Prietenii Naturii, Școala Gimnazială ,,Eftimie Murgu” Lugoj, Timiș
Prietenii Naturii și activitățile de ecologizare au rolul de a transforma educația în acțiune și de a contribui la construirea unei societăți mai responsabile și mai sustenabile, în care oamenii sunt conștienți de impactul lor asupra mediului și își asumă responsabilitatea de a-l proteja și conserva.
Activitățile de ecologizare în școală ajută elevii să înțeleagă importanța conservării mediului și impactul acțiunilor lor asupra naturii. Prin implicarea comunității în astfel de activități, se poate crește nivelul general de conștientizare cu privire la problemele de mediu și la nevoia de a proteja resursele naturale.
Astfel de activități le oferă elevilor ocazia de a-și dezvolta un simț al responsabilității față de mediu, învățând să aibă grijă de mediul înconjurător, contribuie la formarea unei culturi școlare axate pe respectul și grija față de mediu. Prin participarea la astfel de inițiative, comunitatea își exprimă valorile ecologice și își dezvoltă un sentiment de apartenență la eforturile de conservare a mediului.
Elevii au oportunitatea de a învăța prin experiență și de a se implica activ în activități practice, precum plantarea de arbori, colectarea de deșeuri, sau restaurarea habitatelor naturale.
Astfel de proiecte aduc oamenii împreună, promovând colaborarea și solidaritatea pentru atingerea unui obiectiv comun - protejarea mediului.
Activitățile de ecologizare contribuie la îmbunătățirea calității vieții în comunitate prin crearea unui mediu mai curat, sănătos și plăcut.
Educația ecologică în școală modelează comportamentele sustenabile, pregătind generațiile viitoare să devină cetățeni responsabili față de mediu.
Implicarea comunității în astfel de activități servește ca exemplu pentru adulți și contribuie la crearea unei culturi a responsabilității față de mediu.
Astfel de proiect poate promova adoptarea unor practici mai sustenabile și a tehnologiilor prietenoase cu mediul în rândul elevilor și al personalului școlar. Participarea la inițiative ecologice poate inspira comunitatea să adopte practici mai responsabile în viața de zi cu zi.
Implicarea într-un astfel de proiect oferă elevilor nu doar cunoștințe teoretice, ci și abilități practice și motivația de a acționa în favoarea mediului.
Proiect facilitat de Duma Mirela
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
- Gălăgia și agitația din timpul pauzelor, bullyingul;
- Ambalaje/hârtii pe coridoare și lipsa coșurilor de gunoi pentru colectarea selectivă;
- Insuficiența spațiului verde în școală și comunitate, numărul mic de parcuri(cele existente sunt neîngrijite și pline de ciori);
- Râul Timiș , malurile acestuia sunt pline de gunoaie;
- Pădurea din jurul orașului este ,,transparentă”, defrișările masive au condus la dispariția păsărilor și animalelor.
- Numărul mare de mașini din oraș (aglomerația) îi întârzie la școală sau diferite activități extrașcolare;
- Copiii săraci, cei fără familie și bolnavi să fie ajutați cu prioritate.
Provocările alese:
Înainte de alegerea unei probleme pentru a fi rezolvată în cadrul acestui proiect, am discutat pe rând despre fiecare.
Școala noastră este o Școală a Încrederii de patru ani, școala în care se promovează starea de bine, se redă încrederea profesorilor în meseria lor, plăcerea elevilor de a veni la școală și siguranță părinților că școala face totul pentru viitorul copiilor lor.
Elevii au adus la cunoștință conducerii școlii/d-nului director că își doresc muzică pe durata pauzelor, rezolvând parțial problema alergatului și gălăgiei de pe holuri. Inițiativa celor mici a fost primită cu zâmbetul pe buze, dându-ne speranță că în viitorul apropiat se va soluționa și această problemă.
