top of page

Cireșarii au atins SuperPuterea! Școala Gimnazială ”Toma T. Socolescu” Păulești, Prahova

Agresiunea fizică, verbală și psihică era problema noastră, a bobocilor din clasa a V-a, lucru de care noi eram foarte conștienți și încercam să găsim soluții spre a o alunga din „clasă”, spre a evita fenomenul Bullyng, în orice formă de manifestare și-ar fi făcut prezența. Știam că suntem „ diferiți”, însă nu știam respecta aceasta. Am cerut ajutorul! Conștientizarea s-a produs atunci când ne-am ales SuperEroul din animații, benzi desenate, filme, ori chiar l-am inventat. Știam că SuperEroul acționează singur, dar-de nenumărate ori- acționează în echipă ...NOI NU ERAM O ECHIPĂ! Cum să facem să devenim?

Am analizat ce ne deranjează, am realizat când și cum se schimbă relațiile dintre noi și am conștientizat consecințele acestor manifestări pline de răutate, de ură și de violență. Impactul instrumentelor alese spre eliminarea problemei trebuia să fie rapid, dar – în egală măsură- pe termen lung: suntem abia în clasa a V-a! Jocul, MODELUL ales, documentarea, excursia și implicarea în proiecte- în funcție de înzestrarea fiecăruia( punct forte)- l-a făcut pe fiecare în parte să conștientizeze: EU POT! Am strigat bucuroși: CIREȘARII POT!( am hotărât împreună: suntem CIREȘARII!)

Provocările identificate:

  • Comunicarea adulților cu copiii;

  • Răutatea, invidia din interiorul colectivului: „să nu mai vorbim urât”, „să nu mai mințim”;

  • Lipsa aprecierii în ceea ce privește efortul depus de copil;

  • Impactul negativ asupra lucrurilor, mai mult, asupra planetei rezultat al capacității distructive a oamenilor;

  • Comportamentul urât al omului cu cei din jur;

  • Lipsa calmului, a înțelegerii;

  • Hoția - în lume;

  • Eliminarea din mental a formulei „ NU POT”vs. „ TOȚI PUTEM”

  • RĂUTATE/HOȚIE/VIOLENȚĂ vs. PRIETENIE;

  • Clasa=echipă: „ râdem unii de ceilalți, nu suntem apropiați”,„să devenim uniți”;

  • Lipsa responsabilității;

  • Atenție scăzută;

  • Oamenii chinuie animale .

Provocarea aleasă:

  • Răutatea, invidia din interiorul colectivului: „să nu mai vorbim urât”, „să nu mai mințim” a fost cea mai gravă problemă a celor din clasa a V-a. Ea scădea valoarea colectivului. În acest fel, transformarea clasei într-o echipă, să nu„ râdem unii de ceilalți”,„ nu suntem apropiați”să devină rar, chiar să dispară, „să devenim uniți” era primul lucru ce se dorea.

  • RĂUTAT/HOȚIE/VIOLENȚĂ vs. PRIETENIE a devenit țelul CIREȘARILOR.

Persoanele afectate:

Cei mai afectați erau ei, elevii, însă nu puteau nega efectele răsfrânte asupra familiilor lor și asupra celor de la catedră.

Copiii au conștientizat că răutatea, invidia și minciuna le direcționează atenția, îi deconectează de la a învăța. Rezultatele, pe acest fond, îi nemulțumesc pe ei și pe adulții cu care interacționează.

Soluțiile identificate:

-îmbunătățirea comunicării cu cei din jur;

- schimbarea de sine cu scopul de a deveni prieteni;

-să devină mai atenți unul la celălalt și mai înțelegători propunându-și „ să facă lumea mai bună și mai înțelegătoare” prin exemplul personal;

-creșterea conștiinței, a încrederii în sine :„ eu să pot ajuta” obținute prin scoaterea din limbaj a enunțului„ Nu pot!”;

-să se implice în ridicarea rezultatelor școlare;

- eliminarea falselor prietenii;

- „uniți devenim mai puternici!”

Soluția aleasă:

- Schimbarea de sine cu scopul de a deveni prieteni. Astfel, au devenit mai atenți unul la celălalt și mai înțelegători propunându-și „ să facă lumea mai bună și mai înțelegătoare” prin exemplul personal.

- Creșterea conștiinței, a încrederii în sine :„ eu să pot ajuta” au fost obținute prin scoaterea din limbaj a enunțului„ Nu pot!”.

Aceasta avea să ducă și la ridicarea rezultatelor școlare.

Activitățile realizate de elevi:

Primul pas: o cunoaștere mai bună. Pentru aceasta, cu acordul și cu ajutorul părinților, am plecat într-o excursie de două zile: diriginte-elevii clasei a V-a.

Înainte de aceasta, ne-am întors asupra problemelor identificate anterior, concentrându-ne și pe soluțiile propuse pentru depășirea lor. Mai atenți unul la celălalt și mai înțelegători, propunându-și „ să facă lumea mai bună și mai înțelegătoare” și prin exemplul personal, controlându-și limbajul și atitudinea, au realizat că le e mai bine. După excursie, ducând mai departe experiența dobândită în cadrul atelierelor din călătoria- soluție, au fost desfășurate activități ce au dus la o mai bună cunoaștere și la închegarea colectivului. S-a născut și s-a dezvoltat spiritul de echipă!

Rezultatele proiectului:

Creșterea conștiinței, a încrederii în sine :„ eu (mă)pot ajuta!” obținute prin scoaterea din limbaj a enunțului„ Nu pot!”.

Rezultatele la învățătură au crescut vizibil: 18 dintre cei 24 de elevi au obținut medii semestriale peste 9.

Opinii:

Beneficiarii – părinți, copii și profesori - au fost încântați de schimbările produse atât în colectivul de elevi, cât și în ceea ce privește fiecare copil.

„ Mulțumim pentru tot sprijinul acordat și pentru amabilitatea de a-mi răspunde ori de câte ori am avut nevoie.”(părinte)

„ În această perioadă am înțeles cât sacrificiu și înțelepciune necesită meseria de profesor. Mulțumim frumos ...”(părinte)

Dificultăți:

Factorul timp ne-a dat bătaie de cap, o altă dificultate a apărut o dată cu epidemiile ce au împuținat colectivul, interacțiunea elevilor și cu ei mutându-se în online, înainte de pandemie.

Promovare:

-în școală, cadrul Comisiei cu Munca Educativă, Comisiei Diriginților, în activitatea Cercului diriginților (schimb de experiență cu colegi din județ) și în ședințele cu părinții;

- în comunitate, prin grupuri facebook, prin întâlniri ale copiilor implicați în proiect cu alți copii de vârste apropiate și cu frații și surorile lor.

Planuri de viitor:

Pentru că acum suntem o echipă, ne respectăm „ să facem lumea mai bună și mai înțelegătoare” prin exemplul personal.

RĂUTAT/HOȚIE/VIOLENȚĂ vs. PRIETENIE a devenit țelul CIREȘARILOR!

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page