top of page

Schimbarea este în noi! - Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, Brăila”

Natura trebuie protejată şi îngrijită. Dacă iubim curăţenia şi o întreţinem, totul în jurul nostru va fi curat, vom respira aer de calitate, nepoluat, iar lumina soarelui va fi blândă.

     Cea mai mare bogăţie a oamenilor este formată din: apă limpede, aer curat, pământ brun, plante şi animale sănătoase. Toate acestea contribuie la o viaţă sănătoasă şi armonioasă pentru oameni.

      Atitudinea pozitivă faţă de mediul înconjurător conduce la formarea ulterioară a conştiinţei şi comportamentului ecologic, favorabile unui stil de viaţă sănătos – mental, emoţional, fizic şi socio-moral.       

     Conectarea soluției de ceva de care elevii erau și sunt legați emoțional: spațiul verde al școlii lor și al împrejurimilor a condus la formularea unui obiectiv principal.           

     Având această miză emoțională, ecologizarea și amenajarea unui spațiu de manifestare artistică, în aer liber, de care să beneficieze comunitatea școlii și nu numai.



Proiect facilitat de ORZAN PAULA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

1. Defrișări excesive sau lipsa spațiilor verzi în localitateElevii au făcut o plimbare în jurul școlii și în cartier și au observat puține zone verzi, copaci tăiați sau parcuri neîngrijite. Au comparat imagini din trecut cu cele actuale.

         2. Poluarea și murdărirea spațiilor naturale (păduri, dealuri, pășuni)Într-o activitate de explorare în natură, elevii au găsit gunoaie (ambalaje, sticle, plastice) aruncate în pădure, pe câmp sau lângă drumuri. Au notat ce tipuri de deșeuri au găsit cel mai des.

         3. Lipsa protecției animalelor sălbatice localePrin discuții cu părinții, profesori sau localnici, elevii au aflat că anumite animale (arici, veverițe, păsări rare etc.) nu mai sunt văzute atât de des sau că sunt în pericol din cauza traficului, poluării sau tăierii pădurilor.

        4. Lipsa informării despre speciile de plante și animale localePrintr-un chestionar simplu aplicat colegilor – s-a observat că mulți nu cunosc numele plantelor și animalelor din zona lor. S-a realizat un mini-inventar cu sprijinul unui professor de biologie .

        5. Risipa de hârtie la școală (afectează indirect pădurile)Prin observarea utilizării hârtiei în clasă și analizarea coșurilor de gunoi. Elevii au descoperit că multe coli sunt irosite sau aruncate fără a fi reciclate.

         6. Utilizarea excesivă a produselor chimice în grădini sau fermeDiscuții cu părinții care lucrează în agricultură sau în grădinărit. Elevii au aflat că mulți folosesc pesticide, ceea ce afectează solul și animalele mici.


Provocările alese:

Poluarea și murdărirea spațiilor naturale din apropierea comunității (păduri, câmpuri, marginea drumurilor)

Această problemă a fost aleasă pentru că:

  • Elevii au observat direct că multe zone naturale din apropierea școlii sau cartierului sunt pline de gunoaie (ambalaje, pungi de plastic, PET-uri etc.).

  • Este o problemă vizibilă și concretă, care le afectează viața de zi cu zi – pădurile, parcurile sau câmpurile unde s-ar putea juca, plimba sau învăța despre natură sunt murdărite și distruse.

  • A fost considerată importantă de majoritatea elevilor în urma unei discuții în grup: au simțit că este o situație gravă, dar că pot contribui cu soluții concrete (ex: strângere de gunoaie, campanii de conștientizare).

  • Are impact asupra animalelor și plantelor din zonă, iar elevii au înțeles că aruncarea gunoiului în natură pune în pericol viețuitoarele și afectează echilibrul ecosistemului.

Este legată direct de viața terestră și de responsabilitatea față de mediu, subiecte discutate în cadrul lecțiilor despre dezvoltare durabilă, ecologie și cetățenie activă.


Soluțiile identificate:

Soluții propuse de elevi pentru reducerea poluării spațiilor naturale:

1.    Organizarea de acțiuni de ecologizare (curățenie) în pădure sau în jurul școlii–Elevii s-au gândit să se implice direct, curățând gunoaiele din zonele verzi împreună cu colegii, părinții și profesorii.

2.    Crearea unor afișe, pliante sau postere de informare și avertizare– Pentru a convinge oamenii să nu mai arunce gunoaie în natură, elevii au propus să realizeze materiale vizuale cu mesaje ecologice.