Fiind în prag de sărbători, am realizat decorațiuni și am participat și în acest an la Târgul de Crăciun organizat cu scop umanitar de Primăria Municipiului Lugoj. De asemenea, în cadrul Campaniei ShoeBox ,, Fii tu Moș Crăciun pentru cei nevoiași!”, împreună cu părinții, am făcut fericiți câțiva copii oferindu-le daruri. Nu stă în puterea noastră să rezolvăm problema sărăciei, dar empatizăm și nu rămânem indiferenți, dăm exemplu celorlalți că totuși se poate…În cadrul unor proiecte de educație financiară am învățat să ne împărțim bugetul, să renunțăm la unele dorințe și să punem bani deoparte pentru nevoi și cheltuieli neprevăzute. În pușculițele noastre s-au strâns mai mulți bănuți și astfel am putut să aducem zâmbetul pe fețele unor copii mai puțin norocoși.
Problemele de bullying în școală sunt în număr mic și le-am dezbătut și anul trecut școlar în cadrul unor proiecte(Școala Siguranței Tedi, Proiect Educațional ,,Play Fair! Don t Be a Bully!”, chiar și în acest an, în perioada Școala Altfel, avându-i ca invitați pe agenții de la Poliția Rutieră și Poliția de Proximitate. Ne-am amintit de ,,Cele 7 obișnuințe ale copiilor fericiți”, să fim buni, să creștem în armonie, să ne ajutăm reciproc pentru că fiecare e un mic leader, să prevenim, să fim organizați și împreună avem doar de câștigat.
,, Natura reprezintă VIAȚA!!!-Putem să fim bogați, să avem bani, mașini și de toate…. fără viață nu putem trăi!”, ,,Viața are prioritate!”, deci trebuie să fim ,,Prietenii Naturii”. Din răspunsurile elevilor și desenele relizate ca Super Eroi, tema de importanță majoră a fost Protejarea Mediului Înconjurător-Natura.
Soluțiile identificate:
-,,Facem Pământul să zâmbescă!”Ateliere ECO-bilunar (confecționare materiale, pancarte, semne de carte, decorațiuni și costume din materiale reciclabile, pliante, flyere…)
-Seri de poveste (Natura în poezii, poveșt, muzică și film)
-,,Fii responsabil, protejează mediul!”-informarea și conștientizarea populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare- distribuire de fluturași, instalarea pancartelor în parcuri și spații verzi;
-Biodiversitate-Atlasul păsărilor- pictăm căsuțe pentru păsărele(amplasarea în parcuri);
-Plantarea florilor și pomișorilor odată cu sosirea primăverii (Săptămâna Verde);
-Excursii tematice, drumeții;
-Activități de ecologizare pe malurile Timișului;
-Amplasarea în școală/la fiecare etaj a coșurilor de gunoi pentru colectarea selectivă:
-ECOfan-R.R.R. în familie;
-Parada costumelor din materiale reciclabile;
-Continuarea Proiectului,,Milioane de capace, milioane de zâmbete!”- mărțișoare și decorațiuni din dopuri plastic.
Activitățile realizate de elevi:
-,,Fii responsabil, protejează mediul!”-informarea și conștientizarea populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare- distribuire de fluturași, instalarea pancartelor în parcuri și spații verzi;
-Biodiversitate-Atlasul păsărilor- pictăm căsuțe pentru păsărele(amplasarea în parcuri);
-Seri de poveste (Natura în poezii, povești, muzică și film);
- Amplasarea în clasă și în școală a coșurilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Procesul de implementare a activităților:
-Elevii și-au stabilit obiectivele, și-au făcut un plan de acțiune-împărțit în patru activități. Fiecare echipă a fost responsabilă cu buna organizare și planificare a unei activități, membrilor celorlalte echipe le-au fost împărțite sarcini, au căutat resursele necesare, au colaborat, și-au exprimat ideile și și-au asumat împreună riscurile.
