CUTIILE CU SUFLETE, Școala Gimnazială NR. 49, București

MOTTO: GENEROZITATEA ȘI EDUCAȚIA DESCHID SUFLETE ȘI MINȚI


Elevii clasei a IV-a C a Școlii Gimnaziale Nr. 49, sect. 2, București, au participat cu mare interes și plăcere în proiectul Change Architects. S-au implicat în mod activ în implementarea obiectivului principal decis prin vot, acela de a ajuta elevi din familii/ comunități defavorizate în a merge la școală, prevenind abandonul școlar. Acțiunea inițiată de elevi a presupus oferirea unor seturi de rechizite care să asigure un debut școlar elevilor care nu beneficiază de acestea din varii motive, motivându-i să aleagă școala, educația, în defavoarea abandonului școlar. Colecta lor a fost trimisă către Change Architects prin Fan Curier pentru ca la începutul anului școlar următor copiii care au nevoie de rechizite să beneficieze de un ajutor convingător pentru a merge la școală. De la „Săptămâna de antrenament” cum au numit elevii cele 8 zile de lucru, în condiții dificile, căci, școala online a pus la încercare desfășurarea proiectului, la alegerea unei singure teme și la punerea ei în practică, au înfruntat mentalități potrivnice, temerile și limitele personale, alte obstacole din partea multor programe în care clasa a fort implicată, dar, cu răbdare am dovedit că putem. În cadrul banchetului de sfârșit de clasa a IV-a, au decis să dăruie ceva din sufletul și bucuria lor, dar și rechizitele necesare oricărui început de an școlar.


Proiect facilitat de ANDA MIHAELA MANEAObiectivele de dezvolare durabilă abordate:

1. REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR

2. ÎNCURAJAREA COPIILOR DIN FAMILII/ COMUNITĂȚI DEFAVORIZATE SĂ MEARGĂ LA ȘCOALĂ


Provocările identificate:

Elevii clasei mele au identificat mai multe probleme, precum:

1. Starea de bine a unor copii cu grave probleme de sănătate

2. Șansa la educație a unor copii din familii/ comunități defavorizate

3. Consilierea copiilor cu părinți plecați în străinătate sau a celor cu probleme de adaptare la mediul școlar

4. Ecologizarea cartierului/ zonei în care locuiesc (sect. 2, București)

5. Salvarea pădurilor/ animalelor fără adăpost

6. Impadurirea unor zone din apropierea Bucureștiului


Provocările alese:

Elevii au regasit problema aleasă ca propunere comună celor 4 echipe, în activitatea preliminară de identificare a celor mai stringente. Astfel, și-au dorit să ofere o șansă la educație copiilor din familiile/ comunitățile defavorizate, în ideea prevenirii/reducerii abandonului școlar. De asemenea, faptul că au putut-o implementa imediat, fiind cu toții de acord să se implice, a constituit un motiv în plus să devină preocuparea întregii clase. Cum elevii mei provin din familii cu posibilități și primesc, relativ ușor, ceea ce își doresc, au înțeles că pentru alți copii educația nu este o alegere facilă, căci se confruntă cu lipsuri materiale în principal. Faptul că elevii mei au primit atât de la părinți tot sprijinul pentru a participa la ore, mai ales în perioada online, iar alți copii nu au putut nici măcar lecțiile pentru că nu aveau un telefon mobil/ computer sau conexiune la internet, i-a făcut să înțeleagă cât de important este aportul unei persoane la necesitățile unui elev dornic să învețe. De aceea au hotărât să se implice și ei.

Persoanele afectate de problemă:

În primul rând sunt afectați toți copiii care nu pot merge la școală și o abandonează din lipsa resurselor materiale. Unii dintre ei, chiar dacă realizează importanța școlii, abandonează și nu vor putea niciodată să se dezvolte personal. Pentru a-și aduce aportul la comunitatea din care provin, mai mult decât prin munca fizică, ceea ce este onorant, dar nu suficient, ar trebui să meargă la școală, să învețe mai mult și să devină oamnei de bază pentru acea comunitate, ajutând-o să se dezvolte, la rândul ei.