top of page

SANUS VIVERE!, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10, GALAȚI

Elevii clasei a V-a B implicați în implementarea proiectului SANUS VIVERE! au considerat că, în condițiile actuale, oportunitatea oferită de Change Architects trebuie fructificată, cu atât mai mult cu cât problemele identificate de ei înșiși printr-un brainstorming neplanificat sunt reale, impunându-se găsirea unor modalități concrete de soluționare a acestora, alegerea aparținându-le tot lor. Astfel, elevii și-au propus – și au și realizat – schimbarea modului de viață sau, de ce nu, revenirea la un stil de viață sănătos, necondiționat de restricții impuse de pandemie, realitatea evidențiind că problemele identificate sunt numeroase. I-am sfătuit să abordăm metoda pașilor mărunți, schimbarea începând cu noi înșine, impactul obținut fiind mult mai mare dacă efectele vor fi vizibile. Teoria o cunoaștem cu toții, iar prezentarea proiectului colegilor de școală a confirmat acest lucru. Întrebarea este cât de mult suntem motivați să aducem schimbarea în viața noastră pentru a putea vorbi de instalarea unei adevărate stări de bine, care să ne determine să fim consecvenți în respectarea regulilor pe care ni le impunem în așa fel încât ele să devină un modus vivendi. Ca atare, activitățile de proiect nu și-au propus să schimbe lumea, ci, deocamdată, pe noi înșine, sperând ca promovarea acestora să demonstreze că puterea exemplului atrage noi discipoli – în rândul colegilor și, de ce nu, al familiei. Simplitatea soluțiilor a fost cuvântul de ordine: elevii au optat pentru o alimentație sănătoasă, pentru mișcare colectivă ori individuală, dacă vremea nu a permis, pentru socializare și, nu în ultimul rând, pentru sudarea colectivului, interrelaționarea facilitând crearea unor noi prietenii și, mai ales, dezvoltarea abilităților de comunicare.


Proiect facilitat de STOIAN FLORENTINA.

Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

Provocările identificate:

Problemele identificate de elevi au fost:

a) Sedentarismul, consecință a organizării cursurilor în regim online

b) Creșterea în greutate

c) Alimentație necorespunzătoare

d) Preferința pentru jocurile video, în detrimentul celor în aer liber

e) Agresiunea (verbală) – în cartier

f) Cyberbullying-ul

g) Poluarea / iresponsabilitatea față de mediu

h) Stresul – generat de contextul pandemic

Provocările alese:

Inițial, au fost două mari probleme identificate de către elevi: a) prima, generată de efectele Bullying-ului / Cyberbullying-ului; a) cea de-a doua, consecință a lipsei de mișcare și a unei alimentații nesănătoase. Deși vizau atingerea unor ODD-uri diferite, chiar elevii au sesizat că ambele proiecte pot fi implementate cu ușurință; supunerea la vot a evidențiat promovarea unui proiect axat pe ODD4 – Sănătate și stare de bine. Explicația acestei alegeri este simplă: pe de o parte, organizarea a numeroase activități a căror tematică a abordat Bullying-ul și Cyberbullying-ul a avut efectul scontat, elevii înțelegând conceptul de violență și conștientizând necesitatea prevenirii și combaterii agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură; pe de altă parte, cum ei înșiși au remarcat, implementarea unui proiect care să vizeze promovarea unui stil de viață sănătos constituie o alternativă educațională atractivă atât pentru combaterea violenței, cât mai ales pentru petrecerea timpului liber altfel decât în fața ecranelor / televizoarelor. Totodată, pentru că în cadrul acestui colectiv nu au fost semnalate acte de violență și, mai ales pentru că foarte mulți dintre copii, în special, fete, au recunoscut că se confruntă cu problema greutății corporale, 90% dintre decidenți au optat pentru implementarea acestui proiect.


