Pauze Re – creative! GLOBAL (Gândim, Lucrăm, Oferim soluții, Binefacere, Acționăm, Luptăm pentru schimbare) - Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu-Gară
- Madalina Bouros
- acum 5 zile
- 4 min de citit
Scopul proiectului: pauze mai relaxante și interactive.
Școala noastră nu dispune de un spațiu adecvat, astfel încât, elevii s-au gândit să realizeze un spațiu de relaxare și petrecere a timpului din pauze. Și-au imaginat mai multe soluții de atingere a scopului inițial, dar, din lipsă de finanțare....au hotărât ca acest spațiu să fie realizat din materiale reciclate de către ei.
Au căutat părinți sau alte persoane care să îi ajute în demersul lor. Împreună cu aceștia au reciclat paleți, doze, CD-uri, peturi, cauciucuri. Din acestea au construit băncuțe, măsuțe și jocuri (Nu te supăra frate, Ludo).
Proiect facilitat de Ioana Rucăreanu
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
La începutul proiectului am realizat o plimbare empatică, în cadrul căreia, elevii au empatizat cu diferitele probleme ale clasei, școlii și comunității.
· Clasă: - prezența mucegaiului;
- gălăgie mare în pauze;
- lipsa unor activități distractive în pauze;
- certuri între colegi;
- orar încărcat.
· Școală: - lipsa unor dozatoare cu apă;
- nu sunt băncuțe în curtea școlii;
- nu au muzică în timpul pauzelor;
- curtea școlii nu este închisă.
· Comunitate: - prezența gunoaielor;
- mulți câini fără stăpân;
- spații de joacă deteriorate.
Provocările alese:
Au ales să rezolve problema spațiului de relaxare din curtea școlii, fiind util nu numai pentru ei , ci pentru elevii din întreaga școală. Este cunoscut faptul că spațiile verzi contribuie la stare de bine, ajută la relaxare și diminuarea stresului, ceea ce duce apoi la putere de concentrare, inspirație și performanțe școlare mai bune.

Soluțiile identificate:
S-au gândit la mai multe soluții, dar le trebuiau resurse financiare.
- realizarea unui foișor;
- realizarea unui miniteren pentru fotbal sau handbal;
- construirea de bancuțe și măsuțe;
Soluțiile alese spre implementare:
Au hotărît să realizeze un spațiu de relaxare în curtea școlii, prin construirea de băncuțe și măsuțe din materiale reciclate. S-au gândit că așa își pot aduce contribuția cel mai ușor, fără să depindă foarte mult de resursele financiare. Pe lângă aceste obiecte de mobilier, au dorit să aducă un plus de creativitate și prin realizarea unor jocuri de societate, tot din materiale reciclate de ei.

Procesul de implementare a activităților:
Au căutat sponsori care să îi ajute. Părinții unei eleve au dorit să se implice și au propus elevilor, să recicleze paleți, pe care să îi transforme în băncuțe și măsuțe pentru spațiul de recreere. Au adus paleții și încet, a început să prindă contur proiectul nostru. Au lucrat pe grupe și și-au împărțit sarcinile de lucru – „Florari”, „Constructori”, „Vopsitori”, „Creatori de jocuri”.
Grupa ‚Florari’- au reciclat un număr de 10 cauciucuri, le-au vopsit și au plantat flori;
Grupa ‚Constructori’ – ajutați de trei părinți au construit un număr de șase băncuțe și trei măsuțe din paleți;
Grupa „Vopsitori” au vopsit băncuțele și măsuțele, realizate de colegii lor;
Grupa „Creatori de jocuri” – au reciclat mai întâi doze de aluminiu, Cd-uri și peturi și au creat la o scară mai mare „Nu te supăra frate” și „Ludo”!

Rezultatele proiectului:
Au fost realizate un număr de șase băncuțe și trei măsuțe. Un număr mai mare de cauciucuri în care s-au plantat flori și jocuri „Ludo”, „Nu te supăra frate”, – folosind materiale reciclate (doze de bere).
Mai sunt și alte materiale reciclate, care vor fi folosite pentru a extinde spațiul de relaxare.

Beneficiarii proiectului:
De soluția noastră au beneficiat toți elevii din școala noastră – gimnaziu și 5 clase de primar (aproape 350 persoane), dar și membrii ai comunității din proximitatea școlii care folosesc acest spațiu după amiaza.

Feedback:
Elevii școlii noastre au fos încântați de ideea noastră. Au folosit spațiul pentru relaxare în pauze și au testat jocurile noastre. S-au desfășurat și ore de dirigenție în curtea școlii.
Curtea școlii nu este închisă și, astfel, oameni din comunitate se bucură de clipe liniștite după amiază, folosind mobilierul realizat de noi.
„Acest proiect m-a ajutat să dobândesc abilități practice pe care le voi folosi în viața de zi cu zi” (Marius)
„Proiectul a fost experiența care m- a ajutat să văd altfel școala, și lucrând la acesta, am învățat să mă folosesc de aproape orice material, punându-mi ideile în practică.” (Maria L)
„A fost o experiență interesantă care m-a adus și mai aproape de colegii mei.” (Claudiu)
Durata de implementare a proiectului:
Noiembrie - Mai 2025
Promovarea proiectului:
Proiectul a fost promovat mai întâi în școală, pentru ne-am căutat sponsori și părinți care să ne ajute. Apoi, pe parcursul desfășurării lui, a fost vizibilă activitatea elevilor, deoarece tot proiectul s-a defășurat în curtea școlii. Rezultatele proiectului au fost „împărtășite” și comunității prin promovarea acestuia pe pagina de socializare a școlii și ale elevilor.

Dificultăți întâlnite:
Ideile de la începutul proiectului au fost mai curajoase, dar, nu au avut suport financiar. Nu ne-am descurajat și am căutat alte soluții mai la îndemâna noastră. Reciclarea a fost ideea salvatoare. Ne-am folosit de materiale uzate, care nu mai erau folosite și le-am transformat în ceva folositor. Am ajutat și planeta și am dat un exemplu bun celor din jurul nostru. Am dovedit că proiectul nostru este sustenabil.
Un alt obstacol a fost vremea ....perioade lungi cu frig și ploaie, care nu prea ne-au dat voie să lucrăm.
Susținerea impactului:
Proiectul nu este realizat în proporție de 100%. Mai avem de lucru, mai sunt paleți care urmează să fie transformați în alte obiecte de mobilier, mai avem de lucru la partea de „creeație” a jocurilor. Ne dorim să realizăm table de șah pe măsuțe(pictate) și jocuri Monopoly.
Avem în vedere organizarea unei activități de strângere de fonduri de ziua copilului „De-a copilăria”, fonduri care vor fi folosite pentru finalizarea proiectului nostru.
Comentários