3.    Campanii de conștientizare în școală și în comunitate– Elevii pot vorbi cu alți colegi sau vecini despre importanța protejării naturii și pot organiza prezentări sau expoziții pe această temă.

4.    Montarea de coșuri de gunoi în zonele frecventate de localnici (dacă nu există deja)– Au observat că lipsa coșurilor contribuie la aruncarea deșeurilor în natură, așa că au propus ca școala să colaboreze cu primăria pentru a monta unele.

5.    Realizarea unui parteneriat cu primăria sau cu o asociație ecologică locală– Elevii au propus ca școala să se implice într-un proiect comun cu autoritățile sau ONG-urile pentru a proteja și curăța zona.

6.    Reciclarea creativă a deșeurilor colectate– După ecologizare, unele materiale pot fi folosite în ateliere de reciclare creativă (ex: obiecte decorative din PET-uri sau hârtie).

7.    Plantarea de copaci sau arbuști în zonele afectate– Pentru refacerea zonelor distruse, elevii au propus acțiuni de împădurire sau reamenajare verde.

8.    Realizarea unui filmuleț sau a unui blog cu activitățile realizate– Pentru a inspira și alți copii sau comunități, elevii pot documenta activitățile lor și le pot posta online.



Soluțiile alese spre implementare:

Organizarea unei acțiuni de ecologizare (curățenie) în zona din apropierea școlii și plantarea unor copăcei specifici zonei de câmpie în fața școlii.

Această soluție a fost aleasă pentru că:

1.    Este ușor de pus în practică– Nu necesită resurse costisitoare și poate fi realizată doar cu saci de gunoi, mănuși și sprijinul profesorilor sau părinților.

2.    Rezultatele sunt vizibile imediat– Elevii văd cu ochii lor cum spațiul devine mai curat și mai frumos, ceea ce le oferă satisfacție și încredere în forțele proprii.

3.    Implică întreaga clasă și dezvoltă spiritul de echipă– Elevii lucrează împreună, învață să colaboreze și să respecte natura, simțindu-se parte dintr-un efort comun important.

4.    Este adaptată vârstei elevilor– Copiii din ciclul primar reacționează bine la activitățile practice și dinamice, desfășurate în aer liber, mai ales dacă pot ajuta concret.

Contribuie direct la protejarea vieții terestre


– Prin această acțiune, elevii au un impact real asupra mediului, protejând plantele și animalele locale de poluarea cu deșeuri.


Procesul de implementare a activităților:

Acțiune de ecologizare și plantare

Pentru a proteja natura și a contribui la obiectivul „Viața terestră”, am organizat o activitate de ecologizare în zona din apropierea școlii și am plantat copăcei.

Ce am făcut:

1.    Ne-am organizat în echipe– Ne-am împărțit pe grupe și am stabilit zonele de curățat: curtea școlii, spațiul verde din fața clădirii și o alee din apropiere.

2.    Am primit materiale necesare– Fiecare elev a primit mănuși și un sac menajer. Unele materiale au fost aduse de școală, altele de acasă (din reciclare).

3.    Am adunat deșeurile din natură– Am strâns hârtii, sticle de plastic, ambalaje și alte gunoaie aruncate în spațiile verzi.

4.    Am discutat despre ce am găsit și cum putem preveni– După curățenie, am analizat ce tipuri de deșeuri am găsit cel mai des și am discutat cum putem evita poluarea: prin reciclare, prin folosirea coșurilor de gunoi și prin informarea celor din jur.

5.    Am plantat copăcei în fața școlii

6.    Am realizat postere cu mesaje ecologice– La final, fiecare echipă a creat un poster cu mesajul: „Păstrează natura curată!” sau „Gunoaiele nu cresc în copaci!”, pe care le-am afișat în școală.

Această activitate ne-a ajutat să înțelegem importanța grijii față de mediu și să ne simțim utili. Am muncit împreună, ne-am distrat și am făcut un bine planetei!


Rezultatele proiectului:

Proiectul nostru de ecologizare a avut rezultate foarte bune și a avut un impact frumos asupra școlii și comunității noastre.

  • Zona din jurul școlii a devenit mai curată și mai frumoasă. După ce am strâns gunoaiele, spațiul verde arată mult mai bine și este plăcut să ne jucăm sau să ne plimbăm acolo.

  • Am învățat să fim responsabili față de natură. Acum știm cât de important este să nu aruncăm gunoaie pe jos și să folosim coșurile de gunoi.