Persoanele afectate de problemă:

După o analiză atentă și pertinentă a nevoilor comunității noastre școlare, am concluzionat că dezvoltarea intelectuală este în strânsă legătură cu dezvoltarea emoțională și fizică a copiilor / preadolescenților, aceștia din urmă resimțind acut efectele schimbărilor produse de vârstă și, în egală măsură, consecințele desfășurării, pe o perioadă atât de lungă, a cursurilor în regim online (elevii acestei clase, a V-a, au desfășurat ore în regim online din 6 noiembrie până pe 14 mai!). Punctual, îi deranjează:

a) lipsa mișcării, a jocului în aer liber; sedentarismul;

b) luarea în greutate – problemă cu care se confruntă copiii de ambele sexe, cu mențiunea că fetele sunt mult mai afectate. Urmare a creșterii în greutate, intervine, cum ei înșiși au recunoscut, teama de ridicol / ridiculizare, preferința de a rămâne în casă și socializarea pe net, sentimentul de singurătate, poate, de ce nu, depresia, anxietatea, închiderea în sine, ridicarea unor bariere de comunicare;

c) alimentația necorespunzătoare.


Soluțiile identificate:

a) Carnavalul fructelor și al legumelor

b) Crosul sănătății

c) Ne preparăm singuri o masă delicioasă și sănătoasă

d) Târgul alimentelor sănătoase

e) Ne mișcăm împreună

f) Ne hrănim sănătos

g) Marșul / Parada alimentelor sănătoase

h) Dansăm împreună

i) Benzi desenate care promovează un stil de viață sănătos

j) Padlet cu activitățile noastre

k) Carte online cu activitățile proiectului


Activitățile realizate de elevi:

Soluția (2 în 1 sau 3 în 1) aleasă de majoritatea a fost: Hrană și mișcare pentru sănătate, urmând ca activitățile proiectului să fie sintetizate pe un padlet și într-o carte online. Alegerea acestei soluții a fost dictată de contextul pandemic, de conștientizarea adevărului că alimentația sănătoasă și mișcarea sunt cheia unui stil de viață sănătos și, nu în ultimul rând, de înțelegerea faptului că reprezintă o soluție la îndemână, facilă, cu efectul scontat.


Obiectivele alese:

1. Îmbunătățirea calității vieții

2. Oferirea unei alternative viabile la folosirea tehnologiei

3. Promovarea unui stil de viață proactiv

4. Promovarea unei alimentații sănătoase

5. Îmbunătățirea competențelor personale și a unor abilități sociale: optimism; echilibru emoțional; capacitatea de socializare; comunicarea; respectul față de sine și față de ceilalți; afecțiunea; empatia; răbdarea; împărtășirea experiențelor; respectarea regulilor.


Procesul de implementare a activităților:

Elevii au manifestat entuziasm din clipa comunicării intenției de desfășurare a activităților unui astfel de proiect. Ca atare, a devenit o obișnuință întâlnirea colegială pentru a face mișcare împreună; pe grupul de socializare al clasei s-au postat fotografii cu meniuri sănătoase (și pofticioase), videoclipuri cu exerciții fizice, cu exprimarea opiniilor despre schimbările benefice pe care le-au remarcat; implicarea tuturor i-a determinat și pe cei mai timizi să-și dezvolte abilitățile de comunicare, intervenind în discuții cu completări, propuneri și feedback; implicarea în crearea unor dovezi care să ateste implementarea proiectului (padlet; carte online)Rezultatele proiectului:

Considerăm că obiectivele propuse au fost realizate, oferind mai jos o trecere în revistă a rezultatelor:

a) Descoperirea / redescoperirea plăcerii de a face mișcare (și împreună!)

b) Stabilirea unei rutine ce presupune întâlniri colegiale, elevii optând, pentru a face mișcare, pentru diferite mijloace pe care le au la dispoziție: biciclete, role, skateboarduri, trotinete – mișcarea însemnând, uneori, chiar și o simplă alergare / plimbare

c) Efectuarea exercițiilor fizice la domiciliu, mai ales atunci când nu permite vremea ; încurajarea colegilor prin postarea videoclipurilor cu efectuarea acestor exerciții

d) Obișnuința cu un program regulat al meselor

e) Inițierea unor preferințe culinare (doar alimente sănătoase!)