-Elevii au pictat pancartele cu mesaje ECO și căsuțele pentru păsărele, confecționate cu sprijinul părinților, pentru a le amplasa pe spațiile verzi și în parcurile din oraș.
-Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, ne-am continuat Serile de poveste, fiind prezentate povești cu teme din natură. ,,Povestea bradului de Crăciun”(Cele mai frumoase povești de Crăciun-Ed. Joy). La prima întâlnire copiii și-au invitat prieteni din alte clase și au făcut schimb de idei, iar la cea de-a doua, din motive de securitate a sănătății, activitatea s-a desfășurat în sala de clasă.
-Reprezentanții celor 5 grupe au mers la d-na administrator și i-au prezentat problemele identificate cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor. Au fost ascultați cu atenție, cererea a fost transmisă mai departe, iar după două săptămâni au fost amplasate la fiecare etaj trei minicontainere pentru colectarea selectivă. Din cauza spațiului prea mic, în clasă am putut pune doar două coșuri(deșeuri menajere-hârtie+plastic).
Rezultatele proiectului:
Proiectul a avut drept scop transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viață ecologice, economice, sănătoase și durabile prin întreținerea unui ambient curat.
Prin acest proiect ne-am dorit nu doar să formăm conștiință și conduită ecologică elevilor noștri, ci să pornim în formarea unei culturi ecologice prin muzică, literatură, științe, pictură…
Beneficiarii proiectului:
-Elevii, profesorii și personalul școlii;
-Comunitatea locală;
Feedback:
-Să ne mobilizăm în Săptămâna Verde și să dăm ,,o gură de aer proaspăt” Naturii.
-Activitățile de ecologizare sunt esențiale pentru o viață mai bună atât pentru oameni, cât și pentru plante și animale.
-Oamenii trebuie să fie mai ,,prietenoși” cu natura.
-Un mediu eco-friendly reprezintă un stil de viață sănătos.
Dificultăți întâlnite:
-Timpul foarte scurt și anotimpul;
-Numărul mare de activități programate în ,,Școala Altfel”;
-Cursuri și alte proiecte în derulare.
-Gestionarea eficientă a timpului, creativitatea… conduce la realizarea cu succes a unor activități.
Durata de implementare a proiectului:
I: noiembrie-decembrie 2023
II: martie-aprilie 2024
Promovarea proiectului:
Am popularizat proiectul în rândul părinților și al colegilor prin încărcarea pozelor din timpul activităților pe grupul Facebook al clasei și al profesorilor. Au fost invitați să participe la activități și elevii altor clase alături de diriginții lor. Câteva eleve din clasa a VII i-au ajutat pe copii să scrie pancartele. Două clase au preluat ideea proiectului și modul de realizare a activităților (conform ghidului de inițiere) și vor să facă echipă cu noi în derularea altor proiecte. Conducerea școlii a fost la curent cu activitățile proiectului și ne susține în acțiunile noastre viitoare.
Ecologizarea mediului înconjurător e un proces necesar, mai ales într-o societate foarte dezvoltată în care se pune accent și pe consumerism. Este esențial să se pună accent pe acțiunile de ecologizare și de reducere a nivelului de poluare, pentru a putea avea nu doar o viață mai sănătoasă, ci și pentru a o prelungi în acest mod. Odată ce există un pericol în natură, este clar că acesta va afecta negativ viețile tuturor. Poluarea apei, a aerului și a solului rămâne, în prezent, o problemă majoră pentru multe state ale lumii și se încearcă, prin pași mici, să se găsească cât mai multe soluții pentru a putea face lumea un loc mai bun și mai curat.
Susținerea impactului:
Chiar dacă cea mai mică schimbare în bine trebuie să vină de la tine, ca individ, este important să existe, însă, și mase de oameni care să fie dispuși să adopte valori ce pun pe o treaptă superioară și calitatea mediului înconjurător.
Mobilizarea întregului colectiv al școlii în activități de Protejare a Mediului Înconjurător. ,,Cu o floare nu se face primăvară…”
Comments