top of page

În lumea celor care nu cuvântă - Prietenii micilor necuvântătoare Liceul Tehnologic ”Constantin Cantacuzino” Băicoi

Proiectul își propune sensibilizarea întregii comunități în ceea ce privește efectele negative ale acțiunii oamenilor asupra habitatului anumitor specii de animale. Orașul nostru are o așezare geografică favorabilă dezvoltării multor specii de animale prin faptul că are ca forme de relief câmpia și dealul și este amplasat la o distanță  relativ mică față  de munții Bucegi. În partea de nord și în partea de est a orașului au existat, până acum câțiva ani,  suprafețe mari de teren împădurite și livezi de pomi fructiferi-meri și cireși, medii de viață pentru multe animale. Acum mai sunt porțiuni mici de păduri, iar livezile,  au fost complet desființate.


Elevii mei, care locuiesc în aceste zone ale orașului, au remarcat că, în ultimii 3-4 ani, gospodăriile lor sunt vizitate tot mai des de anumite animale sălbatice: vulpi, porci mistreți, iepuri, veverițe, și chiar căprioare. Au primit și alerte pe telefon pentru existența unor urși. Curțile oamenilor sunt asaltate de ciori, vrăbii, coțofene, cucuvele, pițigoi, sticleți, turturele. Animale au produs pagube materiale și au creat panică.


Vrem ca prin  proiectul nostru să arătăm care sunt cauzele acestor evenimente și să gasim măsuri de stopare și remediere.


De asemenea, prin acest proiect dorim să încurajăm fiecare profesor, elev  sau locuitor al orașului să își împartă spațiul cu speciile urbanizate și chiar să le ajute prin câteva acțiuni simple, precum amplasarea unui cuib artificial, a unei adăpători sau hrănirea păsărilor în timpul iernii.



Proiect facilitat de Ilie Gabriela-Alexandra


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

- Poluarea aerului din cauza numărului mare de mașini;

- Animale abandonate pe străzi;

- Prea multe ciori în oraș;

- Păsări fără adăpost;

- Păduri tăiate;

- Gunoaie și materiale de construcție aruncate pe câmp și în pădure;

- Lipsa locurilor de joacă pentru copii;

- Lipsa unor terenuri de sport;

- Prea multe magazine, supermarketuri în oraș și prea puține locuri de relaxare;

- Familii cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate;

- ”Părinți fără serviciu”- lipsa locurilor de muncă;

- Tăierea pădurilor pentru a se construi case;

- Violența manifestată de anumiți copii în școală ”Copiii se ceartă prea des”;

- Starea materială precară a unor familii;

- Amenințarea războiului




Provocările alese:

Elevii au ales să protejeze animalele, pentru că au înțeles că habitatul acestora a fost afectat de activitățile oamenilor prin extinderea zonei de locuințe în locul pădurilor, câmpurilor sau pășunilor de pe deal sau prin poluarea aerului și a solului din cauza imensei gropi de gunoi aflată în orașul nostru.


Soluțiile identificate:

-          Să adune gunoaiele din pădure, de pe marginea râului care strabate localitatea, de pe dealuri;

-          Să plaseze afișe prin care să atragă atenția tuturor locuitorilor orașului de pericolele poluării aerului, apei  și solului;

-          Să realizeze niște desene mari cu animale sălbatice care pătrund în gospodăriile oamenilor;

-          Să planteze copaci;

-          Să realizeze o expoziție de desene pe holul școlii cu animale aflate în pericol de dispariție;

-          Să construiască cuiburi artificiale pentru păsări și să le amplaseze în copacii din curtea școlii;

-          Să planteze flori în curtea școlii;

  • Să ducă hrană animalelor din pădure;



Activitățile realizate de elevi:

Pentru că se apropia iarna, copiii s-au gândit să construiască cuiburi și hrănitoare pentru păsări. Au optat pentru această soluție influențați și, în același timp inspirați, de unul din colegi care are multe cunoștințe despre păsări, dovedite de-a lungul multor ore sau ativități extrașcolare. Pasiunea lui pentru păsări este transmisă din familie, tatăl său fiind membru în Societatea Ornitologică Română.


Procesul de implementare a activităților:

Mai întâi ne-am testat cunoștințele despre păsări. Fiecare copil a scris pe o coală de hârtie, pe două coloane, animalele domestice și animalele sălbatice pe care le cunoaște. Apoi, am demarat o campanie de informare asupra speciilor de păsări care trăiesc/conviețuiesc alături de noi, în mediul urban: am vizionat filmulețe, am studiat materiale primite de la SOR, am aflat cum putem să ajutăm păsările pe timpul iernii construind cuiburi și hrănitoare, ținând cont de anumite aspecte pentru ca acestea să fie ocupate de micile zburătoare- materialul din care sunt confecționate(scândură din rășinoase), mărimea și poziția gurii de intrare în cuibul artificial, locul unde sunt amplasate astfel încât să fie ferite de vânt și ploaie.


Am implicat în proiectul nostru și părinții, care ne-au oferit materialele necesare pentru concretizarea ideilor noastre- scânduri, bormașină, holșuruburi, dar și asistență practică. S-au format 6 grupe de elevi, fiecare grupă având de realizat un produs: cuib artificial sau hrănitoare. După asamblare, cuiburile au fost picate de copii.



Rezultatele proiectului:

S-au realizat 5 cuiburi artificiale și o hrănitoare. Ne-am propus ca după vacanța de iarnă să le amplasăm în copacii din curtea școlii, după ce anunțăm și cerem acordul conducerii școlii.

Tot pe grupe, elevii au ales să se îngrijescă de procurarea hranei pentru păsări și completarea periodică a hrănitoarei.

Beneficiarii proiectului:

Beneficiari au fost cei 27 de elevi ai clasei,alături de părinții lor care

au sprijinit realizarea proiectului. De asemenea, considerăm ca beneficiari pe toți elevii școlii care au aflat de activitatea clasei noastre și care sperăm să ni se alăture în alte acțiuni de protejare a mediului.



Feedback:

” Invățați de la păsări să fiți mereu în zbor!”

”Munca voastră va fi răsplătită prin cântecul vesel al păsărilor.”


Dificultăți întâlnite:

Timpul alocat proiectului a fost destul de scurt. Nu am fi putut concretiza  ideile noastre fără ajutorul părinților în ceea ce privește procurarea materialelor.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Am diseminat proiectul la nivelul școlii prin realizarea unui panou cu informații despre proiect și poze din timpul activităților.


Pentru că în prejma sărbătorilor de iarnă am fost la colindat  la unele firme și instituții din oraș am pregătit un afiș prin care să popularizăm proiectul nostru și să căutăm sprijin în derularea unor activități viitoare pentru protejarea habitatului animalelor sălbatice.

Susținerea impactului:

Ne-am dori să realizam și alte activități dintre cele propuse de elevi ca soluții pentru protejarea mediului înconjurător:

- Să ne inscriem la Programul Național ” Let's Do It Romania”

- Să plantăm copaci

- In colaborare cu Ocolul Silvic să ducem hrană animalelor sălbatice



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page