top of page

Colțul cu Vise, Centrul Școlar de Educație Inclusivă, Beclean, Bistrița-Năsăud

Copii clasei pregătitoare au observat ca lipsește ceva în clasa noastră și anume: un colțișor cu jocuri și jucării educative, astfel am considerat imperios necesar să ne realizăm visul.

Ne-am organizat și ne-am luat rolurile în serios dar cerând și ajutorul celor din jur. Am fost încurajați și susținuți iar cei cu care am intrat în contact ne-au spus că:”jocul și jucăriile educative sunt folosite ca mijloc de educație mai ales copiilor de vârste mici, școlari și preșcolari, ajutându-și abilitățile intelectuale, creative, logice, lingvistice, emoționale, psihice etc”.

Am ales ”COLȚUL CU VISE” pentru că am avut un crez: acela de a-l transforma în realitate.Ne-am făcut un plan, o listă de jucării și jocuri educative, am căutat sponsori și am pornit la drum.

Poveste de schimbare facilitată de Doamna CÎRLEJAN ANICA.

Enumeră problemele identificate de elevi:

- -dorința copiilor de a se juca în sala de clasă in timpul liber, când vremea este neprielnică și mai ales în cadrul unor activități ludice, de terapie ocupațională, joc și mișcare etc

-lipsa jucăriilor educative și nu numai, din sala de clasă

-lipsa unui colțișor amenajat adecvat pentru astfel de activități

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Sala de clasă este un loc aparte în care ne petrecem o mare parte din timpul zilei. Este curată și primitoare însă ceea ce ne lipsește cu desăvârșire sunt jucăriile.

Lipsa acestora ne face triști și supărați.Am considerat că este un prim pas și un bun început pentru a putea schimba ceva, mai ales că joaca oferă copiilor oportunitatea de a descoperi cum funcționează lucrurile, de a se înțelege unii cu alții, de a incerca roluri noi, îi învață să fie cinstiți, să respecte reguli, să lucreze în echipă, le dezvoltă spiritul de fair-play, îi unește. Așadar am cerut ajutor, am primit promisiuni și am hotărât împreună:”ȘI EU POT”

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Elevii din clasa pregătitoare, o parte din părinți precum și doamna invățătoare.


Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-să găsim sponsorii necesari pentru a ne putea ajuta în rezolvarea problemei.

-să identificăm un colț al clasei noastre în care să ne putem juca împreună cu colegii de clasă și cu ceilalți colegi din școala.

-să legăm prietenii-să lucrăm în echipă-să ne petrecem într-un mod util și placut diferite activități precum și timpul liber

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Am încercat să realizăm în clasa noastră un colț al visurilor noastre.

-am realizat o expoziție cu diferite lucrari ce reprezintă jucăria preferată

-am delimitat un spațiu al clasei noastre pentru ceea ce ne-am propus

-să organizăm jocuri și concursuri la care să participe și alți copii din școală

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Ne-am hotărât și ne-am împărțit sarcinile, fiecare având un ajutor de nădejde și fiind convins că ”EU POT”

Superman și Spiderman ..eroii noștri au preluat colțișorul identificat și au început a muta o parte din măsuțele nefolosite precum și un dulăpior pentru a lăsa spațiul liber.

”Albă ca zăpada”-prințesa cea harnică și cuminte împreună cu femeia de serviciu au început să facă curățenia necesară în spațiul liber.

Alți doi pitici voinici-eroii din povestea noastră, împreună cu alți colegi au transformat clasa noastră într-un spațiu mult visat.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

După derularea proiectului nostru, după rezultatul obținut , am invitat colegii mici și mari să vadă ce am reușit pe parcursul acestui proiect.Au fost foarte încântați mai ales cei mai mari, punându-și întrebarea cum au reușit cei mai mici să transforme acest colț într-un loc plăcut, atractiv, plin de jocuri și jucării care le zâmbesc încontinuu.

Curajul a fost de partea noastră mai ales după ce ne-am împărtășit trăirile și impresiile noastre celorlalți colegi din școală.Suntem SUPER-EROI și SUPER-EROII POT!

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

10 -20 de persoane

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

O mămică care vine zilnic cu băiețelul la școală a spus: ”jocul este esențial pentru dezvoltarea personalității copilului și că prin joc acesta își dezvoltă capacități și competențe de bază”.

Un cadru didactic care predă la clasa noastră a spus:”îm timpul jocului se utilizează toate simțurile (vizual, tactil, auditiv, gustativ) motiv pentru care jocul este primul stadiu pentru învățare și activitate creatoare.Felicitările au fost pe măsură.

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Lipsa unor sponsori...dar pâna la urmă totul s-a terminat cu bine.

Cât timp a durat să implementați soluția?

15- 30 de zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

Am cerut acordul doamnei director și am căutat sponsorii necesari pentru dotarea spațiului respectiv.

Am fost ajutați de personalul auxiliar din școală și colegii mai mari ....asa că am primit toată susținerea.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

10 persoane

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

- Am văzut că și NOI PUTEM , am prins curaj chiar dacă suntem mici și ne-am propus să nu trecem cu vederea problemele care ne privesc și care ne interesează personal.

Așadar SE POATE...COLȚUL CU VISE s-a transformat in realitate și stă la dispoziția copiilor din clasa pregătitoare si de ce nu și din școală. Se pot bucura împreună de activități educative prin joc și bună dispoziție :

Copilul râde: ”Înțelepciunea și iubirea mea e jocul”( Lucian Blaga)


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page