top of page

TRY don't BUY. Creează și recicleză - Școala Gimnazială ”D.D.PĂTRĂȘCANU”

Proiectul și-a propus aplicarea metodei Design Thincking pentru promovarea educației pentru reutilizare. Prin formularea obiectivelor mai sus menționate, ne-am propus să formăm la elevi o atitudine de responsabilitate față de mediu prin înțelegerea și aplicarea metodelor inovative de aplicare a principiului reutilizării. Totul a pornit de la observațiile din timpul plimbării empatice, când elevii au observat că în jurul școlii (unde sunt și 2 pubele publice) zac o multitudine de materiale care ar putea fi refolosite în alte scopuri. De aici, am dedus împreună prin brainstroming că multe dintre obiectele pe care le aruncăm pot avea o viață nouă, reușind să reduce risipa inutilă.

Pe parcursul proiectului, elevii au înțeles că și ei sunt cetățeni responsabili care pot să se implice în asigurarea unei vieți de calitate în comunitate. Am trecut pe rând prin toate fazele procesului: am plecat de la înțelegerea implicațiilor problemei identificate, am definit clar problema și soluțiile derivate, am generat inițial o serie largă de soluții iar prin metode ”filtrului calitativ am ajuns la 4-5 acțiuni clare care pot soluționa problema, am construit prototipuri despre cum vom acționa, am implementat ideile și la final am stabilit sustenabilitate viitoare a proiectului.

Prin toate aceste elemente, elevii au devenit mai conștienți de consecințele acțiunii lor asupra mediului înconjurător și au dobândit deprinderi ecologice de bază.



Proiect facilitat de CHERECHEȘ EUSEBIU


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Problemele au fost identificate inițial prin plimbări conștiente în jurul școlii, moment în care elevii au notat în carnețele orice element observat. Acțiunea a continuat prin analiza detaliată a impactului poluării cu deșeuri în drumul lor spre casă. Ultima fază a stabilirii dacă problema poluării e una generalizată sau doar zonală a fost cuantificarea gradului în care în jurul locuințelor elevilor există sau nu poluare cu deșeuri posibil reutilizabile. În toate cele 3 nivele de observare s-au identificat următoarele probleme:

-          Oamenii aruncă frecvent obiecte care încă pot fi folosite;  ,

-          Există o lipsă a conștientizării efectelor poluării;

-          Populația nu știe nimic despre educația practică pentru refolosire;

-          Aplecarea spre a cumpăra compulsiv obiecte noi în loc să reparăm sau să refolosim;

Lipsa inițiativelor la nivelul școlii privind educația pentru reutilizare;


Provocările alese:

Problema aleasă a fost: oamenii aruncă frecvent obiecte care ar putea fi refolosite în gospodărie prin schimbarea rolului funcțional.

Problema aleasă pentru acest proiect este legată de comportamentul frecvent al oamenilor – inclusiv al copiilor – de a arunca obiecte care încă mai pot fi folosite, dacă li se schimbă rolul funcțional. Această problemă este tot mai vizibilă în gospodării, unde ambalajele, recipientele, hainele vechi sau alte obiecte sunt considerate „deșeuri”, deși ar putea fi transformate în lucruri utile sau decorative.

Am ales această problemă deoarece ea reflectă un tipar de consum risipitor, care contribuie la poluarea mediului și la epuizarea resurselor. Elevii, de la o vârstă fragedă, pot învăța prin activități practice și creative că multe lucruri aparent inutile pot căpăta o „viață nouă” dacă le privim cu atenție și imaginație. În plus, această temă le oferă ocazia să-și dezvolte responsabilitatea, gândirea ecologică, creativitatea și colaborarea.

Prin abordarea acestei probleme în proiect, ne dorim ca elevii să conștientizeze impactul acțiunilor lor asupra mediului și să deprindă obiceiuri sustenabile, aplicabile atât la școală, cât și acasă, alături de familie.



Soluțiile identificate:

-          Curățenie în zona identificată ca fiind poluată;

-          Montarea de panouri informative;

-          Discuții cu primăria privind problema;

-          Implementarea unor acțiuni de conștientizare a elevilor școlii care vor merge la familiilor și vor spune ce au învățat despre educația pentru reutilizare;

-          Postări pe rețelele sociale prin care să atragem atenția asupra problemei; 

Împărțirea de pliante informative.


Soluțiile alese sper implementare:

Soluția aleasă este: Implementarea unor acțiuni de conștientizare a elevilor școlii care vor merge la familiilor și vor spune ce au învățat despre educația pentru reutilizare deoarece implică mai multe posibile acțiuni. Implementarea unor acțiuni de conștientizare a elevilor școlii, prin care aceștia vor deveni promotori ai reutilizării în propriile familii. După participarea la activități practice și discuții pe tema refolosirii creative, elevii vor pregăti prezentări, desene, pliante sau afișe care explică ce au învățat. Aceste materiale vor fi duse acasă și discutate cu părinții sau frații mai mari, implicând astfel familia în procesul educati



Procesul de implementare a activităților:

Am ales să acționăm pe mai multe planuri:

1. Ateliere creative de refolosire: am împărțit clasa în mai multe echipe, desemnând câțiva părinți să se ocupe de supravegherea implementării. Am mers pe teren și am strâns materiale care pot fi reutilizate, fiind extrem de precauți cu materiale periculoase. Aceste acțiuni au fost în general făcute de părinți, elevii doar arătând ce obiecte să fie alese. Am curățat temeinic obiectele și apoi am trecut la schimbarea scopului lor inițial: am construit căsută de păsări dintr-o cutie de detergent, vaze de flori din sticle vechi, ghivece de flori din peturi, suporturi pentru pixuri din pahare de carton, boluri decorative din hârtie prin tehnica papier mache, sticle decorative etc.

