci cand se vor simti in deriva,spre gradina lor cu flori si povesti,cum au numit-o ei;

-elevii clasei pregatitoare (copii cu deficiente mintale severe) -am dorit sa demonstram cum copiii cu autism si cei cu sindromDown, isi pot „preda” unii altora lectii de dezvoltare emotionala. Copiii cu autism au emotii, ca oricare dintre noi, insa le este foarte dificil sa le exprime. De cealalta parte,copiii cu sindrom Down sunt ”maestrii” fericirii: ofera dragoste, neconditionat. Din cele doua extreme, am incercat sa pornim un proiect pe termen foarte lung , prin care sa invatam copiii cu autism ce inseamna zambet, fericire, iubire, real, simtind, nu invatand cuvinte fara sens pentru ei.

In acest proiect, fiind vorba despre flori si sentimente, ne-am gandit la copiii nostri ca la niste ”omizi”....cuvantul poate parea dur...dar toata lumea fuge de ele, le alunga, le omoara...nu sunt bune de nimic, sunt daunatoare,...putini isi lasa timp sa astepte si sa se bucure de FLUTURI! Acestia sunt copiii nostri..pot parea omizi, pot parea nefolositori, urati si tristi...DAR...daca ai timp si suflet sa-i astepti te poti bucura de dragostea lor, de mangaierea lor, de sufletul lor. Asta isi doreste acest proiect sa demonstreze: ca fluturii se afla acolo unde sufletul nostru le de voie sa zboare!

Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnelor Barbu Liana și Dumitru Andreea.

Enumeră problemele identificate de elevi:

- Marginalizarea lor de catre comunitate;

-lipsa materialelor necesare activitatilor practice;

-cantitatea mare de documente ce trebuie completata de profesori pentru a primi acceptul de a realiza lectii in mediul nonformal (ii influenteaza si pe elevi pentru ca astfel se micsoreaza numarul activitatilor);

-neinformarea comunitatii despre activitatile desfasurate de scoala;

-nesiguranta viitorului lor profesional;