top of page

VERDE PENTRU VIITOR, Liceul Tehnologic Nr. 1 Fundulea

Curtea școlii este locul în care desfășurăm o parte dintre activitățile de tip outdoor: ore de curs, activități artistice, sportive, concursuri, activități STEAM etc.


De aceea, copiii doresc să-și desfășoare aceste activități într-un spațiu cât mai plăcut și cât mai curat. Au propus o serie de acțiuni pe care să le desfășoare în acest sens.


Proiect facilitat de Covor Daniela






Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Curtea liceului nostru și campusul se întind pe o suprafață destul de mare. Copiii din clasele I A și a II-a au observat că ecologizarea spațiilor verzi trebuie să se realizeze mai des, iar în anumite zone lipsesc spațiile cu flori.

Totodată au constatat că arbuștii de Tuia Smaragd, plantați în anul 2023, trebuie curățați, aranjați și udați, deoarece lipsa precipitațiilor a afectat foarte tare zona noastră.

În zona în care ei își petrec timpul,  cea apropiată de clasa lor (clasa I A învață de dimineață, iar clasa a II-a după masă) nu sunt coșuri de gunoi, de aceea s-au gândit să rezolve și această problemă.


Provocările alese:

Având câteva luni la dispoziție, copiii  au ales următoarele probleme:

  • Ecologizarea spațiilor din curtea liceului și depozitarea selectivă a gunoiului;

  • Obținerea răsadurilor pentru flori;

  • Îngrijirea arbuștilor de Tuia.

 

Colaborând cu elevii din clasele de liceu, specializarea Protecția plantelor, copiii au aflat că ei se vor ocupa de montarea unor coșuri de reciclare selectivă.


Soluțiile identificate:

  • Ecologizarea spațiilor din curtea liceului și depozitarea selectivă a gunoiului.

  • Obținerea unor răsaduri de flori

  • Îngrijirea arbuștilor de Tuia


Activitățile realizate de elevi:

S-au ales toate soluțiile propuse pentru a fi implementate.


Procesul de implementare a activităților:

Copiii au ecologizat săptămânal spațiile din curtea liceului.

Pentru amenajarea unor spații pentru flori, au achiziționat pământ de flori, ghivece mici, apoi au plantat semințe de flori, pentru a obține răsaduri. 

Au amenajat în clasă un spațiu unde au aranjat și îngrijit răsadurile timp de două luni, urmărind micile plante cum cresc. Au adus diferite semințe de flori și au observat că acestea au perioade diferite de germinare.

Răsadurile de flori au fost plantate în spațiile identificate din curtea școlii.

O altă activitate a fost aceea de curățare a puieților de Tuia, plantați în anul 2023. Copiii au tăiat crenguțele uscate și i-au udat săptămânal.

Au realizat și montat mini panouri cu îndemnuri motivaționale pentru protejarea mediului înconjurător, astfel încât fiecare copil din liceul nostru să conștientizeze cât este de important să ne implicăm în problemele care vizează mediul înconjurător.

Colindând prin curtea școlii și prin împrejurimi, copiii au adunat plante, le-au presat plante, apoi au realizat semne de carte pe care le-au oferit profesorilor și părinților.


Rezultatele proiectului:

Dezvoltarea capacitații de cunoaștere și înțelegere a realității din mediului înconjurător.

Evidențierea interdependenței între calitatea mediului, calitatea vieții şi calitatea viitorului.

Dezvoltarea la elevi a sentimentelor de mândrie şi apartenență la mediul din care provin.

Relaționarea cu comunitatea locală în probleme de mediu este foarte importantă.

Beneficiarii proiectului:

Persoanele care au beneficiat de activitățile noastre sunt cei 650 de copii din liceul nostru, părinții acestora, comunitatea locală.


Feedback:

Profesorii din liceu, părinții sunt foarte încântați de activitățile pe care le desfășurăm.

Având „Ziua Porților Deschise” am primit feedback pozitiv și de la colegi din alte școli, care ne-au vizitat liceul, campusul, terenul de sport etc.


Dificultăți întâlnite:

Copiii au întâmpinat și mici dificultăți, deoarece am avut o perioadă în care a plouat foarte des și nu am putut să respectăm calendarul pe care ni l-am propus în derularea activităților.


Durata de implementare a proiectului:

Ianuarie - mai 2024


Promovarea proiectului:

Pentru promovarea acestui proiect am postat activitățile noastre pe rețelele de socializare, unde am primit feedback pozitiv, fapt care ne-a motivat. În același timp, dorim să îi motiveze și pe alții!

Despre acest proiect am vorbit în permanență cu directorul liceului și cu părinții, aceștia sprijinindu-ne cu materialele necesare derulării activităților.


Susținerea impactului:

Copiii nu gândesc nici în trecut, nici în viitor.

Prezentul este tot ceea ce contează pentru ei și trăiesc intens fiecare clipă, sunt implicați cu dăruire în tot ceea ce fac.

De aceea, ei sunt conștienți că nu trebuie să treacă o zi, fără să oferim ceva bun naturii. 



Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page