2. Am organizat împreună cu toți elevii școlii, în Săptămâna Verde, un marș pacifist, de conștientizare asupra pericolului poluării. Marșul s-a numit ” Tomești-localitate verde”.

3. Am împărțit pliantul informativ realizat de un părinte priceput, pliant din care cetățenii și elevii școlii aflau despre proiectul nostru, despre educația pentru reutilizare și despre Asociația All Grow.

4.  După ce am terminat de realizat obiectele, le-am donat către compartimentele școlii, secretariat și direcțiune, către familiile elevilor, pentru ca aceștia să ne dea un feed back real despre utilitatea metodei;

5. Am montat în curtea școlii căsuța pentru păsări făcută din material reciclabil;

6. Am invitat pe doamna prof de bilogie să ne vorbească despre rolul crucial al copiilor în salvarea planetei;

7. Am diseminat informația în toată școala;

8. pe perioada proiectlui fiecare familie a reutilizat unele obiecte și a pus deoparte banii pe care i-ar fi dat pe chiziția acelui obiect nou, bani care au ajuns în conturile asociației Centru Misionar pentru ajutorarea copiilor defavorizați din Kenia (rechizite și alimente);



Rezultatele proiectului:

-          Am creat obiecte prin reutilizare de materiale, obicte care acum sunt folosite de membrii comunității în casele lor;

-          Am scăzut rata de aruncare aleatorie a gunoaielor de pe lângă pubele de lângă școală ( aici mai avem de muncit);

-          Am informat toții elevii școlii despre ce înseamnă reutilizare;

Cetățenii au primit informații despre rolul reutilizării în viața sustenabilă;


Beneficiarii proiectului:

Nu am numărat efectiv persoanele dar aproximăm că întreaga comunitate școlară plus familiile lor au beneficiat de acțiunile noastre. Oamenii din comunitate au beneficiat de acest proiect prin implicarea indirectă, dar semnificativă, în procesul educativ al elevilor. Prin activitățile desfășurate la clasă, copiii au devenit mesageri ai ideii de reutilizare în familiile lor, aducând acasă informații, idei și exemple concrete despre cum pot fi refolosite diferite obiecte.


Părinții, bunicii și frații mai mari au fost implicați în realizarea unor obiecte din materiale reciclabile, au participat la expoziții sau prezentări organizate în școală și au fost provocați să adopte obiceiuri mai sustenabile. Astfel, proiectul a crescut gradul de conștientizare cu privire la consumul responsabil și a oferit soluții simple și accesibile pentru refolosirea materialelor în gospodărie


Feedback:

Prin acțiunile de promovare realizate de copii (afișe, desene, , pliante), ideile despre reutilizare au devenit vizibile în școală și în comunitate. Astfel, proiectul a contribuit la formarea unei atitudini ecologice nu doar în rândul elevilor, ci și în rândul adulților care i-au sprijinit și i-au ascultat.

Elevii au fost foarte încântați de idee, doamnele secretare utilizează obiectel create de noi iar în multe case existe obiecte decorative făcute prin reutilizarea obiectelor care puteau ajunge la gunoi.


Durata de implementare a proiectului:

Februarie - Mai 2025


Promovarea proiectului:

-          Pliant;

-          Articol în revista clasei ” Fila Pătrășcană”

-          Postări în grupurile de mesagerie;

-          Discuții cu conducerea instituției,  de la care am primit felicitări;

-          Am organizat marșul Tomești-localitate verde;

Am distribuit materiale gratis;


Dificultăți întâlnite:

-          Problema timpului: activitățile nu trebuiau să încalce orarul, mai ales că suntem clasa a II a și ne pregătim de Evaluarea Națională;

-          Lipsa de fonduri pentru anumite costuri (tipărire pliant, tipar revistă, achiziție șepci verzi, mănuși, dezinfectatnt pentru produsele utilizate;))

-          Nivelul de implicare diferit în rândul familiilor;

-          Proiectarea destul de abstractă în primele faze ale proiectului;

Din cauza creativității debordante, uneori uitam care sunt scopurile noastre reale;


Susținerea impactului:

-          Continuarea măsurilor și în lunile ce urmează;

-          Realizarea unor noi obiecte ce vor fi puse la vânzare pentru a strânge fonduri necesare desfășurării proiectului;

-          Realizarea festivalului: TRY don t BUY, prin care să sărbătorim succesul educației pentru reutilizare;

-          Implicarea actorilor administrativi locali;

-          Găsirea de donații din partea întreprinderilor locale;

Implicarea mai multor clase de elevi, și de la gimnaziu, în proiect;

Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page