f) Pierderea în greutate (care a adus satisfacție și multe zâmbete pe chipul fetelor)

g) Înlăturarea barierelor de comunicare, mai ales pentru stabilirea / organizarea unui program comun

Nu este vorba despre o iterație a proiectului, dar, cu siguranță, putem vorbi despre faptul că acesta, de fapt, nu s-a finalizat, iar eu sper ca efectul obținut în aceste săptămâni să le ofere imboldul, dorința de a continua, cu atât mai mult cu cât rezultatele i-au încântat atât de mult.


Impactul proiectului:

22 de elevi din clasa a V-a B au conștientizat necesitatea unei alternative care să se opună tehnologiei, devenind adepții și promotorii unui stil de viață sănătos; familiile acestora s-au implicat în desfășurarea activităților, acceptând schimbările de meniu ale copiilor, mămicile recunoscând că era și timpul pentru o dietă și făcând tot posibilul pentru ca întâlnirile în aer liber – într-un alt loc decât cel din curtea școlii – să poată avea loc; colegii din școală au aflat de implementarea proiectului, sperând ca, începând de anul următor, tehnica bulgărelui de zăpadă să dea roade.Beneficiarii proiectului:

Beneficiari direcți au fost 22 de elevi din clasa a V-a B a Școlii Gimnaziale Nr. 10, Galați. Beneficiari indirecți, considerăm că au fost toți ceilalți elevi ai școlii (270), aflând despre proiect pe rețelele de socializare și cărora li s-a prezentat, când a început școala, la clase, proiectul, obiectivele și activitățile în curs. Ne place să credem că și familiile celor 22 de elevi implicați intră în categoria beneficiarilor indirecți ai acestui proiect.


Feedback:

Era momentul să fac ceva pentru mine... (S.R.)

Mă simt deja mult mai bine în pielea mea... (P.R)

Nu credeam că mă voi dezlipi atât de ușor de jocurile video... (I.R.)


Dificultăți întâlnite:

Implementarea proiectului nu a întâmpinat dificultăți, poate și pentru că elevii acestui colectiv sunt la vârsta entuziasmului, când orice este posibil, mai ales atunci când soluțiile sunt la îndemâna lor. Și poate că o altă explicație este desfășurarea, în acest an școlar, a diferite proiecte educaționale care le-au captat interesul și care i-a determinat să se declare adepți convinși ai activităților extrașcolare și extracurriculare.

Durata de implementare a proiectului:

Implementarea soluției a durat aproximativ 3 luni.


Promovarea proiectului:

Promovarea proiectului s-a realizat în comunitatea noastră școlară, colectivul de elevi ai clasei a V-a B diseminând informațiile despre obiective și activități pe rețelele de socializare și în clase, unde au discutat cu colegii lor despre necesitatea alegerii unui stil de viață sănătos, care să implice mișcare în aer liber și o alimentație sănătoasă. Evident că toți cei cărora li s-au împărtășit informațiile au fost plăcut impresionați, recunoscând că aceste nevoi sunt consecința firească a unui an și jumătate de constrângeri impuse de pandemie.


Susținerea impactului:

Exceptând cei 22 de elevi ai clasei a V-a B și familiile acestora, proiectul a fost adus la cunoștința celorlalți elevi din școală, aproximativ 270.


Pe viitor, respectiv, în anul școlar următor, ne propunem să să continuăm proiectul, la o scară mai largă și să atragem în rândul beneficiarilor direcți un număr cât mai mare de elevi. De asemenea, sperăm ca viitorul să ne permită desfășurarea unor activități propuse pe care, anul acesta, din motive evidente, nu le-am putut desfășura (un carnaval, un marș, un cros etc.).

Etichete:

Comentarios


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page