  • Am reușit să convingem și alți colegi să fie mai grijulii. Posterul nostru și discuțiile din clasă i-au ajutat să înțeleagă de ce trebuie să protejăm mediul.

  • Ne-am simțit mândri de ce am făcut. Am înțeles că, și dacă suntem mici, putem face lucruri mari împreună pentru natură.

Profesorii și părinții ne-au felicitat și ne-au încurajat să continuăm astfel de acțiuni.



Beneficiarii proiectului:

De soluția noastră, adică de acțiunea de ecologizare și curățenie și plantare de copăcei au beneficiat:

·       Toți elevii și profesorii școlii noastre, pentru că acum avem un mediu mai curat și mai sănătos în jurul școlii unde putem învăța și ne putem juca.

·       Părinții și familiile noastre, care au fost mândri să vadă cum ne implicăm și ne-am obișnuit să fim mai atenți cu natura.

·       Locuitorii din cartierul nostru, pentru că zona verde a devenit mai plăcută și mai sigură, iar natura este mai protejată.

·       Animalele și plantele din zonă, care au acum un mediu mai curat în care să trăiască și să crească.


Feedback:

1. „Mă bucur foarte mult că elevii s-au implicat să curețe zona din jurul școlii. Acum este mai frumos și mai sigur să ne plimbăm cu copiii prin parc.” – mama unui elev

2. „Este o inițiativă minunată! Curățenia aceasta arată cât de important este să protejăm natura, iar copiii au dat un exemplu de urmat pentru toți.” – profesor

3. „Mi-a plăcut să particip la curățenie! M-am simțit bine că am ajutat natura și că am făcut ceva frumos împreună cu colegii mei.” – elev

4. „Acțiunea aceasta ne-a învățat să fim mai atenți la mediul înconjurător și să avem mai multă grijă Sper să repetăm!” – un vecin din cartier



Durata de implementare a proiectului:

Noiembrie - Mai 2025


Promovarea proiectului:

Pentru a spune cât mai multor oameni despre proiectul nostru de ecologizare, am făcut următoarele lucruri:

1.    Am vorbit cu colegii din alte clase– Le-am povestit ce am făcut și de ce este important să păstrăm curățenia în jurul școlii.

2.    Am făcut afișe și postere– Le-am lipit pe holurile școlii ca să-i convingem pe toți să nu mai arunce gunoaie în natură.

3.    Am vorbit cu profesorii și cu directorul școlii– Ei ne-au ajutat să organizăm activitatea și au susținut să continuăm astfel de acțiuni.

4.    Am discutat cu părinții noștri– Le-am povestit despre proiect și i-am rugat să ne sprijine și să ne încurajeze să avem grijă de mediu.

Am transmis mesajul și în comunitatea locală


– Am discutat cu vecinii și cu alți adulți din cartier, să înțeleagă cât de important este să avem grijă de natură.


Dificultăți întâlnite:

Pe parcursul implementării proiectului nostru de ecologizare, am avut câteva dificultăți, dar le-am depășit împreună:

1.    Ne-a fost greu să adunăm toate materialele necesare– La început nu aveam suficiente mănuși și saci de gunoi pentru toți, dar am cerut ajutorul învățătoarei și părinților, care ne-au adus ce ne lipsea.

2.    Unii colegi erau mai reticenți să participe– Le-am explicat cât de important este să protejăm natura și am făcut activitatea mai distractivă, astfel încât toată lumea a vrut să ni se alăture.

3.    Am găsit mult gunoi greu de strâns– Unele resturi erau împrăștiate sau greu de ridicat, dar am lucrat în echipe și ne-am ajutat unii pe alții ca să terminăm.

Timpul limitat pentru curățenie


– Pentru că aveam și alte ore de curs, am planificat activitatea într-un mod eficient, lucrând pe zone mici și concentrându-ne bine.


Susținerea impactului:

Pentru a păstra curățenia și a proteja natura și după proiect, ne propunem să:

  • Organizăm periodic acțiuni de curățenie în școală și în zona din jur.

  • Să continuăm să facem postere și să informăm colegii și comunitatea despre importanța grijii față de mediu.

  • Să folosim mereu coșurile de gunoi și să reciclăm corect.

  • Să vorbim și altor copii și adulți despre cum pot ajuta natura.

  • Să implicăm și alți colegi și părinți în aceste activități, pentru a avea un efect mai mare.

Să amenajăm o grădină cu flori în curtea școlii.

Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page